Kalu nak ikutkan mungkin dah banyak resepi kat dalam internet ni... tapi ikut selera memasing ar..Paling banyak warna hijau... perisa pandan.... memang best la...... Lagipun kebiasaanya family buat untuk makan besar... wak jualan... sikit-sikit.... tak padan....
kebetulan bulan puasa... leh cuba.... minum air lain dari lain sekali....
Air Katira Asli ( Air Kasi Try Sekali )... he he.. ( Satu Jaq ) ; warna putih-susu asli
Bahan-bahan
Satu tin susu cair (nak kurangkan sikit tak per)
Setengah tin susu pekat (nak kurangkan sikit tak per)
Gula
Sagu (3@4 sudu memadai) - ambilkan warna putih kecil kecil dah
Cendol
Cincau (beleda hitam)
Buah kembang semangkuk (6 butir cukup)
Getah katira (3@4 batu) ikut selera
Biji selasih (secubit dah cukup)
Ais Krim Vanila (perisa banana)
Air Masak secukupnya - tak perlu sampai sejengkal kalu dalam jaq kan...
Cara Membuat
Rendam sagu kasi kembang
Rendam butir selasih kasi kembang
Rendam buah kembang semangkuk kasi kembang
Rendam getah katira kasi kembang
Potong dadu / cincang cincau
Gula - jadikan air gula/manisan
1. Masukkan air masak
2. Masukkan susu cair / pekat
3. Masukkan bahan rendaman
4. Masukkan cincau
5. Masukkan cendol
6. Titiskan ais krim vanila (banana) kasi bau ; jangan bnyk sngt...
7. Masukkan air gula ikut selera
Kacau sebati ; Masukkan Ais kosong ke dalamnya.....
Air Katira asli ini sesuai diminum dengan ais dan dalam keadaan sejuk....
Selamat mencuba....
Ps : Sesuai sangat sebagai hidangan berbuka puasa dan majlis keraian......
No comments:
Post a Comment