klik atas

backlink

gambar laju

Monday, September 24, 2012

Lapangan Terbang Terbaik Dunia

Senarai Top 10 Lapangan Terbangterbaik ini berdasarkan Anugerah Lapangan Terbang Dunia Skytrax 2012. Ia melibatkan tinjauan seramai 12 juta penumpang di 385 lapangan terbang seluruh dunia dan meliputi penilaian mengenai perkhidmatan, proses penerbangan serta kemudahan.

1. INCHEON INTERNATIONAL AIRPORT, KOREA SELATAN

Incheon - Top Ten Airports
Ini adalah lapangan terbang terbesar di Korea Selatan dan juga sebagai salah satu daripada lapangan terbang tersibuk di dunia. Ia mempunyai penghormatan sebagai lapangan terbang terbaik di dunia selama tujuh tahun berturut-turut oleh Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa (2005-2012). Lapangan terbang ini mempunyai padang golf, spa, bilik tidur swasta, tempat meluncur ais, kasino, taman dan juga muzium. Proses perlepasan mengambil masa 16 minit dan ketibaan hanya 12 minit, iaitu jauh lebih tinggi daripada standard antarabangsa iaitu 60 minit perlepasan dan 45 minit untuk ketibaan. Lapangan terbang ini dimiliki oleh Kerajaan Korea Selatan dan menjadi hub Asiana Airlines, Korean Air dan Kargo Udara Kutub.


2. SINGAPORE CHANGI AIRPORT, SINGAPURA

Singapore - Top Ten Airports
Lapangan terbang ini juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Changi dan merupakan lapangan terbang utama di Singapura. Ia terletak kira - kira 17.2 kilometer timur laut dari Changi dan telah dibina di atas kawasan seluas 13 kilometer persegi. Lapangan terbang ini telah berkhidmat kepada lebih daripada 100 syarikat penerbangan yang berbeza dan ia dimiliki oleh kerajaan Singapura. 6,100 penerbangan setiap minggu menghubungkan Singapura dengan lebih 220 bandar di 60 negara. Ia berfungsi sebagai hub kepada Jetstar Asia Airways, Jett8 Airlines, Qantas, lari cepat, Slkair, Singapore Airlines, Kargo Singapura Airlins, Tiger Airways dan Valuair.

3. HONG KONG INTERNATIONAL AIRPORT, HONG KONG

Hong Kong - Top Ten Airports
 Ia berfungsi sebagai lapangan terbang antarabangsa utama di Hong Kong dan ia juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Chek Lap Kok. Ia telah dibina di pulau Chek Lap Kok. Lapangan terbang memulakan operasi komersial pada tahun 1998 selepas menggantikan Kai Tak. Ini lapangan terbang yang beroperasi di bangunan terminal penumpang terbesar di dunia. Ianya mempunyai 70 pintu perlepasan dengan 63 jambatan. Lapangan terbang berfungsi sebagai sumbangan utama kepada ekonomi Hong Kong dan menggaji sekitar 60,000 orang. Ia berfungsi sebagai hab kepada Air Hong Kong, Cathay Pacific, Dragonair, Evergreen International Airlines, Hong Kong Airlines, Hong Kong Express Airways dan UPS Airlines.

4. SCHIPHOL AMSTERDAM AIRPORT, BELANDA

Schiphol - Top Ten Airports

Ini adalah lapangan terbang utama antarabangsa di seluruh Belanda dan ia terletak kira-kira 20 kilometer barat daya Amsterdam. Lapangan terbang ini terletak di perbandaran Haarlemmermeer. Ianya mempunyai 6 landasan dengan landasan terakhir terletak 7 kilometer dari menara kawalan dan memerlukan masa selama 20 minit untuk pesawat tiba di terminal selepas mendarat. Schiphol adalah antara lapangan terbang paling rendah di dunia dengan kedudukan 3.4 meter di bawah paras laut. Lapangan terbang ini dimiliki oleh Kumpulan Schiphol dan ia berfungsi sebagai hab penerbangan termasuk Arkefly, Transavia.com Corendon Belanda Airlines, Delta Air Lines, KLM, Martinair, dan Vueling .Lapangan terbang berada di kedudukan sebagai lapangan terbang keempat paling sibuk di seluruh Eropah manakala ranking global adalah nombor 12 Merujuk kepada jumlah trafik penumpang.

5. BEIJING CAPITAL INTERNATIONAL AIRPORT, CHINA

Beijing - Top Ten Airports
 Ia berfungsi sebagai lapangan terbang antarabangsa utama di Beijing, China. Lapangan terbang ini terletak kira-kira 32 kilometer timur laut pusat bandar Beijing. Ia dikelilingi oleh Daerah Shunyi. Lapangan terbang ini cepat naik dalam kedudukan lapangan terbang paling sibuk dan menjelang tahun 2009 , ia telah menjadi paling sibuk di seluruh Asia. Untuk menampung jumlah pengguna yang meningkat, Beijing Capital menambah Terminal 3 pada 2008 sempena Sukan Olimpik Beijing dan ianya adalah terminal kedua terbesar di dunia selepas terminal di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai. Lapangan terbang yang dimiliki oleh Pentadbiran Penerbangan Awam China dan berkhidmat sebagai hab Air China, China Southern Airlines dan Hainan Airlines. Lapangan terbang terdiri daripada tiga terminal yang berbeza dengan pengangkutan antara terminal yang boleh didapati.

6. FLUGHAFEN MUNCHEN MUNICH, JERMAN

Flughafen Munchen - Top Ten Airports
 Lapangan terbang antarabangsa Munich , Jerman yang terletak di sekitar 28.5 kilometer ke timur laut Munich. Lapangan terbang yang terletak berhampiran bandar Freising sebelum ini telah dinamakan Flughafen Munchen Franz Josef Straub, sempena nama ahli politik Jerman 1950-an Franz Josef Straub. Lapangan terbang ini berfungsi sebagai hab untuk syarikat penerbangan yang berlainan termasuk Air Berlin, Augsburg Airways, Lufthansa, Air Dolomiti, Air Kemerdekaan, BinAir, Condor, Hamburg International dan TUIfly. Pembinaan lapangan terbang ini yang bermula pada tahun 1980 dan operasi bermula Mei 1992 .

7. FLUGHAFEN ZURICH, SWITZERLAND

Flughafen Zurich - Top Ten Airports
Ini adalah lapangan terbang antarabangsa Zurich dan juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Kloten. Ia adalah lapangan terbang antarabangsa yang terbesar di Switzerland dan berkhidmat sebagai hab utama untuk Swiss International Air Lines. Lapangan terbang itu sendiri dimiliki oleh Flughafen Zurich AG. Lapangan terbang ini terletak sekitar 13 kilometer ke utara pusat bandar Zurich. Selain dari Air Lines Antarabangsa Switzerland, ia berfungsi sebagai hab untuk Airberlin dan Edelweiss Udara. Ia berkhidmat selama sekitar 24,337,954 penumpang dalam tahun 2011. Lapangan terbang ini menjadi pintu masuk utama kepada pelancong yang ingin melihat keindahan Gunung Alpine di negara itu. Terdapat 17,000 lot parkir kereta di lapangan terbang yang mula dibina pada 1945 ini. Sememangnya hebat apabila melihat kepada reka bentuk dan seni bina.

8. KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT (KLIA), MALAYSIA

Kuala Lampur International Airport - Top Ten Airports
 Ini merupakan lapangan terbang utama di Malaysia dan merupakan salah satu daripada lapangan terbang utama di rantau Asia Tenggara. Ia terletak kira-kira 50 kilometer dari ibu kota Kuala Lumpur iaitu Sepang. Lapangan terbang dilengkapi sepenuhnya untuk mengendalikan kira-kira 35 juta penumpang dan 1.2 juta kargo dalam setahun. Ia dikendalikan oleh Malaysia Airports. Lapangan terbang yang dimiliki oleh kerajaan Malaysia dan ia berfungsi sebagai hab bagi Malaysia Airlines, MASkargo,AirAsia dan AirAsia X. Terkenal sebagai lapangan terbang ke-14 paling sibuk di dunia berdasarkan jumlah penumpang antarabangsa dan lapangan terbang ke-5 paling sibuk di Asia. Lapangan terbang ini dibina pada 27 Jun tahun 1998 dengan kos sekitar AS $ 3.5 bilion (RM8.5 bilion).

9. VANCOUVER INTERNATIONAL AIRPORT, KANADA

Vancouver International Airport - Top Ten Airports

Ini lapangan terbang yang terletak di Laut Island di Richmond, British Columbia, Kanada. Ia sekitar 12 kilometer dari Downtown Vancouver. Pada tahun 2011, ia berada di kedudukan sebagai lapangan terbang kedua paling sibuk di semua Kanada dengan merujuk kepada pergerakan pesawat. Lapangan terbang telah memenangi pelbagai anugerah dan telah disifatkan sebagai antara lapangan terbang sepuluh selama kira-kira tiga tahun. Hiasan dalaman yang unik dipenuhi hasil seni kaum orang asli dan juga satu air terjun besar. Dibina menggunakan banyak cermin untuk membolehkan cahaya semula jadi menerangi bangunannya. Lapangan terbang yang dimiliki oleh Pengangkutan Kanada dan ia diuruskan oleh Pihak Berkuasa Lapangan Terbang Antarabangsa Vancouver. Ia berfungsi sebagai hab Air Canada, Air Canada Express dan Air Transat.

10. CENTRAL JAPAN INTERNATIONAL AIRPORT, CHUBU, JEPUN

 Anda masih ingat bagaimana Burj Al Arab telah dibina di atas sebuah pulau buatan manusia. Ya, lapangan terbang seluruh ini telah dibina di atas sebuah pulau buatan manusia. Ia terletak di Ise Bay, Tokoname City di Aichi Perfecture, berbentuk 'D' supaya air di teluk itu dapat mengalir dengan lancar. Ia adalah 35 kilometer selatan Nagoya di tengah Jepun. Lapangan terbang ini telah diklasifikasikan sebagai lapangan terbang kelas pertama. Ini adalah lapangan terbang kelapan paling sibuk di seluruh negara. Ia berfungsi sebagai hab ke Jepun Airlines. Ia adalah di luar pantai lapangan terbang ketiga di Jepun selepas Lapangan Terbang Nagasaki dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai. Lapangan terbang kedua telah dibina di atas sebuah pulau buatan manusia. 

anime4nz : Tahniah ! Malaysia kita tersenarai dan mempunyai lapangan terbang terhebat dunia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama