klik atas

backlink

gambar laju

Thursday, December 30, 2010

Family Day KOPERAT 2010

Hari ini 30hb disember 2010.... hari khamis hari last day bekerja untuk tahun 2010. Minggu depan tahun baru... Hari Ahad 2hb januari 2011..... Sekejab jer rasa kita dah mengjangkau tahun baru. Hajatnya nak biarkan blog ni masuk tahun depan, baru best, citer baru start.... Tapi tangan terasa gatal nak bercerita kepada anda semua..... oh ho..... nok dibiarkan saja kamus tranung ku mengungguli tempat pertama dalam blogku agar korang semua dapat menatapnya. Tapi apa daya citer salih berganti.... kamus tranung terpaksa di ketepi.... harapnya korang seme dapat mencarinya dalam blogku ini untuk rujukan, kerana ia tetap akan bersemadi dalam blog ini selagi ianya tidak dikuburkan..... cewah.....

Tuesday, December 21, 2010

Kamus Bahasa / Seleng / Slang / Dialek / Loghat Terengganu

Loghat Tranung kiter ni kasor sket bagi sesetengah orang. Perkataan seperti bengong, natang, babi adalah biasa. Walaupun perkataan ini agak kasor, tapi tidaklah bermaksud orang melayu terengganu ini kurang sopan dalam pertuturan. Ader jugok satu perkataan boleh jadi banyok maksud.
Jom sama-sama kita pelajari baser Tranung…. Mesti ader gop ser dua hok kita dok biaser guner.

Alhamdulillah.... khazanah Kamus Terengganu v2 saya berjaya kumpul buat masa sekarang....
Semoga ianya menjadi kamus peribadi untuk anda jua.... kuasai bahasa anda takkan keliru....
nak gi kl perlu peta kl.... nak gi tranung perlu peta tranung
nak gi kl kena cakap kl... nak gi tranung..... pahami dan cakap tranung la pulok.....
Guana gamok ader berani....... !!!!!

Sunday, December 19, 2010

Cerita lawak Ganu

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Thursday, December 16, 2010

cuti sekolah akhir tahun

waaa.... cuti sekolah datang lagi..... sapa tak bercuti..... rugi ooo tak bercuti.... bebudak sekolah ngan cikgu - cikgu sekolah masa nie nak rilexxx... orang bekerja kerajaan/swasta... tak dapat la cuti lelama cam gini.... cuma boleh perabih cuti tahunan jer la.... Kena la jugak ikut 'feel' anak-anak.... nak gie situ nak gie situ.... masa nia la kita kena korbankan sikit masa kerja kita ngan anak-anak.... hari raya korban dah lepas... bahangnya masih terasa.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama