klik atas

backlink

gambar laju

Monday, March 25, 2013

9 Tip Urus Wang gaji untuk simpanan

Kakitangan awam dah gaji
Kakitangan swasta ada yang dah gaji dan ada yang tak lama lagi akan gaji juga

Ingat,simpan dulu baru belanja~

Praktis tip di bawah :-

1. Bedah siasat wang gaji
- Mengetahui aliran belanja setiap bulan
- Memastikan belanja tidak melebihi gaji

2. Senarai perbelanjaan
- Senaraikan semua perbelanjaan; harian, bulanan, tahunan
- Masukkan jumlah setiap perbelanjaan

3. Tentukan perbelanjaan sebulan
Gaji bersih - simpanan = perbelanjaan

Sunday, March 24, 2013

Duit Malaysia Lama Yang Jarang Kita Lihat dan Ketahui

Asal-usul nama ringgit

Perkataan ringgit bermaksud "bergerigi" dan asalnya memaksudkan sisi bergerigi yang terdapat pada wang perak dolar Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman penjajahan Portugis pada abad ke-16 dan ke-17. Dolar Singapura dan dolar Brunei juga dipanggil ringgit dalam bahasa Melayu (namun mata wang A.S. dan Australia tetap dolar). Dengan itu, singkatan rasmi ringgit Malaysia ialah "RM".

Perkataan ringgit dan sen diterima guna sebagai nama rasmi pada Ogos 1975. Sebelum ini, ia dipanggil dollar dan cent dalam bahasa Inggeris . Di negeri-negeri utara Semenanjung Malaysia, nilai 10 sen dipanggil satu kupang (atau "poat" dalam bahasa Hokkien), cth. 50 sen bersamaan 5 kupang (atau "5 poat" dalam bahasa Hokkien).

Sejarah

Pada 12 Jun 1967, mata wang ringgit Malaysia yang dikeluarkan oleh bank pusat yang baru, iaitu Bank Negara Malaysia, menggantikan ringgit Malaya dan Borneo British pada tara. Mata wang baru ini memelihara segala peringkat nilai pendahulunya kecuali nilai $10,000, serta mewarisi skim warna ringgit lama itu. Pada berpuluh-puluh tahun yang berikutnya, perubahan kecil dilakukan pada wang kertas dan syiling sekali, mulai pengeluaran syiling M$1 pada tahun 1967, hingga penyahwangan wang kertas M$500 dan M$1000 pada 1990-an.

Lambang "$" (atau "M$") diganti dengan "RM" sekitar tahun 1993, namun di peringkat antarabangsa, "MYR" (MY sebagai kod negara Malaysia) lebih diterima umum.

Apabila ringgit Malaysia mengambil tempat ringgit Malaya dan Borneo British pada tara, ringgit baru ini asalnya bernilai 8.57 ringgit sepaun sterling British. Pada November 1967, lima bulan selepas ringgit baru diperkenalkan, mata wang paun turun nilai sebanyak 14.3%. Mata wang baru ini tidak terjejas tetapi wang kertas dolar Malaya dan Borneo British masih ditetapkan pada 8.57 dolar sepaun; oleh itu, wang-wang kertas yang lama ini dikurangkan nilainya kepada 85 sen seringgit.

Sungguhpun wujudnya mata-mata wang baru di Malaysia, Singapura dan Brunei, namun oleh sebab Perjanjian Kesaling bolah tukaran yang dipatuhi oleh ketiga-tiga negara tersebut sebagai bekas anggota sebuah kesatuan mata wang, ringgit Malaysia juga boleh ditukar pada tara dengan dolar Singapura dan ringgit Brunei hingga 8 Mei 1973, ketika kerajaan Malaysia mengundurkan diri daripada perjanjian itu. Lembaga Kewangan Singapura dan Lembaga Mata Wang dan Kewangan Brunei masih memelihara kesalingbolehtukaran dua mata wangnya hingga kini.

Antara tahun 1995 hingga 1997, ringgit diniagakan sebagai mata wang terapung bebas pada sekitar 2.50 sedolar Amerika Syarikat, tetapi kemudian menjunam ke bawah paras 3.80 sedolar menjelang tahun akhir 1997, ekoran krisis kewangan Asia Timur pada tahun berkenaan. Pada separuh pertama tahun 1998, mata wang ringgit berubah-ubah antara kadar 3.80 hingga 4.40 sedolar, sebelum Bank Negara Malaysia menetapkan nilai ringgit pada kadar 3.80 sedolar selama hampir tujuh tahun mulai September 1998, sambil membiarkan mata wang ringgit terapung dengan mata-mata wang yang lain.

Berikut adalah koleksi wang kertas Malaysia yang jarang kita lihat:
 

Saturday, March 23, 2013

Topup RM10 Tahan 1 Bulan

Tips Lawak - Cara-Cara Topup RM10 Boleh Tahan Sampai 1 Bulan


Org kata pakai line lagi save dari prepaid. Tapi korang mesti terperanjat dengan ape yang bakal aku citerkan ni. Top-up RM10 tapi boleh tahan sampai 1 bulan tak kira la kalau korang bergayut berape lama skalipun, hantar berape juta sms sekalipun...


Mungkin rezeki aku aritu, pergi la jumpa makcik bau2 bacang ngan aku, dia ajar camne nak crossing account, coz dia keje kat bahagian System Development Telecom. Kekadang aku tolong gak member terdekat topup, tapi amik untung sket aar..


Ok, secara simplenya aku terangkan kat korang, tapi INGAT JGN BUAT LEBIH DARI 3 KALI untuk 1 nombor, coz system akan auto detect dan batalkan nombor korang...


Timing nya, korang boleh topup pertengahan ujung bulan between 25hb ke atas dalam pukul 3am ke atas. Coz dalam tempoh ni, system akan diselenggara, so ada loop holes. Kene try and error...

Thursday, March 21, 2013

Rumah Teres 1 Tingkat


Rumah Teres 1 Lapis di Banggol Peradong, Manir, Kuala Terengganu.

Di lengkapi 3 bilik tidur dan 2 bilik air
Jubin seramik dan cat berkualiti
Porch kereta untuk 2 kereta
Keluasan rumah 24'x39' (Tanah 24'x70')
Berhampiran masjid, shell, sekolah, pasar manir dan batu enam
Berdekatan dengan Lebuhraya Pantai Timur K.Trg-Kuantan
Lokasi hanya 13km dari Bandar Kuala Terengganu

Sesuai untuk Kediaman, Nyaman, Sentosa, Damai
 
Harga untuk permulaan : RM173,000.00 ke atas

Untuk maklumat lanjut hubungi ;
Naim : 019-982 3405 @
di talian 09-626 3405     Untuk dapatkan rumah kediaman anda ! ! 

Layari laman portal KOPERAT : FACEBOOK dan LAMAN WEB

Monday, March 18, 2013

3 Hal Yang Pasti Tapi Kita Tak Pernah Ketahui

Tazkirah Hari Ini.....

Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu
2. Kata-kata
3. Kesempatan

Ø Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg :
1. Kemarahan
2. Keangkuhan
3. Dendam

Ø Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama