klik atas

backlink

gambar laju

Sunday, July 15, 2012

Bola Tin

Alangkah indah sekiranya zaman ini kembali untuk kali ke 2, ke 3 dan seterusnya mengikut kehendak.. tapi mana mungkin masa lalu bisa diputar kembali..
Manakan tidak rasa rindu mencengkam, kerana zaman itu adalah zaman ‘kain putih’, manakan sama dengan zaman remaja dan dewasa yang penuh pelbagai coretan dan contengan pelbagai warna dan lakaran.. bercampur warna.. yang indah ada yang kelam pun ada.. tapi masa tidak boleh diputar kembali..  hanya kenangan yang menggamit memori.. 

Terlakar bibit-bibit manis ukhwah.. tak kira lelaki atau perempuan.. umur pun tak semua sebaya.. apa yang penting masa tu enjoy puas2..
Masa tu macam-macam kenangan dicoretkan,. macam-macam lah, banyak sangat kalau nak senarai habis..
Tapi yang paling jadi kenangan ialah bila main bola tin..

Untuk pengetahuan,  inilah permainan lazim kami geng kampung yang selalu dimainkan pada waktu lapang…Bola tin @ Bola teng @ di kenali bola kopi oleh masyarakat kampung adalah permainan paling popular pada zaman dulu.. 

 
Ader se 4 sekawan... nok main ala ke petang.... sejam gi nok gorrib... yer nyarri abih dalang rumoh... celoh robok... bowoh rumoh ... yer kupul.. kupul jugok tin susu hok abih gune... 
yer bowok gie padang.... yerr pakak susun piramid tin tu...beso bowoh atah tinggal ser... panda pulok yer ngejah cukup cukup...
Ajib : Pah kuaner set2 ppuang?? kate nok maing.... mari ahhh... dok rok cetong goh...

Matdirin : budok puang akboh main ari nie si nasha ngan wanim tu ajok doh takdi maing masok masok atah pondok bowoh pokok nun....
 

Manjawa : doh ganer gittu... dok cukup corum ar kiter....

Ayie : dakper ar... kiter 4 cukup doh.... 2 lawan dua... kejab doh ar kiter main arri nie...
 

Matdirin: leh la... leh la... nok main ngn mende.... takkan nok main ngan woh nyor komeng gollek tuu.

Ajib : wak mallu set kampung goh mung nie matdirin.... ni aku bowok doh ning bola tenih.... aku kutip kat tepi padang bola tenih pasir panjang takdi...

Manjawa : mollek.... doh saper nok geng sape nih weh.... dok ayoh balloh la... unjuk kaki deme lake.... polih n three one to jage, polih mati pencuri jage.... polih n three one to jage, polih mati pencuri jage.... okey doh... ajib ngn ayie ser group... aku ngn matdirin ser group.... saper nok start lu???

Ajib : kiter lambong duit ar, setuju seme??

Ayie : doh ayoh ar lambong..... lambat .... one to som... jew..... 3 kali.... one to som.... one to som... one to som... okey ajib start lu ngan aku...... :)
aku lepor dulu deh... jage jage...

Ajib : laa... wak garisan luu... maner aci lepo dekat okkk..... komang2 sepuloh (10) lakoh... jab... 

[sambil jalan ke tin sambil pungut rating kayu depan kakki ser].... dari tin nie deh....
 ser lakoh... dua tiga pat lima nam tujuh lapang milang puluh.... ambik toh mung garisan mung sining... baru ye...... mnder agi.... ya aku start dulu ar... meh bola tuh... he he...

Ayie : ye la... ye la... amek ah....

Ajib : jage jage aku nok shout mollek nih... kali lepor bera lallu... ajib kan nie..... teppi ket manjawa... dok jauh ket...



Man jawa : bengong mung aku memang doh dok lakang tin ne... saloh mung pelekong aku leh sambut set aku menang... set aku lok lepor tin... har har....

Ajib... yer la.. yer la... mu tengok ar aku pelekong nie... mu tengok ar.... hait husss...... 



Matjidin : har har... ganer dok kener tin tu boh... tangan dok bedong tangan dok bedong.... har har..... leh doh set aku lepor lok....tuko orang tuko orang...

Ajib : weh.. mung padai maing dok... bukan yer 3 kalli leh lepor kalu dok kene kang... baru kalli lepor... ader 2 kalli aggih... meh ar bola tuh.... cepat ar aku nok lepor doh ning....


[shoot] [ting!!  kene doh... berai abih tin susu taddi


Ajib : tengok... tengok tangan arr.... hok muler takdi reppok jew pong..... abih berrai boh.....


Man jawa : mnder lagi... matdirin igak ar bola tuh, aku nak plekong ker ajib tuuu..


Ajib : dok kene... har har.. dok kenne


Man jawa : ambek toh....


Ajib : har har


Mat jidin : woi man jawa.... wakper mung pelekong dalam semok tuu,.. gie amek ar lallu....


Man jawa : doh ajib ngelok takdi... dok kene.. bola masuk dalam rok tu...


Mat jidin : doh doh la... cepat ar carri si ajib tu doh nok siap wak susu tin doh nie..


Ajib : ayie... ayie cepat ehhh... maner ayie...  ayiieeee... mu tau dok ayie g aner??


mat jidin : balikk doh .. mok yer panggil ballik lallu....


Man jawa : dapat doh dapat doh bolla... amek toh mung....

woppp...Ajib lopat pah tu silang kakki... dok kene agi.... siap musing badan tuuu... kellah ngak ye



musing kalli.... adusss... becok cobong kene bola tepat atah kening ajib....

Matjawa bersama Matjidin : kene kene!! giliran akku lok.... yahooo....



Mok soh : Anookkkk! ! ! ballik lakee.... dok dengo ker orang bang tu weh.......  
ballikkkk!!!!!!...................................
 

Man jawa : oloh... baru nok start,....... bang doh...... dakper ar juper mula la geng....


Begitulah cara permainan bola tin dipermainkan


Lagi banyak tin lagi bagus. Berterabur  tin susu krimmer manis pelbagai jenama yang disusun berbentuk pyramid dihentam pukulan bola.. riuh suara budak – budak bertempiaran lari..
 
Ada sebahagian mereka menjerit,tanda arahan supaya ,melarikan diri..
 
Sebahagian lagi, menjerit arahan untuk kejar sebahagian yang budak-budak tadi.. bola dipas untuk mengejar dan me’matikan’ pihak lawan..
 
Yang dikejar berusaha untuk membina kembali pyramid yang hancur..
 
Tercirit-cirit dihambat musuh yang membawa bola..
 
Yang kena bola dah kira mati..

“lari..lari..hahaha”

“susun..susun”

“pas bola kokni..”

“jage-jage.. jangang wi deme ni susun..hahaha”

macam-macam arahan dikeluarkan..

Itulah perkatan yang lazim didengari semasa ‘berperang’ diantara dua pihak.. yang mengejar berusaha untuk menyekat kemaraan ‘musuh’ kembali ke tapak binaan yang hancur..  Helai tawa memecah tak kira suasana ..pagi, tengah hari, petang..(malam off)
 
Nak main permainan ni kena kuat stamina untuk lari masa dikejar dan mengejar, daya focus yang kuat untuk shoot sasaran, daya lontaran yang pelbagai gaya untuk ‘mati’kan musuh mahupun strike pyramid tadi,.. 
 
Tapi yang paling penting semangat kerjasama.
 
Sebab kita akan bergerak kerja dalam 2 team. Team A dan Team B..
 
Sekiranya team A yang jaga pyramid, team B yang ‘jalan’ atau yang akan hancurkan pyramid tu. 
 
Kira 2 pihak yang dalam keadaan kondisi berperang .. 
 
Selagi semua binaan tu tak runtuh 100% selagi tu lah diorang kena baling sehingga habis giliran. Bila dah complete runtuh apa lagi.. lariii!!!!!..
 
Team A yang jaga tadi akan mengepung musuh mereka team B untuk menyekat kemaraan ke tapak binaan tadi. Team B dihalang daripada mereka membina pyramid mereka. Jadi team A bertungkus lumus menembakkan musuh dengan bola.. bola tu satu ja, tapi ibarat ‘peluru’.. nak tembak kena pandai pas-pas ‘peluru’ tu dengan sahabat lain untuk menembak musuh yang dikepung.
 
“pekong!!!”
 
Bub!!
 
Adoila!!, pedih bila kena ‘peluru’ tajam.. kena se’bam’ kat muka.. bukan main perit.. (siap mung pahni)..
 
Dah ibarat mejahidah berperang dimedan jihad.. macam2 ragam ada.. berguling-gulung, terlompat-lompat, menyorok disebalik busut, celoh lege, .. tak ubah macam jundatullah sedang bertempur..
 
Bila tiba giliran team A pulak jadi musuh, (saat balas dendam kena se’bam ‘ kat muka). Team B plak yang akan jaga bola dan begitulah seterusnya dan berhenti seketika bila masuk waktu solat, pastu sambung balik sehinggalah permainan tamat bila nak maghrib. Kadang-kadang tak sedar azan maghrib berkumandang..
 
Tapi Adat main.. masa main pun bukan semua seronok, ada jugak masa bergaduh. Tak puas hati ngan pihak lawan, macam-macamlah.. main ngelat pun banyak, mana tak gaduh.. 

Ala gaduh kejap je.. gaduh lama-lama tak boleh, gian nak main.

Selain itu, Golongan dewasa ambil kesempatan menjadi penonton.. mereka juga terhibur bila melihat telatah budak seronok bermain. Tontonan mereka diabaikan, bukannya bertiket pun.. malah ada sesetengah mereka yang semangat lebih menyokong kanak-kanak riang..(kebanyakan ibu bapa yang jadi penonton, jadi sokong team anak sendiri lah)
 
Bila difikir kembali, permainan ini ibarat 2 negara yang berperang merebut kawasan.
 
Satu team pertahankan Negara diorang satu team lagi nak rampas negara tersebut, sebagai matlamat meluaskan jajahan dan pyramid yang dibina kembali setelah diruntuhkan pyramid tadi oleh pihak lawan, dan musuh membina kembali tugu, sebagai lambang kekuasaan. 
 
Permainan ni mengajar erti bersatu dalam mempertahankan dan membina Negara dan  serta mengembalikan keamanan.. 
 
Semua team main peranan dalam mempertahankan kawasan sendiri, tiada siapa yang boleh berpeluk tubuh dan mementingkan diri sendiri melepas tangan..
 
Tapi dulu -dulu kita hanya pandai main.. tak fikir pun kerahsiaan hikmah disebalik semua ibrah tu..
 
Benarlah pengalaman mematangkan usia dan pemikiran..bila dah besar ni baru terfikir rahsia disebalik pahatan memori masa silam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama