Malah ada yang sukar didapati selain mendapat permintaan tinggi daripada penggemar ikan, terutama ikan yang segar... fresh fresh gitu.
1. Kerapu
Menjadikan batu karang dan kapal karam sebagai kawasan permainannya. Boleh juga ditemui di pantai berbatu dan muara.
Ada banyak jenis kerapu di perairan kita, tetapi yang yang paling bernilai tinggi di pasaran ialah kerapu tikus dan kerapu pisang.
Sedak di masak tiga rasa, stim limau, sweet sour dll.
last sekali miN bahang Kerapu Hibrib Steam Limau .... AUmmmm
2. Jenahak
Banyak mendiami kawasan batu karang, lubang dan kapal karam.
Terkenal dengan isinya yang lembut dan sedap.
Sesuai dimasak kari, tiga rasa, sweet sour, malah goreng pun sodapp..
3. Merah
Turut mendiami kawasan berbatu karang dan berlubang-lubang.
Ada beberapa spesies ikan merah di perairan kita, tetapi merah celoreng (red emperor) dikatakan paling sedap dan bernilai tinggi.
Sesuai dimasak sup, asam pedas dan kari.
Teringat lagi gulai kari kepala ikan merah.... mantoppp
4. Tenggiri
Spesies predator yang sering ditemui di kawasan unjam dan pelantar minyak.
Tenggiri batang, papan dan bunga antara yang biasa dipancing di Malaysia.
Sedak dimasak asam pedas, masak kicak, mahupun goreng begitu sahaja.
5. Kurau
Sering ditemui di kawasan berstruktur seperti jeti, jambatan, kelong selain muara sungai.
Antara ikan yang lebih besar, lebih mahal harganya di pasaran.
Turut dijadikan ikan masin bergred A..
Sedak dimasak steam, 3 rasa, masak lemak cili api campur nenas pun sedapp. isinya... ermmmm .. cubalah...
6. Tebal Pipi
Mendiami kawasan berbatu karang, pantai berpasir dan muara.
Jarang ditemui di pasar kerana ikan ini jarang ditangkap dengan pukat.
Sedak dimasak sweet sour. 3 rasa
7. Bayan / Ketarap
Gemar menyorok di kawan karang dan turut menjadi spesies yang jarang ditemui di pasar.
Walaupun rupanya sedikit menakutkan, tetapi ia mempunyai isi yang pejal dan manis untuk dimasak stim atau apa jua hidangan.
Bagus ikan ini, ye pandai jaga coral / karang dalam laut.
8. Senangin
Seperti saudaranya, kurau ; Senangin turut dikenali sebagai gred A kerana kenakan rasanya.
Juga mendiami habitat seperti kurau, sering ditemui di kawasan berstruktur seperti jeti, jambatan, kelong selain muara sungai.
Paling sedap dimasak stim. Ada yang bakar tak?
9. Kuku
Spesies yang sering menjadikan pantai berbatu dan muara sebagai habitatnya.
Ada 2 jenis ikan kuku iaitu kuku putih dan kuku batu.
Dua-duanya pun sedap kalau dimasak kari pekat.
Masak tomato sapa pernah try?
10. Siakap
Digelar raja muara kerana ia paling banyak ditemui di kawasan itu.
Kebanyakan siakap yang dijual di pasar atau pasaraya datang dari ternakan kolam atau sangkar dan ada yang beranggapan rasanya tidak sedap.
Tetapi bagi siakap liar yang dipancing di muara atau laut, rasanya amat berbeza dengan siakap yang dijual di pasar kerana ia lebih manis dan isinya lebih pejal.
masak apa ya ?.....semua sedap ... hihi
11. ikan goreng, ikan bakar, ikan masak steam, ikan gulai, ikan tiga rasa, ikan paprik, ikan masak tempoyak, ikan namprik pau, ikan kukus, ikan salai, ikan apa lagi ya ? hmmmm
No comments:
Post a Comment