klik atas

backlink

gambar laju

Monday, February 28, 2011

Ilmu Imam dan Makmum

DALAM kitab Durratun Nasihin, Rasulullah SAW menerusi hadisnya menjelaskan mengenai manfaat sembahyang berjemaah.
Melalui hadis itu Rasullullah bersabda yang bermaksud :
"Barang siapa sembahyang lima waktu berjemaah, maka baginya lima perkara (hadiah).

Pertama, dia tidak ditimpa kefakiran dunia.
Kedua, Allah membebaskan dia daripada seksaan kubur.
Ketiga, dia akan menerima kitab catatan amal dengan tangan kanannya.
Keempat, dia melalui jambatan (siratulmustakim) sebagai kilat yang menyambar
Kelima, Allah memasukkannya ke syurga tanpa hisab dan seksa."

Cara Bebas Komputer dari Virus

Apakah langkah terbaik yang perlu diambil untuk memastikan komputer bebas daripada virus?.

Dunia sekarang sering berlaku keadaan membabitkan sesebuah komputer yang telah dilengkapi perisian anti virus tetapi masih berhadapan dengan masalah serangan virus. — anime4nz

Beberapa langkah mencegah virus

Ops Piramid

Kecekapan TUDM lancarkan Ops Piramid


BERMULA akhir Januari lalu, situasi keselamatan di Mesir semakin meruncing ekoran demonstrasi menuntut Presiden Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan keadaan itu turut memberi impak kepada keselamatan warga Malaysia yang berada di sana.

Ekoran itu kerajaan Malaysia memutuskan untuk memindahkan warga Malaysia yang berada di Mesir ke Arab Saudi dan seterusnya ke Malaysia. Operasi pemindahan itu dinamakan Ops Piramid yang bermula 2 Februari dengan melakukan penerbangan dari Pangkalan Udara Subang menuju ke Jeddah iaitu Pusat Operasi Barisan Hadapan.

Sunday, February 27, 2011

Jom Daftar ChurpChurp

               
Pernah tengok gambar kat atas ni? Apa??
tak pernah dan tak tau apa benda ni?
Nama dia ChurpCurp yang merupakan satu lagi anak syarikat Nuffnang.
Sebenarnya Curpchurp lebih kepada Twitter dulu tapi sekarang korang jangan terkejut sebab diorang dah integrate system dengan Facebook dan ini bermakna lepas ni selain daripada earn duit dari Twitter kita boleh earn jugak melalui facebook.


Seni peralatan Astronomi Islam

ASTRONOMI merupakan bidang yang mendapat perhatian manusia sepanjang zaman dan di setiap tamadun. Ia merupakan kajian tentang ciptaan Allah di alam cakerawala seperti bulan, bintang, matahari dan planet-planet lain yang terdapat di ruang angkasa.

Kali ini anime4nz ada butirannya.

Ilmu mengenai kajian astronomi berkembang pesat di wilayah Islam pada abad kesembilan hingga abad ke-15 Masihi.

Ia adalah bidang yang amat penting bagi golongan terpelajar dan pemikir pada waktu itu.

Saturday, February 26, 2011

Whoa! #MiloFuzeJamPack is having a contest and to start off, all you gotta do is tag your friends with respective personalities. I know who is going t

Whoa! #MiloFuzeJamPack is having a contest and to start off, all you gotta do is tag your friends with respective personalities. I know who is going t

Cara Masuk Parking

Agak lambat pulok masuk blog ari ni.... bukannya apa, buat pembersihan sikit sebanyak kat dalam rumoh... terjumpa diari lama.... Rasa nok buang doh memori-memori lama... Dulu masa remaja..... muda lagi tu... asyik duk conteng je dalam diari... Apa!!!!! korang tak pernah ader diari... Belambok kat kedai nun... Gie lalu beli sutir... he he..... Lening... diari korang tentu dengan blogger....

Belek punya belek... tercatit satu catitan.... catitan masa aku belajor amik lesen kereta dulu-duluan.... Maklumlah jenis mudah lupa... kena la catit apa-apa patut kan.... Sebelum aku buang jer memori tu dalam garbige.... Aku perturunkan kat anime4nz untuk pembaca budiman. Ini ilmu cikgu keta tu bagi... mungkin ader kesilapan.... Tapi yang pasti... dengannya aku PAS lesen kereta...... he he.. Terima kasih Cikgu...

Thursday, February 24, 2011

Khasiat Budu Terbongkar

Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Baca Seterusnya >>

Inspirasi Seni Khat

KUALA TERENGGANU – Usaha memartabatkan seni khat kepada umum khususnya golongan muda mendorong Taman Tamadun Islam (TTI) menganjurkan Seminar, Pertandingan dan Pameran Inspirasi Seni Khat yang akan berlangsung pada 12 dan 13 Mac depan.

Pengerusi jawatankuasanya, Zubir Embong berkata, program yang akan diadakan itu adalah bagi peringkat nasional yang melibatkan penggiat karya seni khat dari seluruh negeri.

Menurutnya, sehingga kini TTI telah menerima lebih 300 penyertaan dari seluruh negeri, malah TTI turut mengundang pengkarya seni khat dari Brunei, Indonesia dan Selatan Thailand untuk mempamerkan karya mereka sepanjang seminar berlangsung.

Dinosaur Thunder Thighs

LONDON 23 Feb. - Saintis Britain dan Amerika Syarikat (AS) dilapor telah menemui sejenis dinosaur dipanggil Thunder Thighs yang mempunyai kaki berotot besar yang membolehkannya menendang dengan kuat.

Para penyelidik menemui tulang-tulang daripada dua rangka yang tidak lengkap milik seekor spesies dewasa dan anak dinosaur itu di sebuah kuari di Utah, barat AS.

Saintis mendapati, spesies yang juga dikenali sebagai Brontomerus mcintoshi dalam bahasa Latin itu mempunyai bentuk tulang pinggul yang unik dan luar biasa besarnya jika dibandingkan dengan dinasour berleher panjang sauropod seperti Diplodocus dan Brachiosaurus.

Maharaja Lawak Di Kalangan Pelawak

KUALA LUMPUR 22 Feb. – Program pencarian pelawak terbaik, Maharaja Lawak (MRL) yang akan memulakan siaran setiap Jumaat, pukul 10 malam di Astro Warna (saluran 132) mulai 1 April ini menawarkan hadiah wang tunai RM600,000 kepada pemenang.

Hadiah itu merupakan yang tertinggi dipertaruhkan berbanding dengan program Raja Lawak Astro (RLA) yang secara keseluruhan, menawarkan hadiah berjumlah RM180,000 kepada pemenang.

Wednesday, February 23, 2011

Tip tip Menjual Rumah

Pening? Risau? Tak tahu cara nak menjual rumah? Jangan khuatir mungkin dengan membaca artikel kali ini anda dapat penyelesaiannya!

Menjual rumah bukanlah sesuatu yang mudah. Perkataan ‘mudah’ itu hanya bagi mereka yang pakar dalam urusan jual beli hartanah sahaja.

Tuesday, February 22, 2011

Tip beli rumah idaman

MEMILIKI kediaman atas nama sendiri menjadi idaman semua individu namun, tidak ramai yang tahu prosedur pembelian rumah, malah lebih memeningkan kepala memikirkan faktor kewangan bagi membayar ansuran bulanan.

Kebanyakan individu keliru memikirkan soal rumah sebagai keperluan atau kemahuan yang mana pada akhirnya akan menimbulkan pelbagai masalah berikutan kekurangan wang bagi menampung perbelanjaan bulanan yang hampir separuh disalurkan untuk membayar ansuran rumah yang diidamkan.

Ikuti temu bual wartawan Bisnes Metro, Syarifah Dayana Syed Bakri bersama Ketua Pegawai Eksekutif, Hijrah Wealth Management Sdn Bhd, Mahdzir Md Isa, mengenai panduan sebelum membuat keputusan membeli rumah bagi mereka yang pertama kali bercadang memiliki kediaman sendiri.

Monday, February 21, 2011

animasi

Animasi ialah paparan pantas susunan imej-imej seni 2-D atau posisi model agar menghasilkan ilusi gerakan. Animasi ialah sejenis ilusi optik pergerakan disebabkan kejadian penerusan penglihatan, dan boleh dihasilkan dan didemonstrasi dalam pelbagai cara. Kaedah persembahan animasi yang paling laris ialah sebagai program wayang gambar atau video, namun juga terdapat cara-cara lain untuk mempersembahkan karya animasi tempatan.

Sejak itu, industri ini berkembang dengan adanya perkakasan, teknologi dan inovasi dari negara Barat terutama Perancis yang membawa era baru animasi negara dalam animasi empat dimensi, khusus pada pertengahan 1990-an.

Keghairahan menggunakan teknik 3D perlu dibuat atas dasar daya tarikan yang kuat terhadap golongan kanak-kanak.

BoBoiBoy

Boboiboy, nama yang diberikan syarikat pembikinnya, Animonsta Studios Sdn Bhd, diterajui Pengarah Urusan, Mohd Nizam Abdul Razak dengan tujuh rakannya yang lain melonjakkan kemampuan bakat muda untuk mencipta hasil setanding produk Amerika Syarikat.

Pembikinan animasi Boboiboy mencecah kos RM2.6 juta untuk 30 episod dengan 25 tenaga pakar dikerah untuk menyiapkan siri BoBoiBoy yang mengambil masa 18 bulan untuk dihasilkan.

“Setakat ini, semua tenaga kerja berumur 30 tahun ke bawah dan kebanyakannya lepasan universiti dan kami bercadang untuk menambah lima lagi juruanimasi menjadikannya jumlah keseluruhan kepada 30 tenaga,” katanya.

Animasi Malaysia

Sejarah Animasi Malaysia

ADAKAH kita masih ingat animasi pertama yang diterbitkan di negara kita suatu ketika dulu.... Mari kita imbas kembali nostalgia bersama penglipur lara beranimasi kita. Dari sang kancil, monyet dan buaya, silat lagenda, usop santorium, anak-anak sidek, kluang man, upin dan ipin dan terbaru boboiboy.

Sunday, February 20, 2011

Manusia Ciptaan Terbaik

AL-MARAGHI berkata: Surah al-Tin termasuk Surah Makiyyah. Ia terdiri daripada lapan ayat dan diturunkan selepas Surah al-Buruj. Surah ini berkait dengan surah al-Insyirah.

Surah al-Insyirah telah dijelaskan oleh Tuhan perihal makhluk Allah SWT yang paling sempurna iaitu Nabi Muhammad SAW. Berikutnya dalam surah ini Allah SWT menerangkan perihal keadaan manusia sehingga akhir saat urusan mereka dan balasan yang telah disediakan oleh Allah SWT untuk orang yang beriman kepada rasul-Nya.

Firman Allah SWT: Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun.


Hotel Nabi Nuh

KADANG-KADANG terfikir juga kita bagaimana jika bumi ini satu hari dilanda bencana yang sangat besar, apakah yang akan terjadi kepada kita? Ke manakah kita akan pergi?

Jika bencana itu merupakan tanda-tanda berlakunya hari kiamat, tentu tiada apa yang kita boleh dilakukan tetapi bagaimana pula jika ketika itu dunia mencapai hari terakhirnya walaupun kedudukan bumi hampir musnah.

Tentu keadaan ini mengingatkan kita mengenai kejadian bah besar yang pernah melanda bumi pada zaman Nabi Noh.
Jika ia berlaku pada zaman moden ini, adakah kita benar-benar bersedia?


Thursday, February 17, 2011

Tasik Kenyir

Tinjau Khazanah Tasik Kenyir

Tasik Kenyir, Terengganu. Terpegun dalam pesona, nyata sekali kawasan takungan air seluas 260,000 hektar itu telah menyuburkan warisan alam semula jadi yang ada di sekelilingnya.
siapa sangka di dalamnya 300 spesis ikan - anime4nz
 Selain bersuka ria di pekarangan resort, ada yang memilih untuk memancing, meredah keluasan tasik, meneroka gua ataupun bersendirian atas penginapan bot.  

Tebuan

Persoalan mula timbul. Sejauh manakah daya ketahanan seseorang untuk ia melepasi risiko maut sekiranya disengat tebuan? Adakah ia berkaitan dengan faktor kesihatan dan usia? Paling utama, ramai yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai serangga itu yang selama ini sekadar dianggap ‘kumbang biasa dengan bisa yang lebih’.

Kosmo! telah menemui seorang pegawai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) dari Bahagian Kawalan dan Gangguan Hidupan Liar untuk menjelaskan kejadian itu.

“Tebuan tergolong dalam keluarga Order Hymenoptera, daripada keluarga Vespidae yang terdiri dari lebih 5,000 spesies tebuan dan serangga lain.


Wednesday, February 16, 2011

3 Peringkat Perguruan

PANDUAN UNTUK YANG INGIN BERGURU
ANDAINYA kita membuat anggaran, andainya kita belajar dengan 7 orang guru bagi setiap tahun daripada darjah satu hingga ke tingkatan lima, iaitu dengan sebelas tahun persekolahan, kita sudah menuntut dengan 77 orang guru. Jikalau dicampur dengan guru-guru lain seperti Guru Besar, Guru Disiplin, guru-guru sekolah agama dan guru-guru tuisyen, ini bermakna, dalam usia 7 hingga 17 tahun, kita sudah berguru tidak kurang dengan 100 orang cikgu.

Anda Mungkin Juga Meminati

Baru jer siap belajar cara tutorial nak pasang 'anda mungkin juga meminati' kat blog anime4nz.

Susah tul nak cari entry ni... tup tup jumpa..... Apa pun kena explore lagi... dan lagi...
Senang sangat cara dia. Ingatkan main coding ke apa..... maklumlah kita pakai blogspot bukannya wordpress.... mestilah lain.. Lagipun FREE.... Yessssss

Rupanya ada website yang dah sediakan application ni dan automaticcally set dalam blog kita.

Kelas Maya

Terengganu Perintis Kelas Maya Sekolah Rendah

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata sebagai permulaan tiga kelas di Sekolah Kebangsaan Paya Bunga, Sekolah Kompleks Seberang Takir di Kuala Terengganu, dan Sekolah Teluk Kalong di Kemaman dipilih untuk melaksanakan projek perintis itu.

"Kos untuk mengadakan sebuah kelas maya ini dianggar antara RM25,000 hingga RM30,000 bergantung kepada kemudahan yang ada dan kita akan perluaskannya secara berperingkat ke sekolah lain jika ia menunjukkan pencapaian yang memuaskan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat kelas maya di Sekolah Kebangsaan Paya Bunga di Kuala Terengganu, Rabu.

Cara Rasulullah

Rasulullah... Sikap Prihatin Cara Baginda

Buat sekian kalinya kita menyambut Hari Maulidur Rasul yang diraikan pada 12 Rabiulawal. Kita menyambutnya untuk mengingati seorang pemimpin agung, seorang mahaguru hebat, malah seorang insan yang sewajarnya mendapat tempat di hati kita sebagai idola di sepanjang hayat.

Dalam pada kita mengingati kelahiran baginda, tulisan ulama-ulama muktabar mencatatkan bahawa Rasulullah s.a.w juga wafat pada bulan Rabiulawal. Malah, buku The Sealed Nectar terjemahan dari Ar Raheequl Makhtum, penulisnya Saifur Rahman Al-Mubarakpuri menulis, baginda menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 12 Rabiulawal juga.


Tuesday, February 15, 2011

Sek. Men. Keb. Kerteh JUARA CIP-KPS Terengganu

KUALA TERENGGANU 13 Feb. - Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kerteh yang menghasilkan bekas pembakar BBQ daripada tin terbuang menjuarai Cabaran Interaktif Pengguna Kelab Pengguna Sekolah peringkat negeri (CIP-KPS 2011)

Sekolah dari daerah Kemaman yang diwakili empat pelajar itu mengatasi enam sekolah lain dengan mengetengahkan idea, kreativiti dan inovasi lebih menarik.

Produk kitar semula yang dihasilkan membolehkan mereka membawa pulang piala pusingan dan wang tunai RM1,000 dalam pertandingan yang berlangsung di Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu, dekat sini hari ini.


Monday, February 14, 2011

Selawat Ke Atas Rasul

Sempena bulan baik hari mulia anime4nz mengajak pembaca blog budiman, marilah kita semua berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W.

Hukum Sambutan Maulidur Rasul


Upacara sambutan Maulidur Rasul adalah harus selagi ia tidak melibatkan unsur-unsur pembaziran dan tiada aktiviti yang melanggar syariat. Malah jika perisian sambutan itu ada unsur ilmu dan ibadah ia tetap diberi ganjaran pahala oleh Allah Subhanahu Wa Taala. 

Adalah tidak tepat pendapat yang mengatakan bahawa sambutan Maulidur Rasul adalah bid'ah dhalalah dan bertentangan dengan syariat. 
 
Upacara memperingati hari kelahiran Rasulullah saw ini telah dilakukan sejak 300 tahun sesudah Rasulullah wafat. Diantara pembesar yang menganjurkan sambutan ini ialah Malik Muzhaffar Abu Sa'id penguasa Irbil, Iraq. Dan seterusnya ia terus berkembang sehinggalah sekarang. 

Maulidur Rasul - Aku Merinduimu Ya Rasulullah

RASULULLAH.

"Ya Rasulullah, hina nya diri aku menjadi umat mu.. tak layak nya rasa diri aku ni menjadi umat di bawah bimbingan mu suatu ketika dulu... diri aku ni penuh dengan dosa, hina dina.. kotornya aku rasa diri ni.. sehingga kan aku rasa malu nak menyebut yang kau la NABI ku, pembimbing seluruh umat akhir zaman.."

"Ya Rasulullah... payah nya aku rasa nak menjadi umat mu yang sempurna.. kadang2 aku kalah dengan godaan dan nafsu dunia.. teringat aku saat nyawa kau ingin di ambil ALLAH, kau lebih risaukan umat mu ini berbanding dengan nyawa kau yang bakal di tarik itu...

"Ya Rasulullah.... sedih nya aku lihat generasi aku kini, iaitu umat mu ni... semua telah berpaling tadah dari ajaran mu, ajaran ALLAH... dapat ke kami semua ini di selamat kan?dapat ke YA RASULULLAH...??
kini kau telah jauh.... kau tak dapat menyelamatkan lagi umat mu ini... tapi kau telah meninggalkan amalan dan ajaran mu untuk kami semua ini amalkan, ini lah ganti diri mu untuk kami... untuk bantu kami...

Sunday, February 13, 2011

Eksekutif Google diangkat sebagai wira kebangkitan

KAHERAH - Eksekutif pemasaran serantau syarikat enjin carian Internet terkemuka dunia Google, Wael Ghonim (gambar) menyatakan beliau sangat gembira apabila mendengar berita peletakan jawatan Presiden Mesir, Hosni Mubarak lewat malam semalam.

Aktivis siber itu diangkat sebagai ikon revolusi kerana menghasilkan satu akaun Facebook untuk seorang mangsa kekejaman polis yang akhirnya menjadi pencetus kepada kebangkitan rakyat untuk menentang pemerintahan Presiden Mesir, Hosni Mubarak pada 25 Januari lalu.


Hari Kekasih Bertentangan Islam

PUTRAJAYA 12 Feb. - Penolakan kepada sambutan Hari Kekasih bukanlah disebabkan ia berasal dari Barat tetapi kerana bertentangan dengan ajaran Islam.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, sebab itu apa saja sambutan yang bertentangan dengan prinsip Islam maka ia akan ditolak walaupun datang dari Timur.


Bilakah Hari Kiamat ?

Polemik hari kiamat bukan perkara baru. Ia sudah bermula sejak Nabi Muhammad SAW (selawat dan salam buat beliau) masih hidup lagi. Jibril (salam ke atasnya) pernah menguji Nabi tentang hari kiamat dan beberapa sahabat pernah bertanya kepada Nabi ‘bilakah hari kiamat?’

Beriman dengan hari kiamat termasuk salah satu rukun iman yang wajib diyakini oleh setiap orang Islam. Ia bukan semata-mata ajaran Nabi Muhammad SAW, bahkan ajaran semua nabi-nabi sebelum baginda termasuk ajaran umat Yahudi dan Kristian. Justeru tidak hairan apabila ada filem Barat yang menggambarkan hari kiamat persis disebutkan oleh al-Quran dan Sunnah Nabi.


Jangan sambut Hari Valentine

KENAPA TIDAK BOLEH SAMBUT HARI KEKASIH "VALENTINE DAY" :-

14 Februari? Jadi kalau sebut jer 14 Februari anime4nz tau je apa dalam kepala hotak u all…. Hari Kekasih, Hari Dating, Hari bagi bunga, hari di mana kedai-kedai bunga kehabisan stok bunga Rose… senang cerita Hari ni adalah Hari Valensetantine’s Day.

Kadang-kadang heran jugak bila ditanya bilakah Nabi Muhammad dilahirkan, tak tau, bilakah jatuhnya Maal Hijrah, tak tau, bilakah jatuhnya Nisfu Syaban, hoh yang ni lagi la tak tau pasal susah sket, bilakah jatuh Hari Aidilfitri, tak err… eh melampau ni  kalau Raya pun tak tau. Berbanding Hari Valentine’s Day masing-masing dah pakat ngan kepala hotak mesti sambut… tak kurang jugak yang awal-awal tahun baru hari tu dah bulatkan 14 Februari tarikh penting seolah-olah ia dah jadi budaya… ishkk3x sedihnya.

Sedikit info yang dapat saya pastekan untuk korang semua kali ini.

Saturday, February 12, 2011

Q33 NY

Rahsia di sebalik nombor Plat Q33 NY

PERHATIANNNNNNNNNNNNN....!!!!

Bukak Microsoft Word korang.
Taipkan dlm huruf besar, Q33 NY (no. pesawat langgar WTC).
Tukar saiz font tu kpd saiz 48. 
Korang highlightkan Q33 NY tu kemudian tukar kpd font WINGDINGS.
Apa yg korang nmpak? Kebetulan atau dirancang?????????? jeng2.....

Thursday, February 10, 2011

Logo Halal Malaysia

Assalamualaikum...

Nampaknya isu logo halal semacam tiada kesudahan.... Semakin rancak ianya diperkatakan.... sehinggakan saya sendiri tergerak hati meletakkan tanda halal di blog anime4nz ni.... Jika ianya semudah itu.... copy & paste... dah tanda bukti ianya halal.... maka tiadalah istilah yang mana halal... yang mana haram. Adakah setiap blog di malaysia punyai cop halal di blognya menandakan blognya halal dimakan???.....

Saya halalkan saja ilmu yang dikutip di blog anime4nz ini untuk santapan rohani dan dijadikan ilmu yang berguna untuk kita dimasa-masa akan datang.

Blog bukan sejenis makanan untuk dijadikan halal haram..
tapi blog boleh jadi haram kalau ianya terarah kepada maksiat.....atau seumpamanya..
so ... jadikanlah blog kita bermanfaat... halal untuk dimakan oleh otak.... akal kita. " nilai-nilai positif ".


Tips meringankan blog dan loading page di anime4nz

Seperti yang kita semua maklum, punca utama kenapa blog kita menjadi berat dan loading menjadi lambat adalah disebabkan oleh penggunaan widget ataupun plugin yang banyak dan tidak praktikal yang kita letakkan pada sidebar. Paparan jumlah entri di frontpage (muka depan) juga merupakan punca utama kenapa blog tersebut menjadi berat.

Pada info kali ini, aku nak kongsi satu tip bagaimana untuk mengurangkan beban pada blog dengan mengurangkan jumlah entri pada front page supaya blog tersebut dapat loading dengan lebih cepat dan pantas. ( Ini pun ku dapat dari rakan blog yang lain... semoga ianya ilmu yang berguna untuk kita)


Jom test drive blog anda laju ker tak

Assalamua'laikum. Berjumpa lagi dalam ruangan IT 4 blog, he he. Kali ni saya nak ajak kalian test blog masing-masing. Tak tau pulak yang kita boleh tau kelajuan loading page blog kita. So saya nak kongsi la dengan rakan-rakan blogger untuk buat speed test cikit. huhu. Kalau blog kalian lebih dari 100kb maknanya ditahap yang agak lambat cikit la. Yang terbaik adalah bawah 100 kb. Cubalah!! Senang je caranye, just letakkan link, lepas tu check.

Jom ramai-ramai pakat klik kat sini:


Monday, February 7, 2011

4 tanggal aneh di tahun 2011

Tahun 2011 ini mempunyai 4 tanggal aneh / tarikh aneh / pelik kan:

1-1-11,
11-1-11,
1-11-11,
11-11-11.

Sekarang cuba ini !! :


Episod 3 - Aming gi bala... rekaang Faizul Faiezi

Tambahan wak sukaan bacaang.... doh bace dok agi citer sebelum??? Klik jer kat label Cerpen Tranung sebeloh kanan bawoh tu ajer atau klik jer kat link ni ha??? sonang..... Layang....

http://anime4nz.blogspot.com/search/label/Cerpen%20Tranung

Ingak ke aming, Tok Imang nge mok ajie wase nok sukke. Due, tige minggu gok ah, nok ke rede. Kelih ke gere mesti suke kerah, ingat tungging jatoh jerembab situ.Tengok aming nge ayoh ye mesti suke selok. Lame doh tok Imang nge Mok Ajie dok suke gitu. Bese gok, dudok atah kusi nok makang,sedih sokmo brase, aku kelih mung, mung kelih kaku. Gok tu nok berra air mate…bukang mende,sedih teringat ke anok cucu.

Sunday, February 6, 2011

Sistem Parking Automatik 'Rotary Type' Di Bandar Kuala Terengganu

Pengalaman baru bagi pengguna kenderaan di dalam bandar Kuala Terengganu apabila Sistem Parkir Automatik “Rotary Type” diperkenalkan mulai 3 Februari 2011, di Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu. Ia adalah yang pertama seumpamanya di negara ini dan terbesar di Asia Tenggara.

Pencetus idea pembinaan parkir berharga RM 9.8 juta itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said telahpun merasmikannya baru-baru ini.

Wednesday, February 2, 2011

Tebuan Tanah Mem 'ambush' Ku

Baru jer sari aku post kisah ku disengat lebah lalat...... Adus... kesakitan ku bertambah lagi dengan sengatan tebuan tanah.

Tebuan tanah yang kelihatan kehitaman dan ada jalur kuning di sekitar sengatannya..... perghhhhhh..... sakitnya terasa..... kali ini terkena tepat di dada sebelah kanan.... ngat.. ngat... waser... Adakah aku wajar terima sengatannya itu..... Kuasa Allah... Hanya Allah yang Maha Mengetahui..... Dari Nya ku memohon maaf dan petunjuk dari Nya. Aku juga insan yang kerdil dan tak lepas dari melakukan kesilapan.

Adakah aku menganiaya binatang???

Salahkah kita memusnahkan ancaman yang mengganggu keluarga???

Ku bermohon perlindungan dari Mu, Ya Allah....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama