klik atas

backlink

gambar laju

Monday, April 25, 2011

Hadis Palsu Hukum Haram Merokok

SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!! 
Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak... menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka” 

Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?” 

Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.” 

Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji” 

(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku ‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar muka surat 12) Kepada rakan2 ku yang merokok, moga kita tidak rasa tersinggung hati dengan hadis ini - B.B.Bangi.   " copied from my fren "

Tadi ku terima satu maklumbalas dari facebookku mengenai satu post hadith maudhu' mengenai rokok dan setelah check dengan beberapa ustaz confirm hadith tue palsu so kepada sahabat dan diri sendiri juga yang berpost tu, berhati-hati dalam berdusta atas nama Nabi SAW. Sila rujuk dahulu sebelum mempost sesuatu yg kita tiada ilmu mengenainya. Untuk detail saya postkan semula satu link yg mencerita masalah yg sama ke dalam blog anime4nz saya. Wallahualam

Ini hadis sahih ke hadis dhaif ? ke hadis palsu?

Jom kita tengok beberapa jawapan yang didapati dalam forum al-fikrah :

1)  Palsu, tembakau cuma ditemui oleh penjajah Sepanyol ketika mendarat di Latin Amerika sekitar abad ke 16M. Kaum Latin Amerika yang pertama kali menanam tembakau.

2)  Hadis ini adalah palsu. Ia tidak diriwayatkan dalam mana-mana kitab hadis, yang sahihnya atau yang dha`ifnya.
Ia adalah satu pembohongan yang keji atas nama Nabi. Haram menyebarkannya.

3) Jika wujud hadith yg spefisik dan sahih dalam bab merokok, maka mudahlah Majlis Fatwa Kebangsaan memfatwakan haramnya merokok…sampai sekarang, MFK belum lagi gazzette fatwa keharaman rokok kerana faktor terbesar ialah tiada larangan khusus dalam AQ & AS. Ia cuma Qias dan laporan sains klinikal sahaja.

4) Penulis buku HARAM MEROKOK ini iaitu Adil Akhyar pernah menulis buku  mengenai “poligami tidak sunnah” ( nonsense ? )

5) Manuskrip setua mana sekalipun memang tidak dikira. Jika tidak sudah tentu para huffaz meriwayatkannya. Hadith ini juga tidak ditemui dalam karya hadith sahih, da’if, dan mawdu’ (palsu). Tidak tahu datang dari mana da…

Berdasarkan apa yang di atas, saya percaya ni memang betol lah hadis palsu.. lagipon di cari cari, memang tak jumpe siapa perawi hadis ni..yang tukang sebar banyak, tapi tak de pon jumpe siapa perawi hadis ni..

Hadis palsu ni kene tentang habis habisan.. Tak boleh disebarkan.. Siapa siapa yang tahu pasal hadis ni boleh komen kat sini ? salah silap sila betolkan..

Tapi jangan silap faham plak.. even hadis ni palsu tapi hukum merokok still HARAM..cume tak boleh gune hadis ni dalam menguatkan fakta yang rokok itu haram..wallahuallam..

Pengharaman rokok bukan datang dari hadis Nabi secara direct. Lebih kurang seperti dadah. Tapi adalah Fatwa yang dikeluarkan ulama’ ulama' berdasarkan dalil aqli (akal, perbandingan) dan dalil naqli (Hadis, Al-Quran).

Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah:-
* Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
* Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz
* Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad Umar Hashim (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.

10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK
1. Rokok menjejaskan akal (mental)
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.
4. Rokok membahayakan keturunan
5. Rokok mengganggu manusia lain.
6. Rokok menimbulkan akhlak buruk
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana
9. Rokok membazirkan harta (wang)
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)

2 comments:

  1. kenapa rokok masih dijual secara terbuka?

    ReplyDelete
  2. rokok dijadikan salah satu income kpd negara..
    r - rosak
    o - otak
    k - kebas
    o - otot
    k - kaki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama