klik atas

backlink

gambar laju

Thursday, April 11, 2013

kahwin tanpa hutang

Anda nak kahwin hujung tahun ni ?.
Hantaran kahwin, RM10,000.
Dalam simpanan, ada RM1,000. (RM10,000-RM1000 = RM9,000 lagi)
Daripada sekarang, ada lebih kurang 8 bulan lagi.
Katakan anda kerja, gaji RM2,000.
Tolak sana sini, tinggal RM200.
Kalau 8 bulan, adalah RM1,600. (RM9,000 - RM1,600 = RM7,400 lagi)


1. Kalau nak cara gerila, jual semua benda yang anda ada :-
2. downgrade kenderaan anda. Mungkin daripada kereta kepada motor, atau daripada motor kepada public je
3. kalau tak perlu laptop, pakai desktop je kat rumah
4. downgrade henfon anda, daripada smartphone, kepada cucu cicit Nokia 3310
5. jual semua barang yang anda tak perlu di mudah.my atau lelong.com.my atau kat kedai barang second hand

6. Satu lagi, buat bisnes yang boleh bagi anda, income at least RM500 sebulan.
Kalau kena jual beger jual lah beger.
Kalau kena jual nasi lemak, jual lah nasi lemak.
Kalau kena jual air, jual lah.

Kalau perlu jual PAD AVAIL, jual lah.
Pedulikan apa orang kata, bukan diorang yang nak kawin, anda yang nak kawin.

Sebenarnya banyak lagi cara untuk tambah pendapatan, mungkin tak nampak jalan sebab terlalu tertekan.

Nasihat anime4nz, pergi solat Maghrib kat Masjid atau Surau, then tunggu Isyak.
Masa tunggu Isyak tu, sukahati lah nak duduk saje ke, nak baca quran ke, nak dengar ceramah ke, asalkan duduk kat sana tu.

Kasi kepala otak kurang serabut sikit.

Owh ye, sekarang ni musim demam politik.
Kalau boleh, takyah lah terlibat baca post atau beri komen kepada post-post yang berbaur "kutuk mengutuk", tidak kira mana bendera sekali pun.

Wallahua'lam

Monday, April 8, 2013

Jenis-jenis Ikatan Tanjak, Destar dan Tengkolok Semua Negeri Di Malaysia

TERENGGANU DARUL IMAN


TANJAK LANG MELAYANG
Destar ini dipakai oleh pembesar-pembesar Negeri Terengganu yang bergelar Datuk. Destar ini terkenal sebagai solek Lang Melayang dan hanya dipakai pada majlis tertentu sahaja.


TANJAK LAKSAMANA TERENGGANU
Destar yang di perbuat daripada kain songket berwarna hitam berbenang emas ini berasal dari Terengganu. Pada mas dahulu, ia menjadi pakaian hulu rasmi Laksamana Terengganu. Warna rasminya adalah biru yang melambangkan laut selaras dengan tanggungjawab Laksamana mengawal laut. Pada masa sekarang ikatan jenis ini dipakai oleh Menteri Besar Terengganu sebagai pakaian rasmi di majlis adat istiadat di istana Terengganu. 



DESTAR DATUK BIJA DI RAJA
Orang Besar Lapan Negeri Terengganu memakai destar yang digelar ikat lilit Datuk Bija Diraja. Kain yang digunakan berwarna hitam dan perak. 



TANJAK TEMALONG BUDU
Destar jenis ini biasanya dipakai oleh pegawai-pegawai kerajaan pangkat rendah dan orang biasa di Negeri Terenganu apabila mengadap D.Y.M.M. Sultan Terengganu untuk menerima anugerah pingat atau kurniaan negeri. 




TANJAK DAGANG SAKIT DI RANTAU
Ada juga Datuk-datuk di Negeri Terengganu yang memakai destar yang diberi nama Dagang Sakit Di Rantau berwarna kelabu dan perak. 



Thursday, April 4, 2013

DUN yang PELIK di MALAYSIA

DUN yang paling sejuk, DUN Batu Berendam

DUN yang paling tiada rasa, DUN Air Tawar

DUN yang paling panas, DUN Pedas

DUN yang paling miskin, DUN Sekupang

DUN yang paling muda, DUN Sri Muda

DUN yang paling lemah, DUN Batang Berjuntai

DUN yang selalu basah, DUN Sungai Besar

DUN yang kuat makan satay, DUN Kajang

DUN yang banyak hantu, DUN Pucong

DUN yang ada istana, DUN Kota Raja

DUN yang banyak ikan, DUN Tanjung Sepat

DUN yang paling keras, DUN Batu Tiga

DUN yang paling pendalaman, DUN Hulu Klang

DUN yang banyak air, DUN Ampangan

DUN yang banyak pengganas, DUN Kuala Kubu

DUN yang paling tiada kemajuan, DUN Gurun

DUN yang paling bahaya, DUN Baling

DUN yang banyak semut, Dun Kota Sarang Semut

DUN yang paling pelik, DUN Sungai Ada Burung

DUN ada binatang, DUN Kijang

DUN yang paing wangi, DUN Pokok Sena

DUN yang tak cantik, DUN Batu Burok

DUN yang suka makan, DUN Sura

Monday, April 1, 2013

RAHSIA APRIL FOOL - Buat Renungan Bersama

Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’.

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam di Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama