klik atas

backlink

gambar laju

Friday, January 18, 2013

Cara Mengatasi Handphone, Telefon, Tablet PC Android Yang Tidak Boleh Start atau Boot Loop, Brick, Terkunci, Lupa Pin, Password, Salah Masukkan Kunci Pola atau Unlock Patern

Masalah juga ya kalu doh pakai telefon atau tablet yang lebih updated ni kan. Kalau pembaca sekalian ada kewarasan baik pakai telefon atau tablet biasa saja. Baru je start nak pakai tablet pc dah mula terjadi sesuatu yang tak diingini. Masalah yang anime4nz terjadi adalah hanging tak tentu pasal  dan terbaru  tidak boleh start  atau masuk dalam operasi biasa kerana tersalah unlock patern. Ralatnya kena masukkan akaun gmail yang sah. Tapi akaun gmail yang ada adalah milik tuan kedai. Walaupun saya dah bertanyakan pada vendor passwoodnya still tak dapat masuk dan salah kata laluannya. Mungkin kena ada line internet dulu kut baru dapat log in. Masalahnya camna nak masuk internet, camna nak tekan on wifi, camna nak tekan data override untuk broadband kalau dah jadi lagu tu?

Buat baik lah dengan pokcik google mungkin dia yang sedia membantu sikit banyak. Terjumpa jugaklah masalah yang dicari. terima kasih la pada pakcikku, pelangiisya dan harga-hp coz tolong barang ser dua walaupun bahasa pelat jawa izinkan saya ubahsuai ke bahasa malaysia dan pemahaman dan rujukan blog ini ya. Tablet PC ku dah boleh beroperasi seperti biasa. Alhamdulillah

Jom anime4nz sharekan masalah tu dan korang semua boleh applykan jika terjadinya masalah yg sama, so tak payahlah pergi ke kedai berulang kali dan bayar sebayar bayarya. Kalau korang banyak duit pergi saja.. kalau masih dalam waranti pergi sahaja. kalau korang tak nak buat sendiri pergi sajalah ya.

Apa itu Factory Data Reset (Reset Data Kilang/Asal) Android?
Factory reset adalah suatu cara untuk mengembalikan software handphone/telefon/tablet pc Android ke keadaan asal seperti baru keluar dari kilang. Factory reset pada umumnya dapat menyelesaikan hampir semua masalah yang disebabkan oleh kerosakan software.

Sebagai catatan : Proses 'factory reset'/'factory data reset' akan menghapus semua data dan aplikasi yang tersimpan di memori internal telepon/ handphone / tablet pc Android.

Pada umumnya Factory Reset dapat dilakukan melalui menu Settings (pengaturan) - Privacy (privasi) / Backup n reset - Factory data reset (reset data kilang). Namun bila keadaan handphonenya tidak mahu start atau tidak mahu masuk ke menu, maka untuk melakukan factory reset, harus melalui recovery mode.

Apa itu Recovery Mode Android?
Recovery mode Android pada dasarnya adalah suatu menu Android yang berguna untuk recovery atau memperbaiki kerosakan software Android.
Ada juga beberapa handphone, upgrade software dapat juga dilakukan langsung melalui recovery mode.
Tidak semua tablet / handphone Android memiliki recovery mode,
Namun beberapa jenis Android, hal ini dapat diatasi dengan menginstall recovery mode buatan pihak ketiga, misalnya ClockwordMod recovery atau xRecovery.

Recovery mode akan sangat berguna bila Anda mengalami hal-hal sebagai berikut:
 1. Bila handphone/telefon/tablet pc Android tidak dapat start atau hanya berhenti di logo saja (biasa disebut boot loop Android). Hal ini terjadi disebabkan oleh beberapa hal, misalnya akibat ada aplikasi yang error atau baru saja menginstall aplikasi yang tidak stabil dengan model handphone (dalam banyak keadaan/kes, setelah menginstall font changer).
 2. Bila handphone Android dapat dinyalakan, namun tidak mahu merespon input dari pengguna, misalnya layar Android tidak mahu/boleh disentuh atau tidak dapat masuk ke menu telepon / tablet pc.
 3. Bila anda lupa PIN, Password atau anda terlalu banyak melakukan percubaan menggambar pola (pattern) pengunci skrin depan Android yang menyebabkan anda tidak dapat masuk ke menu.
 4. Kerosakan-kerosakan software Android lainnya.
Untuk melakukan factory reset via recovery mode secara garis besar dapat dilakukan dengan dua langkah mudah berikut. Namun sebelumnya

do with your own risk (DWYOR) atau risiko ditanggung sendiri ok !

Berikut caranya:Tahap 1: Masuk ke recovery mode
Untuk dapat masuk ke recovery mode Android, Anda harus mematikan dulu handphone / tabletnya. Tekan dan tahan beberapa tombol Android secara bersamaan (misalnya tombol vol Up + Vol Down + power secara bersamaan) ; Anda akan masuk ke dalam recovery mode.

Cara masuk recovery mode (tombol yang harus ditekan)  berbeza-beza antara satu model HP dengan model lainnya.

Recovery mode tampilannya hanya berupa tulisan saja. Dan di dalam recovery mode,  pada umumnya Anda tidak dapat menggunakan layar sentuhnya, jadi untuk navigasi naik dan turun, biasanya menggunakan tombol volume (bergantung pada model handphone Android).

Berikut contoh tampilan recovery mode Android:

Tahap 2: Lakukan Wipe Data / Factory Reset
Setelah berhasil masuk ke recovery mode, yang Anda harus lakukan tinggal memilih kata “Wipe Data / Factory Reset” setelah itu restart handphone Anda.

Agar Anda tidak bingung, berikut contoh cara melakukan factory reset pada handphone Android;


SAMSUNG GALAXY YOUNG
 1. Pastikan bateri masih cukup banyak (minimal 70%)
 2. Matikan handphone
 3. Tekan dan tahan tombol Volume Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik ; Anda akan masuk ke recovery mode Android
 4. Dengan menggunakan tombol Volume, arahkan kursor hingga berada di tulisan “Factory reset / wipe data”
 5. Tekan tombol HOME untuk memulai proses ; harap sabar saat proses berlangsung
 6. Reboot handphone
Jadi, bila Anda mengalami boot loop pada handphone Android atau Anda lupa akan kata kunci atau pengunci pola handphone Android, yang perlu Anda lakukan hanyalah masuk ke recovery mode ; lakukan Factory Reset / Wipe data. Sekarang yang menjadi masalah adalah banyak orang yang tidak mengetahui cara masuk recovery mode tablet pc / telefon pintar / handphone Android miliknya.

Berikut adalah cara masuk recovery mode beberapa model handphone Android, bila ada tambahan model lainnya akan saya update di artikel ini. (diurutkan berdasarkan abjad A-Z handphone)

Note: Untuk masuk ke recovery mode, semuanya dilakukan dari keadaan handphone mati (off)
Catatan: Untuk keadaan/kes BootLoop, jika setelah dilakukan factory reset ternyata tidak menyelesaikan masalah (perangkat Android tetap tidak boleh masuk ke menu), maka untuk mengatasinya pada umumnya dengan cara melakukan flash firmware atau menginstall ulang sistem operasi handphone).
Cara flash firmware tiap handphone atau tablet Android berbeza-beza dari satu model dengan model yang lain. Bila Anda ingin melakukan flash firmware dan ingin mengetahui caranya,  cuba cari informasi melalui forum-forum Android yang lain ya.

ACER
Cara masuk recovery mode Acer BeTouch E210:
Tekan Tombol Volume Down + Camera + Power Secara bersamaan ; Ikuti petunjuk yang ada di layar.
Cara masuk recovery mode Acer Liquid Metal:
Caranya sama seperti Acer BeTouch E210

ADVAN
Cara masuk recovery mode Advan T1c
Tekan tombol POWER, setelah mulai start-up, tekan tombol Volume Down hingga keluar gambar Android dan Segitiga + tanda seru /!\. Setelah itu tekan tombol HOME untuk masuk ke recovery mode. Bila tombol HOME tidak berfungsi, cuba tekan tombol MENU.

CROSS
Recovery Mode Cross A1 Tabmate:
Tekan dan tahan tombol Vol Down lalu tekan tombol POWER (keduanya jangan dilepas sampai masuk recovery mode)
Cara masuk recovery mode Cross AD350 Android:
Tekan tombol HOME + Volume Down + Tekan tombol Power ; akan muncul tanda /!\ ; tekan tombol HOME
Recovery Mode Cross Android A6T TabMate
Tekan Tombol Home + Volume Up + Tombol Power

CSL
Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 410 Android:
Tekan dan tahan tombol Volume Up + Volume Down + Power secara bersamaan ; setelah itu tekan tombol HOME
Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 320 Android:
Tekan Trackpad + tombol Volume Up + Power bersamaan

HUAWEI
Cara masuk recovery mode Huawei X3:
Tekan dan tahan tombol vol up + tombol Power
Cara masuk recovery mode Huawei X5:
Sama dengan X3, yaitu tekan dan tahan tombol vol up + tombol Power
Recovery Mode Huawei S7
Tekan tombol MENU + Call + Power
Recovery Mode Ideos C8150 (AHA Touch)
Tekan tombol Call + Volume Up + Tombol Power

IMO
Cara masuk recovery mode IMO Tab Z5
Tekan Tombol Power + Volume Down secara bersamaan > saat ada tampilan IMO, lepas tombol Power (Tombol Volume tetap ditahan).

IVIO
Cara masuk recovery mode IVIO DE88
Tekan dan tahan Tombol Camera + Tombol HOME ; tunggu hingga muncul logo Android, langsung tekan tombol MENU+BACK bersamaan. Navigasi menggunakan tombol Volume, untuk memilh atau OK gunakan tombol Camera.

LG
Cara masuk recovery mode LG L3 E400:
Tekan Tombol Tengah + Volume Atas + Tombol Power ; tunggu sampai muncul logo LG , lepas tombol power.
Cara Hard Reset LG L3 E400:
 Tekan Tombol Tengah + Volume Bawah + Tombol Power,  setelah bergetar dan keluar logo LG , lepas tombol power ; tunggu beberapa saat.

SAMSUNG
Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Ace dan Samsung Galaxy Fit Android:
Info lebih lengkap dapat membaca artikel: “Cara mengatasi Samsung Galaxy Mini yang terkunci” (klik)
Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy Gio
Tekan tombol HOME + tombol Power
Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy 551:
Tekan tombol huruf T + tombol Power. Untuk navigasi atas bawah dapat menggunakan tombol panah, sedangkan untuk melakukan pilihan menggunakan tombol Shift.
Cara masuk Recovery mode Samsung Galaxy Pro:
Tekan tombol T + Tombol Power
Cara masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Y (Young) GSM:
Tekan tombol Vol Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik.
Cara Masuk Rec Mode Samsung Galaxy Y (Young) CDMA:
Matikan HP t; Tekan tombol Power, saat muncul logo Samsung ; tekan tombol VOL UP sampai masuk ke recovery Mode. Kalau handphone menyala normal masuk ke menu seperti biasa, matikan handphone lagi dan ulangi proses dari awal.
Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy W (Wonder):
 1. Matikan handphone
 2. Tekan tombol Volume Up + Tombol HOME (tombol tengah) + Tombol Power secara bersamaan ; tunggu sampai keluar logo “Samsung”, setelah itu segera lepas tombol ketiga tombol tersebut, dimulai dari tombol power terlebih dahulu.
 3. Bila muncul logo Android / gambar kotak dan anak panah ; tekan tombol MENU (tombol sebelah kiri dari tombol HOME). Bila tidak berhasil masuk ke recovery mode, ulangi lagi tahap 1.
Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Tab 7″ (P1000) / Tab 7 Plus (P6200)
Matikan Tablet lalu Tekan tombol Volume UP + Tombol Power secara bersamaan sampai layar menyala
Recovery Mode Samsung Galaxy Note N7000
Tekan tombol Volume UP+Home+Power ; tunggu sampai muncul tulisan Galaxy Note, setelah itu lepas ketiga tombol tersebut
PERINGATAN!: Bagi Anda yang menggunakan Galaxy Note dengan sistem operasi Ice Cream Sandwich Android 4.0.x, sebaiknya jangan melakukan factory reset karena ROM ini menurut beberapa pengguna memiliki bug yang dapat merusak HP
Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Mini II S6500
Tekan tombol Volume up+ Volume down + Tombol Home + Tombol Power secara bersamaan
Cara masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Chat GT-B5330
Tekan tombol Volume Down + Home + Power
Recovery Mode Samsung Galaxy Ace Plus
Tekan tombol Vol UP + Vol Down + Tombol HOME bersamaan lalu selagi ketiga tombol tsb ditekan, tekan tombol POWER lalu langsung dilepas (jgn ditahan). Tunggu sampai masuk menu recovery baru lepas semua tombol.

SMARTFREN
Andromax
Tekan dan tahan tombol Power + Volume Down. Bila berjaya masuk ke recovery mode, gunakan tombol Vol UP/Down untuk memilih menu. Utk melakukan pilihan, tekan tombol MENU yang terletak di sebelah tombol HOME atau tombol touch screen yg bergaris 4..

TABLET PC
 1. Pastikan bateri masih cukup banyak (100% - minimal 70%) atau terhubung dengan charger
 2. Matikan handphone
 3. Tekan dan tahan tombol Volume Up + tombol Volume Down + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik ; Anda akan masuk ke recovery mode Android
 4. Dengan menggunakan tombol Volume, arahkan kursor hingga berada di tulisan “Factory reset / wipe data”
 5. Sesetengah model terus reset dan akan keluar menu tulisan asal factory cina / japan dan terus jadi.
 6. Tekan tombol HOME untuk memulai proses ; harap sabar saat proses berlangsung
 7. Reboot handphone

TABULET
Recovery Mode Tabulet Sparta:
 Dalam keadaan perangkat terhubung dengan charger, tekan tombol Power + Volume Up + Vol Down

TOM
Recovery Mode Tom i20
Tekan tombol Volume up + Power secara bersamaan

INGATAN !!! : Kalau handphone menyala normal masuk ke menu seperti biasa, matikan handphone lagi dan ulangi proses dari awal. Harap Bersabar Jika Cara Ini Yang Korang Pilih Ya !

Demikianlah sedikit tutorial cara memperbaiki handphone Android yang tidak dapat start, bootlop, brick, lupa password, PIN, salah memasukkan pattern / pola pengunci Android, dll.

Selepas selesai reset maka install la semula games / aplikasi Android Anda seperti dahulu ya.

Daftar cara masuk ke recovery mode Android yang anime4nz sebutkan di artikel memang masih sedikit.
Bila jenis atau model handphone Anda tidak tertera diatas, Anda dapat mencuba mencari tahu cara masuk ke recovery mode di Internet atau di forum-forum Android. Bila sudah mengetahuinya, Anda dapat menginformasikan caranya melalui form komen di bawah, info dari Anda mungkin berguna buat yang lain. Terima kasih

Iklan Kesihatan : BLOG KELUARGA AVAIL vs FACEBOOK KELUARGA AVAIL

168 comments:

 1. maksh atas masukan nya ,,saya sedang mencob agan

  ReplyDelete
 2. Salam... Nk mintak pendapat.. Saye gune tablet aigo Pad M60.. Masalahnye tablet saye telah terkunci.. Ade tak care2 untuk saye membuke kunci nye kembali.. Saye dah berkali2 memasukkan kate laluan dan password nye.. Tapi tetap tak boleh...

  ReplyDelete
 3. kalau ada waranti terus je ke kedai pembelian... kalu nak risiko n percaya pada diri sendiri cuba salah satu dari cara di atas...
  setiap tablet/pc/hp/seumpama lain pengaturannya..
  kalau ianya berkesan alhamdulillah...post sini jika berjaya ya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mas untuk tablet advan vandroid T knp gk bisa recovery nya?

   Delete
 4. mas, klo hp cross a20 kog gk ada recoverynya y...

  ReplyDelete
 5. recovery hp bergantung pada hp itu sendiri... ada yg ada ada yang tiada...
  yg penting anda dapat reset atau tidak...
  cuba dulu salah satu dari cara di atas untuk dapatkan hasilnya.... n post disini jika ketemu caranya.... agar bisa orang lain nikmatinya...

  ReplyDelete
 6. alhamdulillah .. bang terima kasih bang ..
  telefon saya berjaya di buka semula ...
  terima kasih banyak-banyak ya .... nasib baik tak hantar kedai lagi
  benda nie memang berguna ..

  ReplyDelete
 7. boss. untuk tablet movi max caranya gmna boot loop juga

  ReplyDelete
 8. Tq la sgt bguna kalo x sng2 je bg duit kt kdai fon... tp mslh nye smua kmbali ke asal

  ReplyDelete
 9. Tablet Movi Max p3 (bootloop)

  1. uprade kat service centre
  2. Tekan2 tombil power, setelah timbul gambar logo, tekan tombol volume down sampai ada getar, baru lepaskan.
  . pada bootloop tapi tak dapat balik ke keadaan asal? caranya amat senang. lakukan hard reset nanti keluar tulisan cina trus pilih yang paling atas sebelah kanan. terus klik, setelah itu nanti masuk ke menu lain. ada pilihan lagi ...trus pilih ke yang kanan baris kedua trus klik. abis itu tunggu tkan ok. terus nanti pilih lagi di menu ke 2 sebelah kiri baris ke 3. abis itu dia shutdown. trus hidupkan lagi. jangan bingung klo tdak erti bahasanya. karena bahasa cina. whahaha.... untuk yang bootloop karena fault program paling selamat cukup dari save mode tanpa harus lakukan factory reset. movimax p3 biasanya akan bootloop ketika hotspot wifi menyala lalu bluetooth di hidupkan( kebanyakan ning).

  dan untuk yang mo tanya2 soal root. sebenarnya tuh movi p3 udah ke root, alias sudah ada #isu nya bukan status user, jadi cukup tambahin program2 yang bisa di gunakan di dalam root user. contoh seperto root explorer. trus app2sd dan lain2. dugaan saya itu di root sama pihak movi. karena mereka tdk mau susah . karena awalnya kan bukan ics waktu tuh barang di kirim dari cina(curiga pas melakukan factory reset keluar tulisan cina. trus aku cari di alibaba. ternyata movi cuma beli trus d jual lagi) tapi di update ke ics pake firmware yang bukan resmi major alias nyomot dari forum2 cina, dan nggak di liat2 lagi lsg flash. jadi informasi seperti produk manufaktur dan serial pabrik unknown. jadi mungkin dikarenakan orang dari movi yng malas dan mungkin tdk boleh buat rom/firmware atau sebagainya yang ada di pasaran.
  3. try masuk ke safe mode dan reset di factory mode

  ReplyDelete
 10. salam bro...klau speed tablet nak wat mcm mne..???mintak tlg sgt2....

  ReplyDelete
 11. salam bro,saya dah cube tapi masih tak berjaya la...nk buat mcm mane lg ek...

  ReplyDelete
 12. Terima kasih banyak2 bro..hp sy xboleh start,bila saya ikut langkah2 ni alhamdulillah dah boleh on..artikel ni bnyak membantu saya..tq

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum admin,mohon bantuan untuk buat hard reset samsung galaxy grand duos.saya dah cuba masuk mod recovery tapi masih belum ketemu caranya..T.Q

  ReplyDelete
  Replies
  1. Format samsung galaxy grand duos

   1. matikan h/p
   2. tekan tombol volume up+power+home secara bersamaan
   3. tunggu sampai keluar logo samsung/android, kemudian lepaskan semua pegangan
   4. tiada lagi 'touch screen' masa ni. gunakan volume up n down ya
   5. arahkan ke 'wipe data/factory reset'dan tekan tombol home
   6. buang semua data/'delete all user data'
   7. restart sekarang dan galaxy grand anda pasti baru....n kosong...

   Delete
 14. assalamualaikum,,,admin mohon bantuan saya pakai HP SONY ERICSON ARCS dak bisa d start gmn cara recovery nya ya,,,mksh atas bntuannya,,,

  ReplyDelete
  Replies
  1. format hp sony ericson xperia arcs

   jika boleh masuk seting
   1. cari 'factory data reset'
   2. reset telepon
   3. masukkan password jika ada. buang semua dan comfirm

   jika hang/tidak dapat masuk
   1. tutupkan terus. keluarkan bateri dan masukkan semula.
   2. tekan butang kiri dan kanan bersamaan di h/p
   3. tekan butang power dan lepaskan
   4. ikut arahan untuk reset hp sony anda.
   5. bila dah wipe. h/p akan reboot n tadaa.... 'de new one'... :)

   Delete
 15. Terima kasih banyak-banyak. Malam tadi handphone aku terkunci sebab ubah patern untuk log in. Anak main dengan patern yang lama. Akaun goole terlalu banyak, yang mana satu. Meradang betul. Potong stim malan Jumaat aje. Pagi jumpa laman web ini. Senyum kembali. Sekali lagi banyak-banyak terima kasih.

  ReplyDelete
 16. Alhamdulillah....
  semoga ianya bermanfaat di zaman kenaikan harga lening :)

  Apapun untuk kemudahan mendatang.... sila maklumkan jenis H/P atau tablet
  anda untuk sahkan cara di atas....

  jika ada cara laen digunakan sila wawarkan juga di sini ya....

  terima kasih semua......

  ReplyDelete
 17. Replies
  1. Kombinasi Tombol reset Tablet Cyrus TV PAD Slim/ Plus dan Atom PAD

   TV PAD Slim/ Plus : Tekan tombol Volume - (atau Vol +) dan tombol Power bersamaan, sampai masuk menu factory reset.
   Cyrus Atom pad : tombol reset tersedia pada pengguna firmware rom GoClever/ custom rom+ CWM Recovery. Firmware asli bawaan tablet cyrus atom dan atom lite tidak ada.

   Delete
 18. As Salam..macam mana nk reset CSL Mi 363 ye?dulu hantar ke kedai kena Caj Rm25, dia buat macam senang je...sye dah tekat butang Power+Volume Up+Down still xboleh...mohon pertolangan jika ade softwear yang boleh membantu..terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tombol Factory/ hard reset masuk recovery CSL

   Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 410 Android: Tekan dan tahan tombol Volume Up + Volume Down + Power secara bersamaan dan setelah itu tekan tombol HOME
   Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 320 Android: Tekan Trackpad + tombol Volume Up + Power bersamaan

   laen2... test dulu seme cara di atas... hrp dpt membantu

   Delete
 19. salam
  dah buat semua yg diajar tapi still jadi benda yang sama.
  ada cara lain tak?
  Ada tak data dari memori kad ( mcm dkt kedai buat just masuk memori kad )

  ReplyDelete
 20. tengok n baca juga entry laen ya.... ~ cara factory reset android ~

  http://anime4nz.blogspot.com/2013/10/cara-factory-reset-android.html

  ReplyDelete
 21. Kalau jenid fon jenama android mcmne ek abg ? help me

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jenama android? atau software nya android....
   Sila pastikan dan cuba cara di atas dahulu....

   Delete
 22. om naim, makasih atas sarannya yang ada diatas !!!!!
  dah dicobain !!!
  and berhasil !!!
  hehehe !!!

  ReplyDelete
 23. Bang mcam mna nak open hndfone samsung champ gt-c3260 yang terlupa psswrd..pless..

  ReplyDelete
  Replies
  1. not support but u can do this trick :-

   TRICK 1
   With Sim Call sos, Press And Hold Lock Botton, Press Keypad Then Reset With THis Code *2767*2878#
   or
   Try press loud speaker button after "Press And Hold Lock Botton"

   TRICK 2
   Dial *2767*3855*

   TRICK 3
   Dial *#7465625#
   [network lock : on / off]

   Delete
 24. kalau factori reset soeedup pad slim s5 kemana gan

  ReplyDelete
  Replies
  1. tiada dlm data.... sila cuba cara-cara di atas dahulu

   Delete
 25. Salam..
  Sya pnya hp exmobile 89I trkunci jdi sya nak mnta tlong mcam mna nak reset atau format?

  ReplyDelete
  Replies
  1. tiada dlm data.... sila cuba cara-cara di atas dahulu

   Delete
 26. macam mana kalau hp tsm ? pattern salah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Langkah 1: Cas telefon korang bagi penuh dulu.

   Langkah 2: Tekan button volume+ dengan button on/off bersama-sama.

   Langkah 3: Then akan naik recovery kat situ. Guna button volume+ untuk naik, volume- untuk turun dan button on/off untuk ok. Ok guna volume- untuk turun sampai ke wipe data/factory reset dan tekan on/off button untuk pilih. Untuk model Galaxy SIII clone, dia tulis format mcard atau emmc.

   Langkah 4: Lepas wipe data/factory reset, tekan reboot system. Then telefon korang akan reboot. Akan ambil masa sikit masa 1st reboot. Lepas tu, siapp!

   Delete
 27. bro , macam mana pulak untuk lenovo a369? aduhh , adik maen2 corak pattern tu lastly x dapat nak bukak . siap kne masok emel ngan password lagi .. help me please T.T

  ReplyDelete
  Replies
  1. boleh dicuba kut lenovo a360

   pertama matikan dulu,
   lalu tahan tombol power sampai ada getar,
   pas saat itu, pencet tombol volume up berkali-kali. (mgkn perlu beberapa kali percobaan)

   nanti akan muncul menu termasuk factory reset.
   gunakan tombol volume untuk pindah2 pilihan, tombol power untuk memilih.

   Delete
 28. salam..kalau galaxy sIII cane ? sebab adik sy byk kali cuba2 wat pattern lock..sy dah cube byk kali mcm abg ajar tp xboleh ponn..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Berikut ini cara masuk recovery mode untuk android Samsung :

   Galaxy Mini : Tekan tombol home dan power bersamaan
   Galaxy Mini 2 : Tekan tombol home+power+volume up+volume don
   Galaxy Pocket : Tekan tombol home+power+volume up bersamaan
   Galaxy Ace : Tekan tombol home dan power bersamaan
   Galaxy Ace 2 : Tekan tombol home+power+volume up bersamaan
   Galaxy Fit : Tekan tombol home dan power bersamaan
   Galaxy Gio : Tekan tombol home dan power bersamaan
   Galaxy Y Duos : Tekan tombol home+power+volume up bersamaan
   Galaxy Fame : Tekan tombol home+power+volume up bersamaan
   Galaxy S III Mini : Tekan tombol home+power+volume up bersamaan
   Samsung Galaxy 551: Tekan tombol huruf T + tombol Power. Untuk navigasi atas bawah dapat menggunakan tombol panah, sedangkan untuk melakukan pilihan menggunakan tombol Shift.
   Samsung Galaxy Pro: Tekan tombol T + Tombol Power
   Samsung Galaxy Y (Young) GSM : Tekan tombol Vol Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik.
   Samsung Galaxy Y (Young) CDMA : Matikan HP > Tekan tombol Power, saat muncul logo Samsung > tekan tombol VOL UP sampai masuk ke recovery Mode. Kalau handphone menyala normal masuk ke menu seperti biasa, matikan handphone lagi dan ulangi proses dari awal.

   Samsung Galaxy W (Wonder) :
   Matikan handphone

   Tekan tombol Volume Up + Tombol HOME (tombol tengah) + Tombol Power secara bersamaan > tunggu sampai keluar logo “Samsung”, setelah itu segera lepas tombol ketiga tombol tersebut, dimulai dari tombol power terlebih dahulu.

   Bila muncul logo Android / gambar kotak dan anak panah > tekan tombol MENU (tombol sebelah kiri dari tombol HOME). Bila tidak berhasil masuk ke recovery mode, ulangi lagi tahap 1.

   Samsung Galaxy Tab 7? (P1000) / Tab 7 Plus (P6200) : Matikan Tablet lalu Tekan tombol Volume UP + Tombol Power secara bersamaan sampai layarnya menyala.
   Samsung Galaxy Note N7000 : Tekan tombol Volume UP+Home+Power > tunggu sampai muncul tulisan Galaxy Note, setelah itu lepas ketiga tombol tersebut.
   Samsung Galaxy Ace Plus : Tekan tombol Vol UP + Vol Down + Tombol HOME bersamaan lalu selagi ketiga tombol tsb ditekan, tekan tombol POWER lalu langsung dilepas (jgn ditahan). Tunggu sampai masuk menu recovery baru lepas semua tombol.

   Semoga dapat membantu anda yang sedang menghadapi masalah yang sama.

   Delete
 29. Replies
  1. Lenovo A60 + hard reset

   Power off your Lenovo A60 phone
   Press the power to turn On the phone. After you feel the phone vibrate, Press volume UP. When you see an exclamation mark release Volume button.
   Press the menu button.
   In the recovery menu use Volume button to select
   Wipe data/factory reset and use power to confirm.
   you can also select wipe cache partion to Reset your A60+ phone
   Reboot your lenovo phone. Select reboot system now action.

   1. From the Home screen, press the Menu Key and Touch Setting.
   2. Touch the Backup and Reset.
   3. Touch Factory Data Reset
   4. Touch Reset Phone.
   5. Touch Reset everything

   Delete
 30. saya menggunakan telefon galaxy young . bila saya buka ia hanya berulang2 keluar logo samnsung . Sya dh try hard reset . tapi tak boleh . Apa yg saya prlu bwat ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. perlukan kesabaran dan tindakan anda perlu tepat.... baru dapat masuk ke bahagian yang dikehendaki.

   Delete
 31. maaf, ini hp lenovo a369i aku internal SD.ny kok (0 Mb) saat aku mau restore ROM.ny, jadi ga mau boot ke menu, cuman keluar logo doang... Plisss kalo ada yang tau komen donk :(

  ReplyDelete
 32. assalamualaikum....saya guna hp china jenama android A7100...cena nak buat factory reset sebab wat pattern lock bnyk kali sampai x leh masuk ke menu...sy off dan cuba tekan volume up+power tapi dia x naik mcm yg kat atas 2,cuma naik factory test,full phone test,item test,BT EVT,ctp calibrate...x de pon naik ANDROID SYSTEM RECOVORY UTILITY...harap dapat tlg yer....hp china jenama ANDROID model A7100....

  ReplyDelete
  Replies
  1. recovery mode is done by holding the power key and the volume up key.
   or
   holding the powerbutton simultaneously with the volume up key will get you to recovery mode.
   or
   you can either try pressing power button volume up key simultaneously, or volume down whichever works, depending on your device.
   or
   You can go press home and volume up or down (depends on device) simultaneously to enter recovery mode

   Delete
 33. Assalamualaikum, msalahnya gk muncul" layar recovery d adavan vandroid T, tolong mas gmna caranya?

  ReplyDelete
  Replies
  1. tak jelas masalahnya... kena cuba n cuba cara-cara di atas ya. diharap membantu

   Delete
 34. Kalau untuk alcatel one touch..??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Long press “# key” and “power on key” at the same time in power off mode, then you will be asked “All data will be lost, continue?” After you select “Yes,” the sequence will be entered with reminder “Formatting flash, please wait.” The phone will auto switch on when reset finishes. Please do not manipulate the phone or remove the battery during this process.
   NOTES: For OT-Mini (OT-708) specifically, due to the touch panel design, reset can be performed only by long pressing “upper side key” and “power on key” at the same time.

   Delete
 35. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 36. asalamuallikum.. abg tablet saya tak dapat on...kalau on pun jenama tablet jer yang keluar tapi tidak pandai hidup..mcam mna tue abg,, nak baikinya minta tlg sanagt-sangat...

  jenama tablet:ideos 7 slim(huawei)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Turn off the Huawei Ideos S7 Slim

   Hold together button : Power + Volume Down for several second until the Ideos logo appear in the LCD. After that then suddenly release both button. The Ideos Slim S7 will running itself and without any asking or without notice the tablet will be reset to factory default.

   Delete
 37. assalamualaikum ? Saya mahu tanya kenapa android tablet tak bisa on? bila on dia akan papar '' android '' sampai la habis bateri .bagaimana bisa kembali kepada asal ? harap abang tolong yaa .jenama tablet sunpad sp 688

  ReplyDelete
 38. wifi pd android tidak stabil..
  sekejap ok sekejap putus
  bagaimana nak mengatasi
  Terima kaseh

  ReplyDelete
  Replies
  1. 5 aplikasi android perkuat signal wifi

   1. Network Signal Booster
   2. Wifi Signal Speed Booster
   3. Internet Connection Booster
   4. Network Signal Refresher Lite
   5. Open Signal

   Delete
 39. jenama telefon/tablet sekarang semakin bercambah.... mungkin semuanya tidak sesuai di atas dan perlu untuk kembali ke factory atau kena hantar ke kilang.... (maknanya kos la ya) hehe...

  apa-apa pun jika ada update yg dapat membantu saya akan cuba membantu kalian....

  cuma ... bantu juga jika ada cara yang lain ya.... give n take.... tQ..

  tips hari ni...
  CUBA GUNAKAN CARA DI ATAS DENGAN KAPASITI BATERI PENUH (FULL BATERY) ..... or ON CAS....

  ReplyDelete
 40. mcm mne nk rset pswrd smsung galaxy grand quattro?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1. *#7780# factory data reset / *2767*3855# full factory reset

   2. power off
   press together volume up + home + power (2-3 seconds)
   release only power button..... but keep press volume up + home
   choose 'wipe data/factory rest' with volume and select it with power button
   choose 'YES'...... format
   choose 'reboot'..... comfirmkn... and tunggu ... restart..... n done....


   Delete
 41. gimana kalau untuk hp acer liquid z5??

  ReplyDelete
  Replies
  1. #Option 1, Hard Reset ACER LIQUID Z5 DUO (Z150) with Software Menu :

   Turn on ACER LIQUID Z5 DUO (Z150)
   Make sure the battery already charge properly
   You better to backup all important data
   Go to menu: Setting > Privacy > Factory Data Reset > Reset
   Choose Erase everything to continue and confirm you ready to do the format ACER LIQUID Z5 DUO (Z150)
   The ACER LIQUID Z5 DUO (Z150) will continue the step until ready to use in clean factory default.


   #Option 2, Hard Reset ACER LIQUID Z5 DUO (Z150) with Hardware Key Button:

   Please check that the battery is not empty
   Do not forget to backup all important data
   Turn off the ACER LIQUID Z5 DUO (Z150)
   Press and Hold Power Button + Volume Up together until the smartphone show menu at LCD
   Choose Recovery Mode menu. Navigate with Volume Up and press Volume Down to OK or Choose it
   Wait until Android logo appear, and press Power Button
   Choose Wipe data/factory reset menu. Navigate with Volume Down and press Volume Up to Ok or Choose it (different with no.5 for volume button)
   Follow the menu at LCD screen to continue the hard reset ACER LIQUID Z5 DUO (Z150)

   Delete
 42. Kalau exmobile ex891 mcm mna erk..Sahar try all sama je tak dpt

  ReplyDelete
  Replies
  1. option 1;
   Use the steps below for this process to be completed: -Power off your device -Hold the power button + volume up key -On the boot menu release the keys then use the volume keys to highlight the factory reset/data wipe option -Press your power button to make the selection to factory reset your device -After this is completed use the volume keys to highlight the reboot device option -Press the power button to make the selection

   Read more: How to hard reset ExMobile Model Ex89i without internet connection? - I need to unlock my Ex89i Lock Pattern. :: Ask Me Fast at http://www.askmefast.com/How_to_hard_reset_ExMobile_Model_Ex89i_without_internet_connection-qna7371043.html#q5742762

   Delete
 43. Slm saudara...hp saya lenovo a850+..bila on kuar logo je..saya berjaya masuk recovery mode dgn cara
  1. Tekan volume up n down serentak jgn lepas
  2. Tekan button on sampai masuk recovery mode baru lepaskan...
  3.pilihan yg keluar ialah REBOOT, INSTALL UPDATE PACKAGE, WIPE USER DATA, POWER OFF.
  4.Saya pilih wipe user data
  5. Pastu kuar FUSE WIPE DATA , FUSE FORMAT DATA
  6.Yg ni saya x tau nak pilih mana
  TOLONG SAYA....Nk hantar kedai beli aritu kat kg....huhu

  ReplyDelete
  Replies
  1. beza wipe dan format
   tak la ada banyak perbezaan.... wipe macam hapus sikit2.... kembali pada asal/setting terdahulu..... format.. hapus terus.. tiada apa2 yg tertinggal....

   pilih je rasa yg berkenan... janji dah boleh pkai telefon tu.... dari ter ' lock... :)

   Delete
 44. assalamualaikum admin, saya nak tanya.. saya tersalah masuk kunci pola, saya dah cuba sig in tapi dia kata invalid pasword or username, saya juga telah cuba reset dengan menekan tombol power dan tombol volume down tapi tak menjadi. saya ada terbaca dalam satu blog tidak semua android memiliki recovery mod.. admin bagaimana nak selesaikan masaalah telefhone saya. terima kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. tak ingat kata laluan / salah ambil telefon lain ni??

   jenapa apa.... jika masih ber waranti.. hantar je kat kedai ... done

   Delete
 45. hello .selamat pagi. tumpang tanya.macam mana jika saya sudah ikut step by step apa yang en sudah terangkan diatas tu. dari mula sampai akhir sekali tu yang "reboot system now".kemudian, di bawah robot warna hijau tu ade tulis "ERROR" then dia restart mcm biasa n then hp sy tak baik2 .jika saya perhatikan tutorial2 lain..tiada pula tulisan "error" selepas reboot tu. kenapa dia boleh jadi begitu ye ??mohon tunjuk ajar en. terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. error.... ada masalah hp atau fail corrup..... jika masih berkeadaan begitu ... alamatnya ke kedai la.... so sad.....

   cuba try again n again.... jika tak...... tiada jawapan untuk pertanyaan... hanyalah penyelesaian..... ke kedai..... kos..... buat masa sekarang...

   Delete
 46. gun....kalo untuk smart tab P1 (buatan malaysia) hang di logo. gi mana caranya...?
  dan apa step-stepnya..dan program yg di butuhkan....
  mohon bantuannya gan...
  please......!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. smart tap P1....

   cara 1..... kene masuk melalui factory reset sahaja.... jika tak boleh buka ke paparan.... saya pun tak jumpa penyelesaiannya...

   cara2... belek/teliti tablet ada... ada tak butang/lubang reset..... jika ada .. anda bernasib baik.... boleh gunakan sebagaimana cara menekan tombol .... :)

   Delete
 47. assalamualaikum...kalau huawei u8500 camna...tepon saya kene block..buka akaun google...tapi wifi xleh buka..tolong...urgent sgt3...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Press and hold VOL UP + CALL + POWER ON U8500

   But this reset will only erase the Applications you have downloaded. None of the software updates will be erased that are downloaded on your MicroSD Card. For that you have to first open the Settings, Then go to Factory Data Reset. Then touch reset phone and select erase everything. The mobile resets and you will have the hard reset on phone.

   good luck......

   Delete
 48. Replies
  1. format galaxy s4
   cara 1.
   Tekan dan tahan butang volume up + home + power.
   Teruskan pegang volume up + home tapi setelah telefon vibrate n lpskan power....

   Delete
 49. Bang saya ada note 1 yg ap set model shv tu. Xleh on. Cas pum xdapat. Bila p kdai try tukar btri xdapat juga. Dh buat macam kat atas tp xdapat juga

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau kt kedai pun xdpt... cara di atas pun x mujarab dik.... bateri nk kena boleh cas...:)

   Delete
 50. Bang,saya punya tablet dari china.tp, saya x tahu jenama apa.saya dah cuba cara kat atas tapi x keluar apa apa.tolong bang..

  ReplyDelete
 51. Saya ada tablet china yang ade masalah tak boleh on. saya buat reboot dan dah berjaya on.
  cuma masalahnya sekarang kenapa interface jadi lain? icon-icon semua jadi besar. back button dah hilang. macam mana ni? boleh tolong tak?
  Perincian tablet : Andron Tablet 7", CPU ARM Cortex-A8, Android 4.0, 4GB Tablet PC, RAM 512MB

  ReplyDelete
  Replies
  1. rupa selepas format boleh jadi muka lain... icon besar.... default asal kilang...

   so kena pandai google dlm seting...ubah semula icon/interface yg dkendaki

   Delete
  2. salah firmware kot...tu yg jadi back button hilang..cuba firmware lain.pastikan model yg betul.buka cover tablet dan tgk model pada board.cuba guna Livesuite

   Delete
  3. Maknanya saya boleh tukar saiz icon dan dapatkan semula back button dalam setting je ke?
   Atau saya kena install firmware lain?

   Delete
 52. macam mana nak on balik bbz10 eh?. sebab bila on, dia stuck sampai kat logo bb jea

  ReplyDelete
  Replies
  1. hang or something else...... lama mane stuck ehh

   Delete
  2. lebih 30 minit. so taknak bagi stuck kat logo lelama tu yang cabut bateri hp

   Delete
  3. logo tu bergerak tak...
   solution 1 : tunggu seberapa lama ia sampai on window.... duluan

   Delete
 53. bagaimana mahu membaiki masalah dalam sistem android .. Logo shaja , tidak bergerak2 langsung

  ReplyDelete
  Replies
  1. jika masalah berkaitan dalaman sistem... kena serah pada yg pakar ..:)

   Delete
 54. salam..
  sy nk tnye cara recovery mode tablet model SUNPAD..
  tablet sy SP688
  dh tekan sume butang p xdpt jgk..
  bleh abg gtaw cara nya?

  ReplyDelete
 55. dan,sy nk mtk tlg abg tuk gtaw nama2 software yg boleh membaiki sebarang kerosakan/masalah smartphone,tablet,dan kbnyakannya..yg bleh sy download,harap mtk ilmu n tunjuk ajar..

  ReplyDelete
 56. Replies
  1. Bertenang dan Bersabar haruslah digunakan untuk tujuan di atas.... Jika x akurlah bayaran di kedai pembaikian.... :)

   cuba cara 1 :
   Good day and thank you for using our service. To hard reset your tablet please follow the following steps. Also be guided that resetting your tablet will delete all your save data. 1. Power on the tablet. Press/hold Power button and volume buttons. 2. Release the buttons after 5-10 seconds. 3. Press volume down button to show a list of actions. then select Wipe all data. 4. Press Power button to proceed with the selected action. 5. Wait until reboot is finished. Note: Make sure tablet is full charge before resetting. Resetting take a while interruption can cause permanent error on software.

   Read more: HOW TO HARD RESET TABLET ANDROID SUNPAD? - Download free password recovery for sunpad android :: Ask Me Fast at http://www.askmefast.com/HOW_TO_HARD_RESET_TABLET_ANDROID_SUNPAD-qna5936179.html#q3737261


   cuba cara 2:
   Good Day...Thanks for asking and visiting our site!! Follow this steps: 1. Press and hold down both the volume+ key and power button. 2. When the tablet vibrates, release ONLY the power button (i.e. keep the volume+ button pressed and hold). 3. Immediately after release power button, slide the Screen Rotation Lock switch to the right then left. 4. Now, you should see the black screen showing “Erasing userdata…” then followed by “Erasing cache Hope this works:.

   Read more: HOW TO HARD RESET TABLET ANDROID SUNPAD? - Download free password recovery for sunpad android :: Ask Me Fast at http://www.askmefast.com/HOW_TO_HARD_RESET_TABLET_ANDROID_SUNPAD-qna5936179.html#q3737261


   Delete
 57. kalu jenama speed buatan malaysia macmane nak reset factory??? pkai button

  ReplyDelete
  Replies
  1. cek ade button reset tak dibelakang... jita tak.. boleh cuba cara di atas

   Delete
 58. Salam.. klu galaxy trend hang kat logo.. mcm mna ye?

  ReplyDelete
 59. Salam.. klu galaxy trend hang kat logo.. mcm mna ye?

  ReplyDelete
  Replies
  1. tekan bersama/serentak POWER + VOLUME UP&DOWN + HOME
   select WIPE DATA/FACTORY RESET dngn volume up&down n tekan power
   secet YES - delete all user data
   rebote system now.... power

   DONE...tunggu n sedia utk digunakan fresh galaxy trend anda.

   Delete
 60. Hai.sy punya hp brand bm bravo A2.skrg ni sy try nak reset n dia keluar fastboot mode n bila sy tekan power@ volume nothing is happen.ada cara lain tak nak reset?tq

  ReplyDelete
  Replies
  1. leps step fastboot mode try tekan kunci lain.... contohnye HOME,.

   Delete
 61. thanks sbb bagi tips yang berguna untuk root telefon....senang tak perlu pergi ke kedai untuk membaikinya

  ReplyDelete
 62. kalau lenovo a396 lupa kunci pola gimana bang....

  ReplyDelete
  Replies
  1. press and hold both volume + power 10second
   press power button
   press volume down n select wipe data
   press volume up for comfirm
   yes delete all
   done....

   Delete
 63. saya sudah reset hp saya ttapi tetap muncul masukan kode

  ReplyDelete
 64. saya sudah reset hp saya ttapi tetap muncul masukan kode

  ReplyDelete
 65. tuan ..saya dah ikut cara yg tuan ajar tu..tapi hanya muncul logo je.dia macam bootloop je,samsung duos galaxy grand quattro GT-18552

  ReplyDelete
  Replies
  1. press n hold VOLUME UP + HOME + POWER
   release key when imej come
   press volume down n select with power
   scroll wipe data
   scroll yes to all
   reboot system now... tadaa

   Delete
 66. tuan,sy nk tanya...phone sy jenama lenovo a850..cmna nk buat kalo ada mslah software??sy dh format pon xbleh2 jgk...asyik kluar stop2...

  ReplyDelete
  Replies
  1. dah try...tp ttap jd yg sma jgk...kluar stop2 jgk

   Delete
 67. Hi saudara,sya dah try buat macam ni "press and hold both volume + power 10second" untuk format hp lenovo A396,tapi tak de gambar robot yng muncul,ia screen gelap sahaja.sya brharap saudara dapat membantu menyelesaikan masalah ni,,, TQ..

  ReplyDelete
  Replies
  1. press and hold both volume + power 10second
   press power button
   press volume down n select wipe data
   press volume up for comfirm
   yes delete all done....

   Delete
 68. As salam saudara. terima kasih atas perkongsian ini. sangat bermanfaat! fon lenovo s60 saya baru tak boleh on. try to google and find your solution on reboot. i try your solution. its working well now!!!!! moga Allah merahmati saudara atas berkongsi ilmu milik Allah ini. murahla rezeki saudara hendaknya. AMIN.

  ReplyDelete
 69. Slm saudara,

  Ni minta ilmu skit. Semlm sy br bli cartoon speed tab model q88-s utk anak sy.
  Pihak kdi x dload apew2 sbb amoi tu x brape pandai. So bila blik umh dah free skit sy cuba downloadkn youtube sbb ank suka tgk cartoon minion. Lps register google madih x buley download. Then x buley nk charge bila bateri kong.
  So siang td g blk kedai tu, staf dia tolong settle hal charger. So bila sy ckp x bley dload, trus staff tu tolong dload youtube.

  Mlm ni still x ley guna youtube, system playstore minta sy update google.... tgh2 update tab tiba2 hang. Ape pun x ley buat...bateri penuh sbb br charge td... so screen menyala je. On / off x ley. Hang.
  Camner nk fix.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hantar kedai ja jika ia masih dlm waranti....

   tablet murah atau tak berjenama memang ada risiko yg tak terjangka.... Apa apapun terpulang kpd individu atas keperluan n kemurahan gadjet yg dkehendaki.

   klu nak reformat boleh je guna cara di atas....

   Delete
 70. Cm mna klw lenovo A316i dh cubah bnyk kli x dpt pulk

  ReplyDelete
 71. Cm mna klw lenovo A316i dh cubah bnyk kli x dpt pulk

  ReplyDelete
  Replies
  1. cuba n terus mencuba... itu je jwapan buat masa sekarang.... :)

   Delete
 72. macam mana dengan phone A850 ?phone saya tak boleh buka sebab lupa password. tolong saya :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. boleh cuba dngn cara phone lenovo di atas

   Delete
 73. Hp sy a36i lenovo tersekat kat logo semua dah di cuba 2 xdpt tikam ke dinding dah
  Atur ke kedai sudah
  Ikut cara atas sudah
  Semua sudah x idup2
  Yg pelik sy cuba factory mode
  Dpt main camera
  Jadi berti masih idup kan tapi stuck kat logo

  ReplyDelete
  Replies
  1. mungkin masalah litar atau motheboard rosak..... kne buy new lah.....

   Delete
 74. Kalau smartphone tu tiada butang home macam mana.

  ReplyDelete
 75. Kalau smartphone tu tiada butang home macam mana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. jika tiada home.... tak perlu tekan lah.... cari butang POWER je la

   Delete
  2. hi kalau ninetology ada tak caranya ..terima kasih :)

   Delete
  3. cara bagaimana untuk reset/set semula bagi peranti NINETOLOGY Black Pearl 2 i9400.

   Nota: Set semula peranti akan memadam segala data peribadi di dalam peranti anda. Backup segala data yang penting adalah amat disarankan.

   Langkah 1: Cas bateri peranti anda sehingga penuh atau sekurang-kurangnya 70% dan kemudian matikan peranti anda.

   Langkah 2: Tekan butang volume+, volume- serta butang on/off secara serentak sehingga naik menu pilihan dimana anda boleh memilih untuk ke mod recovery atau mod factory.

   Langkah 3: Tekan volume+ dan anda akan nampak paparan Android sedang baring. Kemudian tekan softkey/butang home di bahagian tengah peranti anda.

   Langkah 4: Setelah softkey/butang home ditekan, anda sekarang sepatutnya telah sampai ke mod recovery. Gunakan butang volume+ dan volume- untuk menanda dan softkey/butang options[butang di bahagian paling kiri peranti anda] untuk memilih.

   Langkah 5: Di dalam mod recovery, gunakan volume- untuk turun ke wipe data/factory reset kemudian gunakan softkey/butang options untuk memilih. Kemudian pilih yes. Setelah wipe data/factory reset, pilih reboot system now dan sekarang peranti anda akan restart semula. Harus diingat bahawa selepas reset/set semula peranti anda, boot pertama akan mengambil sedikit masa.

   Delete
 76. Salam jaya selalu ane punya smarttab malaysia pas di nyalain cuma tampil logonya aj gmn solusinya gan di coba faktory riset g bisa2 tetep g mau nyala......... tolong infonya gan...

  ReplyDelete
 77. hantar ke kedai jika solusinya tiada...
  1. reset
  2. format
  3. update

  ReplyDelete
 78. bro.phone lenovo a361i saya kuar word "Lenovo A361i" je kt skrin..lepas tu saya tekan start+vol up maka kuar la recovery mod,fastboot,boot(normal)..tp krana sya jnis gatal tangn..saya plih reboot(normal) tp xda pape brlaku.saya plih lak recovery mod,xda perubahan jugak..last skali sy plih fastboot..dan phone pun cm duk fastboot la kan.lepas hbis fastboot..sy on balik..dngan2 logo2 lenovo skali hilang.aduh..kini akal saya pun turut hilang..huhu..ke kena firmware.?tp kalu cas,kuar tanda btery je..tp xtahu masuk ke tidak cas.help me bro.. :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. recovery , fastboot, boot.... bukan...... salah key tu..... itu hanya untuk restart biase jah.....
   cuba key lain..... cari format.... or wipe data..... ok

   Delete
 79. Salam, mcm mn cranya sya nk buang kunci skrin utk hp samsung galaxy trend....krn sya dh terlupa pin no untuk buka kunci skrin....

  ReplyDelete
 80. Salam bro, blh bantu sya mcm mn nk buka kunci skrin hp samsung galaxy trend....sya terlupa kod pin utk membukanya...

  ReplyDelete
 81. Salam bro, blh bantu sya mcm mn nk buka kunci skrin hp samsung galaxy trend....sya terlupa kod pin utk membukanya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. galaxy trend dah tak boleh buka..... format ja .... nak cuba...

   tekan all butang....
   volume up + power + home serentak.... pilih yg dikehendaki n well done.....

   Delete
 82. Siang mas. Maaf nih ane butuh informasinyaa ..ane udh lakuin smua cara yg di anjurin di tas. Udah masuk ke select boot mode ..untuk lanjutan kan cuman harus pilih. Volume up buat select down buat ok. Tapi ini mah gak bisa om ..ttp diem di halaman tsb ..buat lanjutannya gimana nih om ?

  ReplyDelete
 83. Siang mas. Maaf nih ane butuh informasinyaa ..ane udh lakuin smua cara yg di anjurin di tas. Udah masuk ke select boot mode ..untuk lanjutan kan cuman harus pilih. Volume up buat select down buat ok. Tapi ini mah gak bisa om ..ttp diem di halaman tsb ..buat lanjutannya gimana nih om ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. volume up n down buat select?..... tekan power button untuk select...

   Delete
 84. Mohon bantuan kalau alcatel one touch pop c5 boleh on tapi stuck di logo saja ada cara tak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. tekan volume atas dan power serentak....akan secara auto format.... try it... hrp mnjadi...

   Delete
 85. As salam .. Cara format tpon xperia c cmne ye bb dy kuar logo sony xperia .. Brulng je

  ReplyDelete
 86. As salam .. Cara format tpon xperia c cmne ye bb dy kuar logo sony xperia .. Brulng je

  ReplyDelete
  Replies
  1. bnyk cara.... salah satunya....
   tekan dan tahan butang power dan volume atas beberapa saat sehingga keluar menu untuk format.... pilih n done

   Delete
 87. Assalam...saya punya tab q station pattern dy lock pastu suh letak account ngn password google..sy dh buat cra2 kt atas lepastu tros terpadam ngn xjd

  ReplyDelete
 88. Assalam...saya punya tab q station pattern dy lock pastu suh letak account ngn password google..sy dh buat cra2 kt atas lepastu tros terpadam ngn xjd

  ReplyDelete
  Replies
  1. sila cuba salah satu cara di atas..... tiada maklumat lengkap jenis tab...

   Delete
 89. Assalam. Tadi henpon sy tengah reset lepastu sy power off tanpa tutup dahulu. Kemudian sy nak start tapi tak boleh nak start. Ia keluar logo lenovo je but tak start. Macam mana ya???

  ReplyDelete
  Replies
  1. ambil langkah.... off de tepon lu... buang bateri... n try open semula.....
   untuk format kene tengok button or jenis tepon .... k

   Delete
 90. salam bang.. saya ada masalah phone screen retak.. pastu dh tukar... n jadi hang pulak.. dia hanya kuar logo je.. tak leh nk on masuk balik.. phone model lenovo K910L.. MOHON PENCERAHAN...

  ReplyDelete
  Replies
  1. kena ceq kat tukang pasang skrin tu.. kut tersalah pasang.... hehe
   pepun kalu nak try godeq... jom try hard reset
   offkan hp.
   tekan lelama 2 butang volume + start.....
   buat hingga kuar hard reset
   pilih pilihan anda....
   format / wipe / dsl..... butang start.... done.

   Delete
 91. boss minta tlong saya pnya tab i smart malaysia bootloop apa bsa di cess , dan gmana cara memperbaiki botloop nya tlong bntuanya

  ReplyDelete
 92. salam
  sy punya lenovo a850+ stuck time reboot .sy dh try recovery mode,wipe data dan format data.tapi still stuck kt time nk reboot..tolong selesai kan.terima kasih

  ReplyDelete
 93. galaxy grand 2 duos,selepas hardreset touch screen tak berfungsi.apa masaalah dn pnyelesaian??

  ReplyDelete
 94. galaxy grand 2 duos,selepas hardreset touch screen tak berfungsi.apa masaalah dn pnyelesaian??

  ReplyDelete
 95. Salam min,sy pakai lenovo a850.mslah fon sy wifi xleh on xleh off die cuma kelip2 je logo wifi tu tp xleh guna..tolong ya??

  ReplyDelete
 96. Salam.

  Tablet saya merek Lenovo EM820W (huawei mobile broadband)
  Untuk recovery modenya macam mane

  ReplyDelete
 97. sy nk tanya..handphone sy asus zenfone 2 boot loop..cm mana cara nk gi recovery mode? tlong sy,thanks
  asyik keluar logo asus ja tapi tak 'teron'

  ReplyDelete
 98. Assalamualaikum En. Naim Osman. Terima kasih atas segala info. Tab lenovo dapat dibaiki. Selamat RM80. Semoga Allah sahaja dapat membalasnya.

  ReplyDelete
 99. sy nak tnya kalau masih x dpt nak on telefon tu still jgk berhienti kat logo samsung nak buat mcm mana yer???byk kali dah sy buat tp x dpt jgk...tolong..please..

  ReplyDelete
  Replies
  1. kena tengok butang maner yg patut ditekankan dhulu

   Delete
 100. bang hard reset g'fen tab p1 apa ya ?
  sudah cari di blog" lain nya dak ada cumak spesikasi nya doang

  ReplyDelete
 101. Nak minta tlg sikit..tab saya p1000n...totally dead...brick...sy cuba update firmware..lepas tu saya tertekan butang switch off semasa proses akhir...then...telefon totally brick...tidak hidup...boleh charge,,,odin detect ...added...saya cuba flash original firmware..tapi tidak berjaya...minta langkah-langkah untuk mengatasi masalah ini.....apa firmware yang sesuai...dan driver yang perlu untuk saya download dan paste dekat odin...tq

  ReplyDelete
 102. jasa Service Android dan smartphone

  Kali ini saya mau membantu sobat droid semua yang suka otak atik android dan mengalami kesalahan dalam rooting, dan modif sehingga android anda menjadi hank logo mungkin jasa kami akan sedikit membantu anda , atau untuk anda yang mau root android dan tidak mau mengambil resiko bisa memakai juga jasa kami dan untuk jasa yang kami tawarkan
  silahkan Hubungi https://androidservicesite.wordpress.com/

  lebih jelasnya sebagai berikut:

  – Jasa root/unroot Android
  – Jasa Pasang Recovery Mode/CWM
  – Jasa Unbrik Android
  – Jasa Flasing Android
  – Jasa Pasang Custom Rom
  – Mati total
  – IC flash rusak
  _ memory internal rusak
  – Stuck di logo
  _ tidak bisa carging
  – Dll.
  ketiga banyak pengalaman serta sahabat sahat jasa service
  android semoga dengan jasa kami ini banyak orang yang terbantu
  Kami Bisa dipanggil ketempat agan
  Silahkan hubungi https://androidservicesite.wordpress.com/

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama