klik atas

backlink

gambar laju

Thursday, March 24, 2011

Planet Baru

Mitos Nibiru

DAKWAAN dan hipotesis mengenai penemuan dan fenomena di angkasa menjadikan bidang astronomi dan astrofizik begitu unik dan penuh dengan misteri.
Bayangkan, dengan banyaknya objek di ruang angkasa dan timbulnya pelbagai macam andaian kewujudan hidupan lain, mendorong kepada kajian yang lebih teliti menggunakan peralatan yang canggih dan sensitif.
Sebab itu sebarang penemuan 'planet' atau fenomena angkasa menimbulkan perdebatan yang menarik.

Tidak lama dulu, munculnya apa yang didakwa sebagai pseudo sains iaitu dakwaan daripada beberapa individu bahawa bumi ini akan hancur.
Kalau benar berlaku maka belasungkawalah bumi.
Kehancuran itu berpunca daripada perlanggaran dengan planet Nibiru yang dijangka berlaku tahun depan.
Teori Nibiru melanggar bumi muncul pada 1995 mulanya selepas individu bernama Nancy Lieder.
Beliau mengasaskan laman web Zetatalks dan mendakwa mempunyai kebolehan dihubungi oleh extra terrestrial (ET) dari sistem bintang Zeta Reticuli menerusi implan yang dipasang pada otaknya.
Beliau mendakwa telah dipilih untuk memberi amaran dunia bahawa pada 2003 berlaku satu perlanggaran melibatkan sistem suria.
Lieder mendakwa beliau diberi amanah untuk memberi amaran kepada manusia bahawa satu objek ,planet X akan memasuki bahagian dalam sistem suria pada Mei 2003 dan berlanggar menyebabkan Bumi mengalami anjakan kutub yang akan memusnahkan manusia (namun begitu tarikh tersebut telah digugurkan).
Bagaimanapun perkara itu tidak berlaku dan isu itu berkembang di laman-laman web yang dikendalikan oleh kumpulan-kumpulan yang mempercayai kemusnahan bumi (doomsday ) mengaitkannya dengan fenomena perlanggaran planet X dengan bumi pada tahun 2012.
Planet X itu kemudiannya dikaitkan dengan Planet Nibiru meskipun planet berkenaan (Nibiru) sebenarnya merupakan kajian penulis Zecharia Sitchin yang memberikan interpretasi berkaitan mitologi tamadun Sumeria dan Babylon.
Prof. Datuk Dr. Mohd Zambri Zainuddin turut menjelaskan bahawa, teori tersebut sebenarnya bersandarkan kepada kalendar masyarakat Maya yang membuat kalendar pada zaman mereka dan hanya mampu tercatat/direkod sehingga hujung bulan Disember tahun 2012.
''Namun ada yang menganggap bahawa itu petanda akhir zaman,"katanya.
Yang jadi isu kata beliau ialah Lieder yang mendakwa pada 2003 planet X akan datang sedangkan ia hanyalah sebuah komet.
Pada masa sama, seorang ahli Zeta talk , Mark Hazlewood mengambil idea Lieder dan menulis sebuah buku berjudul Blindsided : Planet X Passes in 2003.
Berdasarkan kajian Sitchin pula berkenaan Nibiru atau Marduk, daripada naskhah Babylon, sebuah planet gergasi akan melalui Bumi setiap 3,600 tahun.
Hasil kajian Sitchin ini dibukukan dan diberi judul The End of Days yang mana antara kandungannya ialah kali terakhir Nibiru melintas Bumi ialah pada 556 sebelum Masehi.
Ini bermakna, selepas 3,600 tahun pada tarikh 556 Sebelum Masehi ialah pada tahun 2900 Masehi.
Namun begitu Sitchin percaya bahawa planet itu mungkin datang lebih awal dan beliau meramalkan antara tahun 2090 dan 2370 Masehi.
Masih banyak lagi dakwaan dakwaan muncul berhubung fenomena rekaan ini tetapi pada akhirnya ia meninggalkan banyak reaksi kepada manusia, berhubung jangkaan-jangkaan pada masa akan datang.
Ia akhirnya berkaitan dengan kepercayaan manusia kepada perkara-perkara yang misteri, dewa dan fantasi.
Seperti juga penamaan planet yang mengambil nama dewa, manusia tidak dapat lari daripada ketinggian 'kekuasaan' yang lebih hebat daripada mereka.
Apa pun dalam konteks sains astronomi, kajian ini selalunya dibawa kepada Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU), sebuah badan yang diasaskan pada 1919 bertujuan mempromosi bidang sains angkasa.
Badan ini menjadi tempat rujukan untuk pengesahan dan pengiktirafan mengenai penemuan objek di alam semesta ini.
Ini termasuk penamaan planet dan pengesahan fenomena angkasa.

 

Saintis temui planet baru 

KETIKA isu kemunculan objek asing atau UFO begitu mencetuskan perasaan teruja dan ingin tahu di kalangan masyarakat, banyak fenomena lain berkaitan angkasa mengalami perkembangan menarik.
Sebenarnya alam semesta tidak ada batasannya. Terdapat banyak objek di angkasa dengan pelbagai bentuk dan pelbagai rupa.
Selain objek semula jadi seperti planet, bintang, bulan, asteroid dan komet, objek buatan manusia seperti satelit, Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) dan prob atau robot kapal angkasa merupakan sebahagian daripadanya.
UFO pula masih mengujakan manusia meskipun tidak ada bukti konkrit mengesahkan kewujudan mereka.
Di sebalik itu semua, pakar astronomi dan astrofizik mempunyai tanggungjawab lain. Antaranya membuat cerapan mengenal objek-objek terbaru berdasarkan isyarat yang diterima.
Pada tahun lepas, sekumpulan pakar astronomi melakar sejarah dalam pemetaan angkasa apabila mereka mengumumkan planet baru.
Apa yang menarik, planet itu mempunyai sifat yang memungkinkan untuk dihuni manusia.
Pencerapan terhadap planet itu dibuat sejak 11 tahun lalu. Tetapi kejayaan dicapai pada penghujung September 2010. Planet tersebut berada di luar daripada sistem suria kita dengan jarak lebih kurang 20.5 tahun cahaya (1.94 x 10 km) dari Bumi.
Penemuan kehadiran planet mengorbit bintang kerdil merah, Gliese 581 itu berada dalam lingkungan buruj Libra.
Selepas penemuan planet yang diberi nama Gliese 581b pada tahun 2005, kumpulan tersebut menemui planet Gliese 581 (c) , (d) ,(e), (f) dan g. Ini merupakan sistem yang mempunyai enam planet.
Pada planet keenam iaitu Gliese 581g didapati mempunyai sifat-sifat yang membolehkan adanya habitat atau dipanggil habitable zone.
Gilese 581 g itu ditemui oleh ahli-ahli astronomi Lick -Carnegie Exoplanet Survey diketuai oleh Prof. Steven Vogt yang merupakan profesor astronomi di Universiti California Santa Cruz bersama Paul Butler dari Institut Carnegie Washington.
Macam mana penemuan?
Menurut pakar astronomi tempatan dari Universiti Malaya , Prof Datuk Dr. Mohd. Zambri Zainuddin, penemuan tersebut berdasarkan pengukuran halaju jejarian sebanyak 122 cerapan dalam tempoh 11 tahun.
Kajian dibuat dengan menggunakan alat High Resolution Echelle Spectrometer (HIRES) yang dipasang di Mauna Kea Hawaii menggunakan teleskop berdiameter 10 meter iaitu Keck 1.
Penemuan juga berjaya dihasilkan dengan gabungan 119 cerapan lagi yang diperoleh dalam tempoh kiraan 4.3 tahun menggunakan High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS) dengan teleskop berdiameter 3.6 meter La Silla Observatory di Chile kepunyaan European Southern Observatory.
''Selepas ditolak isyarat yang terdahulu yang diketahui pada planet Gliese b, c, d, dan e maka terdapat dua isyarat baru iaitu dua planet tambahan yang masing-masing mempunyai tempoh putaran 445 hari bagi planet f dan 37 hari bagi Gliese 581 g maka ia dikenali sebagai planet baru," ujarnya ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.
Oleh yang demikian, daripada kaedah tersebut, apa yang dilakukan ialah penyelidik-penyelidik berkenaan telah menyatakan bahawa berdasarkan jumlah pusingan 37 hari itu, data yang sangat jelas telah dikesan dengan hanya menggunakan peralatan HIRES sahaja yang menggunakan teleskop diameter 10 meter.
Manakala untuk set data HARPS sahaja tidak memadai atau mencukupi.
Berdasarkan penemuan tersebut, mereka menggabungkan data-data daripada dua teleskop berkenaan barulah ia menjadi kenyataan dan menerbitkanya dalam jurnal astrofizik bagi menyatakan penemuan bersejarah itu.
Malah Vogt telah menamakan planet Gliese 581g itu sebagai Dunia Zarmina mengambil sempena nama isterinya.
Planet kecil yang lain iaitu dari b hingga ke f dianggap tidak sesuai kerana terlalu kecil sedangkan Zarmina yang berjarak 1.94 x 10 kilometer dari sistem suria kita mempunyai keadaan fizikal yang berbatu dan atmosfera yang sesuai untuk membolehkan kehadiran air.
Berat atau jisimnya ialah antara 3.1 dan 4.3 jisim bumi dan berjejari 1.3 hingga 2.0 jejari Bumi.
Bagaimanapun menurut Mohd. Zambri, Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) perlu mengesahkan planet berkenaan memandangkan ada kelemahan daripada data peralatan HARPS .
Ini kerana katanya, dua minggu selepas planet itu dikesan, ahli astronomi Francesco Pepe dari Geneva Observatory (Switzerland) melaporkan bahawa analisis terbaru daripada 179 pencerapan selama 6.5 tahun yang diambil menerusi peralatan HARPS mengesahkan planet tersebut tidak dapat dikesan.
Pepe dengan itu mengesahkan bahawa data Vogts kurang tepat. Vogts pula yakin dengan data yang diperolehnya.
Sementara itu , perbezaan yang timbul daripada dua kumpulan terbabit mungkin berkisar bagaimana planet berkenaan mengorbit bintang kerdil merah berkenaan atau Gliese 581.
Menurut ahli astronomi Institut Teknologi Massachusetts (MIT), Sara Seager, Vogts menetapkan orbit sebagai bulat sempurna manakala Pepe berkata, orbit berkenaan bulat melengkung atau eliptik.
Disebabkan ada kumpulan itu maka, ini mungkin melibatkan ciri- ciri orbit planet ketika buat andaian.
Mengikut Seagar, dari cerapan tambahan dalam beberapa tahun lagi boleh meleraikan isu tersebut meskipun belum disahkan oleh kesatuan.
''Saya yakin IAU akan membuat keputusan dalam tempoh setahun dua untuk mengesahkan planet Gliese 581 g sebagai sah dan diterima," ujar Mohd. Zambri.
Mohd. Zambri menambah dengan penemuan planet tersebut, ia secara logiknya membuktikan bahawa masih ada lagi planet di luar angkasa yang belum ditemui.
Malah katanya, terdapat 12 lagi objek yang perlu disahkan oleh IAU sama ada ia berstatus planet atau sebaliknya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama