klik atas

backlink

gambar laju

Tuesday, May 15, 2012

Pelaga Buah Getah

Permainan yang anime4nz nak citer ni mungkin dah pupus kot... Tu yang nak citer ni.... Permainan yang nak citer ni ialah... main pelaga buah getah...

Permainan ni popular sangat-sangat masa zaman kecik-kecik dulu... Menariknya bermula dari mencari buah getah lagi.... sampai la melagakan buah getah tu.... Takde kos.....takde di shopping mall.... Cuma ada di kebun getah jer..


Nak main game ni punyer pasal... pakat-pakat dengan member-member... Pegi carik buah getah di kebun getah.... Pergi time tengah hari baru bes... Bunyi letupan buah getah yang masak... dan jugak buah getah yang jatuh ke tanah memang tak siapa tahu kecuali yang join sekali... Nak kutip buah getah ni...bukan sebarang kutip... Kene pilih jugak... ada yang senang pecah..ada yang susah pecah... yang susah pecah tu la yang dicarik...

Nama buah getah / woh getoh pun ada pelbagai jenis... ada nama Woh Getoh Kapak, Puru, Pok Dogo, Bbeddor, Sendung, Kure, Belang Rima, Che Bedoh, Bbatik, Anok Rima, Bidung, Tupat, Bara, Kawin, Naga, Mat Kechik, Pari, Botox, Minyak, Kapok Api, Biring, Susu, Komeng... macam-macam la.... sumenyer ade bentuk tersendiri.... Tak tahu?? Sila la tanya bapak korang...atau atok korang... rugi kalau tak tahu ni...

Sesudah kutip sebanyak seplastik.. mula la pegi ke gerai atau mana-mana tempat yang boleh melagakan buah getah ni.... Atah tanah jew pun BEST!!! Jumpa kawan-kawan....macam geng gangster...cuma yang bezanya.... setiap orang bawak buah getah masing-masing..:D Pastu stat la melaga...

Mula-mula "Osom" dulu...sape kalah... buah getah dia jadi penahan.. penahan di duk bawah... yang menang osom tadi duk atas jadi pelaga... Pastu dilagakan la buah getah tu dengan tangan.... Dihempap kawasan perut tangan ke buah getah....tengok buah getah siape yang pecah.. yang pecah kalah.... Pastu gilir-gilir la... Siape yang habis buah getah dulu..dia kalah..:D
HATI-HATI JANGANG SAMPAI TERLUKA!!
 - NELAH SKET2 BIASE AR KAN!!
- TAPAK TANGAN MERAH TAPI ATI PUAS!!

Memang bes main game nih dulu... memang ni la permainan petang-petang selain main bola sepak atau permainan lain...yang penting... game ni merapatkan hubungan dengan kawan sekampung dan jugak pengalaman hidup dengan mengembara ke kebun getah... Pakak-pakak la tunggu musim buoh getoh luroh deh :) .... Sape yang baru nak try.. tanya la ayah korang atau atok korang..... :D :D

Tips menguatkan Buoh Pelaga Getah korang.... ~ Taktik Kotor ~
Jangang sapa pecoh tembelang gu, silap hari bulang, terburai napok isi dalang... parok kene siku/pelekung nge sesaing... har har....

1.  Korek dan masukkan 'simen'
2. Korek dan masukkan 'timoh'
3. Korek dan masukkan/titikkan 'lilin'
4. Rendam dalam selut baruh padi.......
~ korek ngan lidi pun senang ~

Banyak lagi kegunaan Buah Getah nie.... boleh buat main 'congkak'.... biasa tak main congkak atas tanah?... lening jer ader tempat congkak :), buat umpan ngail pon boleh.... buat lastik burung pong boleh...
Sekarang dah ada galakkan mengutip buah getah dan siap boleh jual pakai KG lagi..... boleh untung ooooo... dapat RM.....
JOM PAKAK NYARRI!!! Bior penoh secekok gembok dalam saku/kocek seluor hang... ;-)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama