klik atas

backlink

gambar laju

Thursday, December 3, 2015

Azam Sayang Ibu

Saturday, November 28, 2015

Selamat Datang ~ 21st Century ~

Friday, November 20, 2015

Anggota ASEAN 2015

FAKTA ASEAN

Moto : Satu visi, Satu Identiti, Satu Komuniti
Ibu Pejabat : Indonesia
Setiausaha Agung : Le Luong Minh (Vietnam)
Ditubuhkan : 8 Ogos 1967
Mesyuarat tahunan dalam kalangan negara anggota ASEAN membincangkan pelbagai aspek termasuk ekonomi, politik dan kebudayaan.
Sidang kemuncak sulong diadakan pada Februari 1976 di Bali.


AGENDA UTAMA

Sebanyak 10 sidang kemuncak akan diadakan termasuk Sidang Kemuncak ASEAN ke-27, Sidang Kemuncak Asia Timur ke-10 dan Sidang Kemuncak ASEAN Campur Tiga (China, Jepun, Korea Selatan)

Kelahiran Komuniti ASEAN pada 31 Disember 2015, satu peristiwa besar dalam sejarah pertubuhan berusia 48 tahun itu yang akan dicatatkan di Kuala Lumpur menerusi upacara menandatangani satu deklarasi oleh pemimpin rantau berkenaan.
Mereka juga dijngka mengeluarkan sati lagi dokumen yang merangka haluan ke hadapan bagi Komoniti ASEAN dalam tempoh 10 tahun akan datang hingga 2025.

Dua deligasi bakal ditandatangani iaitu Deklarasi Kuala Lumpur Berkaitan Penubuhan Komuniti ASEAN dan Deklarasi Kuala Lumpur Berkaitan ASEAN : Maju Bersama-sama.


ANTARA ISU BAKAL DIBINCANGKAN

Usaha menentang keganasan dan ekstremisme

Perkara berkaitan isu Laut China Selatan

Pemerdagangan manusia

Masalah jerebu bermusim


ACARA SAMPINGAN

Persidangan Inovasi Perkhidmatan Awam ASEAN

Sidang Kemuncak Pemimpin Muda ASEAN

Sidang Kemuncak Bisnes dan Pelaburan ASEAN 2015

Program untuk isteri pemimpin menampilkan beberapa acara menarik seperti sesi mengenai Suara Wanita ASEAN : Meninjau Peluang Perniagaan untuk Wanita Desa.

Acara masakan dan budaya ASEAN.

Monday, November 9, 2015

Bajet 2016 dalam Pasaran Hartanah



Bajet 2016 telah pun selesai dibentangkan.. Banyak pengumuman yang menarik untuk  sesetengah pihak dan antaranya adalah pengumuman kenaikan gaji minimum kerajaan dan swasta dan juga beberapa pengumuman berkaitan isu perumahan yang menjadi antara tumpuan utama kerajaan.  Topik utama berkaitan perumahan yang dinanti-nanti seperti Rumah Mampu Milik, PR1MA, Rumah Mesra Rakyat (RMR) juga antara yang diumumkan oleh Perdana Menteri.


Dalam isu perumahan, antara intipati pembentangan Bajet 2016 adalah:-

Friday, November 6, 2015

Rumah Mampu Milik di Terengganu

Berita baik untuk warga Terengganu....

Berita baik untuk warga Terengganu...

Berita baik untuk warga Terengganu...

Cepat... Cepat,....Tarikh tutup 30hb November 2015

Sistem Pendaftaran Terbuka

Rumah Mampu Milik (RMM) Terengganu dibuka sekarang...... apa lagi... klik la....

Sunday, October 4, 2015

Jenis-jenis Seni Silat di Malaysia



Sehingga kini, telah direkod / dikenalpasti terdapat sebanyak 360 jenis silat yang diamalkan dan mempunyai pengikut terutamanya di Malaysia. Wow...Banyak betul tu Tapi tak semua jenis silat tu kita ketahui atau biasa dengar sebab ada yang terdapat di negeri2 dan kawasan tertentu dan tak ada kat tempat lain. Pengamal ilmu persilatan daripada mana-mana aliran pula sememangnya mempunyai kemahiran dan ada yang telah menguasai lebih daripada 1 jenis ilmu persilatan. Ini sama ada kerana minat atau ingin menimba lebih banyak pengalaman dan kemahiran oleh sebab setiap silat mempunyai keunikannya yang tersendiri.
Dalam gerak jurusnya pula gerakan tubuh adalah bebas saja baik ke hadapan, ke belakang, ke kanan, ke kiri, dengan gerak lurus atau gerak sendeng atau rencong semua boleh dan bebas belaka mengikut situasi serta tempat bergelut serta keselesaan diri manusiawiyahnya. Kedudukan dan pergerakan tuboh juga bebas tidak terikat dengan satu-satu kaedah kedudukan persilatan sahaja, ia menggunakan gerak manusia sejatinya – boleh bertukar bila-bila masa saja asalkan dirinya selesa untuk membuat belaan, serangan atau LARI.

Kedudukan tubuh juga mengikut situasi tempur atau pergelutan dan situasi tempat bertempur samada di kawasan lapang, kawasan sempit, di darat, di air, di bukit, di lembah dan sabagainya dengan kedudukan dan gerakan sama ada baring terlentang, terlungkup, berbaring pada lambong kiri atau kanan, keadaan bersila, bersila panggong atau pun bertinggong, duduk berlutut, berdiri dalam keadaan berbongkok, berdiri berkekuda atau berdiri tegak lurus terpacak sahaja atau pun apa saja kedudukan biasa manusianya ia tetap boleh bergelut atau bertempur jika diserang oleh musoh ketika itu dengan menggunakan seluruh alam diri persilatannya. Wallahu`alam.

Sunday, September 20, 2015

Blogspot.com berubah jadi Blogspot.my

Setelah google berubah wajah, korang perasan tak anime4nz.blogspot.com berubah menjadi anime4nz.blogspot.my pulak.


Perubahan ini untuk lebih spesifik lagi untuk platform blogspot kepada sesebuah negara. So, sesapa yang menggunakan platform blogspot.com, semua akan berubah kepada blogspot.my secara rasmi. Begitu juga dengan negara2 luar lain. contoh terdekat Singapura akan bertukar ke blogspot.sg

Kod internet .my khusus untuk negara MALAYSIA

Menurut para blogger kenalan, perubahan ini dibuat sebagai satu kaedah kerajaan Malaysia menyekat penerbitan perkara2 yang terlarang seperti lucah, fitnah, hasutan dan sebagainya melalui laman sosial. Ini mungkin benar, memandangkan MYNIC merupakan agensi yang mengawal kod domain internet .my.

Yang menggunakan domain sendiri tak payah la nak risau. Berbayar... mestilah kena jaga.... Memang anda tidak kena apa-apa effect dari penukaran url ini. Yang jadi masalah dan ralat, blog yang free macam anime4nz ni la.... Dulu lagi saing bagitau pastikan beli domain... kalu tak nak domain kau berubah... degil.... haha...

Makanya dengan perubahan ini, kita dapat tahu dari mana sesebuah blog itu berdasarkan dot yang belakang tu kan. Perubahan yang bagus juga ni..... Seawalnya mungkin ada masalah..... tapi rasanya dah lama pertukaran dot.com ke dot.my ni... so pihak google, blogspot, nuffnang, alexa and so on mesti dah alert masalah ni.....dah solve dah pun ekkk....

Takut ke SEO, trafic blog dan iklan anda terKESAN dengan perubahan ini..... Boleh ja anda google nak tukar ke dot.com semula...... Tapi anime4nz rasa tak perlu kut lagi, nampak macam kita sayang negara sikit... (kalu beli dot.my ni MAHAL tau....) rugi... rugi.... ru.... gi........ ahakssss

Klik ja anime4nz.blogspot.com tu..... dengan automatik anda akan dibawa ke anime4nz.blogspot.my

So ... link kita masih okay... masalah solve..... done.... TK

Anda ada masalah ngan blog anda? adsense anda? Iklan anda? Jom kongsikan, BOLEH?

Wednesday, September 16, 2015

aktiviti budak zaman dahulu yang belum dirasai

BERIKUT INI 100++ AKTIVITI BUDAK BIJAK ZAMAN DAHULU YANG BAHAGIA DALAM HIDUP YANG BUDAK ZAMAN INI TAK DAPAT RASA.

Hidup dah berubah....atau zaman dah berubah.....  rasa-rasa ada tak lagi game yang korang pernah main zaman dahulu..... zaman sekarang dah kenal PS 2 3 4......  

harap kita tak hilangkan tradisi..... tak hilangkan game kita zaman kecil.... mana yang tak pernah dengar dan main tu... lepas ni bolehlah bermain......

Wednesday, July 1, 2015

Rumah Kedai 2 Tingkat di Pekan Jabi, Besut, Terengganu




Lot rumah kedai 2 tingkat untuk dijual. Keluasan 20' x 60'.
Tingkat atas siap dengan 1 bilik, ruang dapur, 1 tandas.

Jangka siap 2016. Bagus untuk melabur.
Sebagai aset masa depan, Pekan Jabi akan menjadi bandar baru masa depan.

Lokasi di sebelah kedai Satay Lanang. Tepi Jalan Utama, berhampiran Stesen Minyak dan sekolah.
Harga promosi : RM 364,000. Siapa cepat dia dapat.
5% potongan bumiputra
Proses urusan pinjaman perumahan, peguam dan runding cara disediakan.

Kami sedia ke tempat anda untuk urusan tempahan lot dan ambil dokumen.
Deposit : Rm1,000.00 shj
Nadia : +6014 811 4452
Suha : +6019 940 7028
Pej : +609 617 3405 / 6405

"Pemaju Hartanah Berdaftar" 

Layari Laman web kami untuk projek perumahan lain. Tk 



Thursday, June 18, 2015

Ulangkaji Bab Puasa

Alhamdulillah.... dah masuk  bulan Ramadhan... Satu bulan yang dirindui oleh semua ahli ibadah ... satu bulan yang lebih baik dari 1,000 bulan.

Jom anime4nz kongsikan fakta ringkas dan padat yang diperolehi dari pencarian, sebagai ingatan dan ulangkaji kepada semua para pembaca blog anime4nz.





Wednesday, May 27, 2015

Rumah Berkembar Mampu Milik di Manir, Kuala Terengganu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
PELANCARAN
πŸŽ‰PROJEK TERKINI KOPERATπŸŽ‰
Taman KOPERAT Peradong,
Banggol Peradong, Manir,
Kuala Terengganu.
[Satu Projek Perumahan Berkonsep Rekabentuk Yang Moden]
 
╰☆╮Unit Terhad & Harga Berpatutan.
╰☆╮Rumah Semi-D 1 Lapis

√v^√v^√♥  Fasa 1D (28 unit)   √v^√v^√♥
╰☆╮Luas Tanah : 35' x 75' (2,625kp)
╰☆╮Luas Rumah : 26' x 45' (1,170kp)
╰☆╮4bilik tidur 2bilik air
Ruang Tamu yang luas, Ruang Makan yang selesa, siling kapur, tile seluruh rumah, dapur basah n kering

RM 295,000.00 RM 353,000.00
5% diskaun kepada bumiputera

Jangka mula : JUN 2015

Amat sesuai kepada yang berminat untuk dijadikan kediaman sendiri atau dijadikan aset, pelaburan dll.
Proses urusan pinjaman perumahan, peguam dan runding cara disediakan.
[Pinjaman 100% bagi yang layak]

Kami sedia ke tempat anda untuk urusan tempahan lot dan ambil dokumen.
ƸӜƷ  Deposit : Rm1,000.00 shj
Nadia : +6014 811 4452
Suha : +6019 940 7028
Pej : +609 617 3405 / 6405
Facebook/koperat
www.koperat.com.my
®Layari Laman web kami untuk projek perumahan lain. Tq





Tuesday, May 5, 2015

HUDUD : Persoalan dan Jawapan

Apa itu Hudud ?

Hudud adalah sebahagian dari *undang-undang syariah di bawah bab Kanun Jinayah Syariah.

[*Undang-undang Syariah ; terkandung didalamnya undang-undang jinayah, undang-undang munakahat, undang-undang iktisoddi, undang-undang perlembagaan islam dan banyak lagi undang-undang islam yang lain.]

Di bawah undang-undang jinayah / Kanun Jenayah Syariah inilah dibahagikan kepada 4 jenis hukuman iaitu HUDUD, QISAS, DIAT dan TAKZIR.

Apa makna Hudud ?

Batasan yang dibuat oleh Allah S.W.T dan ia tidak boleh dilanggar oleh sesiapa pun.

Apa itu Hukuman Hudud ?

Hukuman Hudud adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan oleh Allah S.W.T. di dalam Quran/Hadith.

Apa yang nak ditakutkan dengan hudud... ?

Hudud dan Qisas.... Ini faktanya

Hanya melibatkan penganut beragama islam, orang yang bukan islam tidak terlibat, kecuali jika mereka memilih untuk terlibat.

Hanya orang islam yang telah dewasa dan sempurna akal fikiran yang terlibat. Kanak-kanak dan yang sakit mental tidak terlibat.

Apabila sabit kesalahan oleh Mahkamah Syariah.

Saturday, February 7, 2015

cara siang atau belah pari / tuka / ketuka

Assalamualaikum ...

Hari nie rasa nak kongsi cara - cara nak menyiang ikan pari / tuka kepada pembaca anime4nz.....Rerase dah banyak artikel mengenai cara-cara menyiang ni kan... Tapi try la jugak google... rupanya tak banyak la pulak...

[Pari = Besar]
[Tuka/Ketuka = Kecil]

Kebetulan ada terbeli semalam 2 ekor 'tuka' kecil.... So... isteri tak berapa pandai menyiang ikan nih... Terlepaslah kepada bahu / tangan yang kasar nih... hehe..

Oh ya.. sebelum anime4nz teruskan.. Nak juga kongsikan sedikit petua atau cakap-cakap orang lama mengenai ikan ni.... Siapa biasa dapat makan / beli pari atau tuka berbau hancing.... Apa sebabnya ya.. Jika terbau hancing... mak aihhh... tak payah makang la.... nak makan kene tutup hidung arrr... tapi rasanya pulak mari di lidah....

Antara sebab-sebab ikan pari / tuka / ketuka berbau hancing

1. Ikan pari nie macam perempuan jugak. Ia beranak dan bertelur. Ada ketikanya pari nie akan datang bulan. So bila pari nie datang bulan, satu badan akan berbau hancing.

2. Ketika siang ikan pari, terpotong bahagian pundi kencingnya, maka satu badan ia akan berbau hancing malah akan lebih teruk dari bau ikan pari yang datang period tu....


Thursday, February 5, 2015

Hikmah Musibah dan Rahsia Di Sebalik Dugaan

Assalamualaikum wbt..

Bile jadi nde2 (musiboh)..kite sokmo kate..sabo deh...ade r HIKMAH tu hok TUHAN nok bui..hok kite pahang HIKMAH tu adeloh KEBAIKANG KEBAHAGIA'ANG KENIKMATANG tuk esk2...kite pikir mukeng rezeki kite koho tamboh ke..pitih koho banyok ke.

Ade dok dalang rama2 nih kite dok tau dang mukeng dok tepikir lasong..HIKMAH tu adeloh merangkumi kesedorang tentang KESILAPANG kite dimase lalu..dang bile kite kene musiboh..kite pung mari deggak dalang hati,...APE BENDE HOK LAME KENING AKU BUAK..TUHANG MAROH DANG DOK SUKE KAKKU?

Cottoh la hok paling mudoh hok biase org rama kene...KETE RUSOK...dok kire la rusok nde2 pong..(kete lame tuh osoh kire la mmg byk nyakitang nye)...mmmm biase gop kite mari nittah lam palle kite..'nok kene paka pitih lebih la pulok bulang nihh..'..'macam tau2 je buleh gaji/bonus..ye wak pranga la pulok'..dang banyok lagi hok lam palle kite mase tu op?...tp kite dok ingat pong mase kite duk gune paka die tuh..kite bowok ye g mane? kite gune ye ngang tujuang nde?..mase bowok ye kite ade ke makihamung penggune jalangraye laing hok bowok pe br buleh pegang stereng tuh?

Selaing tuh..bukang pasal kete je..pasa KESIHATANG pong..pasa RUMOH pong..pasa KEHIDUPANG kite pong gitu la jugok...hok kete tuh cottoh je..makne kate SETIAP MUSIBOH TUH ADE HIKMOH MASING2 hok berkaitang dang dok berkaitang..

Hoo...cakap bab KESIHATANG pulok..rama doh kite tau op...kalu DEMANG tuh, nok HAPUH DOSE2 KECIK kite la op..jd kite kene pikir la...susoh hok kite buleh nih ibarat MENCUCI DOSE2 kite di mase lalu..maka kite sedo..kite insap dang kite rase nyesal doh..xmboh buat doh lagi...hok tu la HIKMOH SEBENO KITE..Allahurobbi....

“Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan; ‘Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali.’ Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan-Nya, dan mereka ialah orang-orang yang mendapat petunjuk.” (Al-Baqarah: 156-157)

Khalifah Umar bin Khattab r.a. berkata: Sebaik-baik ucapan kemuliaan bagi orang yang ditimpa musibah adalah ucapan kedua ayat di atas, sebagaimana yang dijelaskan pula di dalam hadith Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
“Tiada suatu musibah pun yang menimpa diri seseorang kecuali dengan izin Allah, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah, nescaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya.” (HR Bukhari)

Di dalam hadith yang lain, Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya:
“Apa pun yang, menimpa diri seorang mukmin dari kepayahan, kesakitan, kesusahan dan apa pun keresahan yang dirasakannya, melainkan Allah akan menghapuskan sebahagian dari keburukan-keburukannya.” (HR Muslim)

Sabda Baginda lagi yang bermaksud:
“Tiada musibah apa pun yang menimpa diri seorang muslim melainkan Allah menghapuskan keburukannya (dosanya) walaupun duri yang mengenai dirinya.” (HR Bukhari & Muslim)
Imam Ahmad dari Yunus, dari Ibnu Saad, dari Yazid bin Abdullah, dari Amir bin ABu Amir, dari Muttalib, dari Ummi Salamah berkata: “Pada suatu ketika Abu Salamah mendatangiku setelah ia kembali dari menemui Rasulullah s.a.w., ia berkata: ‘Saya telah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang sungguh membuat saya berasa gembira, sebagaimana sabdanya, “Tidak ada musibah apa pun yang menimpa diri seorang muslim lalu ia membaca Istirja’ (Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un) pada saat musibah itu menimpanya, lalu ia berdoa seperti di bawah (melainkan Allah akan mengabulkan doanya);

Sesungguhnye hok baik mari dari ALLAH swt..hok dok molek tu dari ambe sediri...wallahu a'lam bissawab..

Dari Catatan Facebook.......

Sunday, January 25, 2015

Pokok Epal Menangis

Dengar kata Pohon epal  berasal dari luar negara..... bukan dari Malaysia... so boleh hidup ke kalu tanam kat Malaysia ni ya...

Arwah Abahku selalu memberitahuku mengenai pohon epal di depan rumah... dari ianya kecil sehinggalah ianya membesar di luar jangkaan... Tapi belum lagi menghasilkan buahnya.... Bila la boleh rasa epal pohon sendri.....



Percaya tak pokok epal berbuah apabila pokoknya dah tua... ada akar keluar dari dahannya.... hingga mencecah tanah...


Pokok Epal menangis di depan rumahku.....

Friday, January 23, 2015

iShaver - pencukur mudah alih

Memperkenalkan sebuah alat pencukur mudah alih yang menyerupai telefon pintar iPhone.





IMAGE SHAVER - USB CHARGER


Sepanjang penggunaan, anime4nz memang berpuas hati menggunakan gadget ini. Ianya berpuluh kali lebih mudah digunakan berbanding pisau cukur biasa dan langsung tak menyakitkan kulit walaupun ketika bercukur dalam keadaan kulit yang kering (tanpa penggunaan krim).

Bateri boleh tahan sampai 2 minggu walaupun di user manual dapat bertahan 30 minit selepas 8 jam charge.

Nak cukur kat mana-mana pun boleh sebab sisa cukuran akan tersimpan di dalam pencukur tersebut.

Tak bersepah. Kalau orang perempuan boleh make up masa tunggu traffic light, dengan pencukur i-Shaver tak mustahil dah untuk lelaki cukur misai / clear janggut masa tunggu traffic light.



Hati-hati dengan AES ya.... jom tonton youtube pasal benda alah nie...




http://youtu.be/YvsH5DXzhNo

Mempunyai ciri-ciri yang begitu unik :

- Boleh simpan dalam poket untuk dibawa kemana-mana.
- Bateri dicas semula melalui kabel USB.
- Reka bentuknya yang anggun bergaya.
- Foil bersih ultra-nipis dengan mata pisaunya yang terapung.
- Bulu-bulu yang dibersihkan tidak berterabur kerana ianya terus masuk dalam ruangan pencukur dan ianya senang dibersihkan.
- Suis hidup / mati mudah.
- Berus disediakan
- Buku Panduan tersedia
- Saiz iShaver 10cm x 5cm x 1.5cm

iShaver – Portable USB Rechargeable berharga RM150. RM100


Order sekarang SMS/WhatsApp iShaver ke 019-982 3405.

Kos penghantaran PERCUMA ke seluruh Malaysia tidak termasuk Sabah/Sarawak.

Sunday, January 18, 2015

Pasca Banjir

Minggu Pasca Banjir Sudah Bermula

Tahun Lepas (2014), Kita telah dikejutkan dengan musibah yang Maha Besar Dugaan bagi yang mampu menahan kesabaran dan ujian dari Allah S.W.T....

Banjir Besar seperti BAH 1971.... menenggelamkan seluruh kampung... sehinggakan rumah 2 tingkat tidak berkecuali... bahkan sekolah 3 tingkat pun.

Yang paling teruk terkena musibah adalah negeri Kelantan..... Anime4nz berkesempatan mengikuti misi sukarelawan bantuan banjir dengan kerjasama #Chukai Adventure Team(CAT), #Konsortium Perumahan Rakyat Terengganu Sdn. Bhd.(KOPERAT), #Intan Unggul Travel dan #Pemuda Dun Wakaf Mempelam.

Saturday, January 10, 2015

cara manfaat cuti Tahun 2015

Kita sekarang berada di Tahun 2015....

Dah lihat Kalendar Tahun 2015... Jom anime4nz paparkan....


Dah tahu baca dan teliti Jadual di atas kan... hehe.... Perlukah perincian cuti yang bertanda?


Sunday, January 4, 2015

Kenali Nabi Muhammad = Sayangi Rasulullah SAW

Assalamualaikum dan Salam Maulidul Rasul.......

Marilah Kita bersama-sama BERSELAWAT kepada Nabi junjungan kita....

Selawat ke atas Rasulullah (S.A.W.) merupakan suatu amalan yang disyariatkan oleh Islam. Firman Allah (s.w.t) yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”. [Surah Al-Ahzab: 56]

Manakala di dalam hadith-hadith Rasulullah (S.A.W.), terdapat banyak arahan dan kelebihan-kelebihan yang dinyatakan berkenaan dengan selawat ke atas baginda (S.A.W.), antaranya :-

1. Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah (s.w.t) akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abdullah bin Amru bin Al-‘Ass r.a]

2. Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Sesungguhnya manusia yang paling utama denganku pada hari kiamat ialah yang paling banyak berselawat ke atasku”. [Hadith riwayat Imam Tirmizi daripada Abdullah bin Mas’ud r.a]

3. Sabda Rasulullah (S.A.W.) juga yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku sekali nescaya Allah akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a]

Sebagai orang Islam kita tahu Nabi Muhammad adalah nabi dan rasul yang terakhir. Banyak kisah duka Rasulullah lalui semasa berdakwah untuk Allah. Kalau bandingkan dugaan yang Rasulullah lalui dengan kita tersangat lah bezanya. Kita sebagai manusia biasa selalu tidak tahan atau tidak sabar pada dugaan yang kita lalui tapi Rasulullah hadapi dengan penuh kesabaran, walaupun di fitnah, baling tahi dan sebagainya. Kalau kita di fitnah atau orang berkata buruk hal kita, cepat sangat melenting dan menuduh macam2 pula pada orang yg memfitnah atau berkata buruk pada kita. Tak berhenti2 pula kita memfitnah semula pada mereka, tetapi Rasulullah sangat sabar dan boleh buat baik pada orang yang buat jahat pada Baginda. Begitu lah mulia hati Rasulullah. Memang Rasulullah manusia yang terpilih. Kita patut jadikan Rasulullah sebagai idola kita untuk menjalani hidup kita yang penuh pancaroba ini.

Untuk mencintai Rasulullah kita mesti mengenali nya. Di bawah ini anime4nz kongsikan biodata dan kronologi Rasulullah secara ringkas yang anime4nz perolehi dari carian. Harap kita mengenali nya dan disarankan kita cari buku kisah Rasulullah sebelum Baginda lahir hingga Baginda wafat. Memang sedih dan kagum dengan kehebatan Baginda.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama