klik atas

backlink

gambar laju

Friday, December 20, 2013

rahsia dan peranan dapur

Dr. Fadhilah Kamsah menulis......

Assalamualaikum....

Masa saya kecik-kecik dulu, mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen (sisa-sisa) nasik yang dia makan.. dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah, mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa, mesti ada sikit belen.... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam tu....

Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan... either belen makanan mak atau abah .....

Tapi.. Kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan....

Kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....

so. satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...



Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu, sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mertua dia sendiri... arwah tok perempuan kami lah sebelah abah...

Mak kata, supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat makk bapak... dan saya sendiri akui kesannya.... makin umur kita meningkat, hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu....

Kalau kena marah ke, kene tengking ke, memang kami adik beradik diam membisu... jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak... walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan, "dah ada anak sendiri esok .... jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak...." samaah ceritanya.. dan mak kata jugak, "pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kita semua, dia akan selawat 3x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik...." dan guru saya pesan, "antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka-mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka...."

Solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib...

Kalau ada lebih dari seorang anak, suruh sorang azan dan sorang Qiam.... kemudian berganti-ganti bacakan doa selepas solat.... Ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang...

Saya personally memang cukup  malu kalau tak sempat solat jemaah maghrib dengan mak abah. Secara praktiknya, inilah yang paling berkesan sekali... tak caya, try buat... solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib... dapat semua waktu lagi baik...

Sangat besar 'RAHSIA' dan PERANAN 'DAPUR' rupa-rupanya... dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari ; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita",

Just to ambil ikhtibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!!!!

So, it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention that " all those who listen to him (on shall pass on his words to others, and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly...."

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses.
Do impart this knowledge ; you'll lose nothing,

Wallahu A ' lam... Terima kasih, kepada blogger anime4nz

Dah abis baca tu copy or forwardlah utuk kengkawan yang belum mengetahui.. agar kita sama-sama dapat pahala....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama