klik atas

backlink

gambar laju

Sunday, June 16, 2013

Tip Penjagaan Seisi Rumah

TIP 1 : PENJAGAAN TANDAS
Perkara paling penting yang perlu dititik beratkan ialah bilik air bebas daripada bauan yang tidak menyenangkan. Oleh itu, pemantauan secara berkala perlu dijadikan amalan agar tiada sisa buangan tertinggal hingga boleh mencacatkan pemandangan dan bauan.

TIP 2 : PENJAGAAN LANTAI
Kebersihan lantai perlu diberi keutamaan selepas memasak kerana kesan minyak yang melekat bahagian terbabit boleh menyebabkan lantai menjadi licin dan amat berbahaya. Gunakan mop dan cecair pengelap lantai yang sesuai bagi menghilangkan kesan minyak tersebut.

TIP 3 : PENJAGAAN PAKAIAN
Bau baju yang harum dan bersih meninggalkan impak yang tinggi kepada seseorang terutama dalam memberikan daya keyakinan dan keselesaan. Gunakan pembersih dan pewangi pakaian bagi memastikan baju sentiasa bersih dan harum.

TIP 4 : WANGIAN RUMAH
Kini terdapat cara mudah untuk memastikan rumah yang bersih dan segar antaranya menggunakan wangian rumah sama ada daripada bahan berasaskan gel, semburan ataupun wangian bijian.

TIP 5 : MAKANAN LAUT
Pemilihan makanan laut yang segar adalah sangat penting bagi menjamin tahap kesegarannya. Contohnya seperti udang dan ketam, isinya yang kenyal dan tidak berbau busuk.. Udang yang tidak rosak kulitnya sentiasa lutsinar tanpa ada tompok hitam. Ikan pula warnanya cerah dan matanya tidak tenggelam, insangnya yang segar akan kelihatan warna kemerah - merahan dan kulitnya tidak pucat.

TIP 6 : SAYURAN DAN BUAHAN
Bagi sayur-sayuran dan buah-buahan ada cara pemilihannya yang tersendiri. Bagi sayur-sayuran, cara pemilihannya boleh dilihat pada daun yang masih segar dan tidak pula kecut atau layu. Bagi buah-buahan pula buah yang elok adalah buah-buahan yang warnanya terang dan segar, manakala yang tidak elok ialah warnanya yang pudar atau pucat dan berbau busuk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama