klik atas

backlink

gambar laju

Tuesday, January 18, 2011

Kelas cakap terengganu

Nok kabo wi lalu, lorat ganu ni kurang common ah ngan orang2 luor...
Kalu dengar orang luor nak cakap ganu, pelik dengor,
Kadang2 banyak masuk Kelantang dalam ayat dier dari Tranung..
Orang sokmo konfius antare ganu n Klate.. ahah..

Antare ayat ganu org luor slalu kompius:


1) Kepok losong - kite sebut kepok lekor xpun kepok rebus je..
paling ringkas kepok je

2) gapo? - spatutnye "pendape\nape\nde\der"
3) sumuo - spatutnye "blaker"
4) mano - spatutnye "mane\aner"




"belum" eh..biasenye kite gune "dok agi",
tp byk org ganu suke ckp ringkas2, jd kdg2 bunyi "dok gi" je..
kalau direct translate skema nye, "tidak lagi".he he


kalau tengok dialog2 kat atas, biase bile org ganu sebut jd gni:


1. azah, makang dok agi ikang orh?


2. dok agi.


3. akak baru pah makang ikang takdi
(sebutan perkataan akhir dgn s mcm pas tu berbunyi h je...
cth: "LEPA
S" tp org ganu sebut "LEPAH",
"RINGKA
S" org ganu sebut "RIKAH


4. org trg x guna "kecek", tp guna "cakak"(cakap)
"kecek" kat trg maksud dia lain dari "kecek" kelantan...
kat trg, "kecek" maksud dia menggelecek (bola) atau tipu helah..
contoh ayat:

-hoh, passeh ngat budok tu kecek bola
(wah, budak itu pandai menggelecek bola)
-ha ha ha, siang ke mung kne kecek bodo je
(ha ha ha,kesian kamu, senang2 je kene tipu)


he he...pening x?

Acu cuba try test cakak tengok kelih faham betul-betul gak kawang-kawang seme....

Ker kengkawang nak masuk kelas semua.... Ni hah Kelas Cakak Tranung bersama
cikgu Stopa (Zizan -Raja Lawak)..

mai kita pakak belajo nak cakap tranung dengan betul bersama cikgu..... jom

Cermin kereta cikgu pecah, bukan saya buat...
( Cerming keta cikgu pecoh, bukang aku hok buak )




video

2 comments:

  1. susah ugox dox nak cakap ganu ne dox.

    ReplyDelete
  2. senang bila kiter jadi rakyat terengganu :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama