klik atas

backlink

gambar laju

Thursday, December 30, 2010

Family Day KOPERAT 2010

Hari ini 30hb disember 2010.... hari khamis hari last day bekerja untuk tahun 2010. Minggu depan tahun baru... Hari Ahad 2hb januari 2011..... Sekejab jer rasa kita dah mengjangkau tahun baru. Hajatnya nak biarkan blog ni masuk tahun depan, baru best, citer baru start.... Tapi tangan terasa gatal nak bercerita kepada anda semua..... oh ho..... nok dibiarkan saja kamus tranung ku mengungguli tempat pertama dalam blogku agar korang semua dapat menatapnya. Tapi apa daya citer salih berganti.... kamus tranung terpaksa di ketepi.... harapnya korang seme dapat mencarinya dalam blogku ini untuk rujukan, kerana ia tetap akan bersemadi dalam blog ini selagi ianya tidak dikuburkan..... cewah.....

Tuesday, December 21, 2010

Kamus Bahasa / Seleng / Slang / Dialek / Loghat Terengganu

Loghat Tranung kiter ni kasor sket bagi sesetengah orang. Perkataan seperti bengong, natang, babi adalah biasa. Walaupun perkataan ini agak kasor, tapi tidaklah bermaksud orang melayu terengganu ini kurang sopan dalam pertuturan. Ader jugok satu perkataan boleh jadi banyok maksud.
Jom sama-sama kita pelajari baser Tranung…. Mesti ader gop ser dua hok kita dok biaser guner.

Alhamdulillah.... khazanah Kamus Terengganu v2 saya berjaya kumpul buat masa sekarang....
Semoga ianya menjadi kamus peribadi untuk anda jua.... kuasai bahasa anda takkan keliru....
nak gi kl perlu peta kl.... nak gi tranung perlu peta tranung
nak gi kl kena cakap kl... nak gi tranung..... pahami dan cakap tranung la pulok.....
Guana gamok ader berani....... !!!!!

Sunday, December 19, 2010

Cerita lawak Ganu

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Thursday, December 16, 2010

cuti sekolah akhir tahun

waaa.... cuti sekolah datang lagi..... sapa tak bercuti..... rugi ooo tak bercuti.... bebudak sekolah ngan cikgu - cikgu sekolah masa nie nak rilexxx... orang bekerja kerajaan/swasta... tak dapat la cuti lelama cam gini.... cuma boleh perabih cuti tahunan jer la.... Kena la jugak ikut 'feel' anak-anak.... nak gie situ nak gie situ.... masa nia la kita kena korbankan sikit masa kerja kita ngan anak-anak.... hari raya korban dah lepas... bahangnya masih terasa.....


Thursday, November 25, 2010

Piala Monsun Diiktiraf

Penganjuran Piala Monsun berjaya melakar sejarah tersendiri dalam melahirkan satu jenama diktiraf dunia. Kajian mendapati pulangan Piala Monsun mengatasi pelaburan penganjurannya. Perlumbaan penamat World Match Racing Tour (WMRT) itu disiar kepada semua (1.63 bilion isi rumah di 183 negara dengan nilai penyiran antarabangsa mencecah As$79 juta -RM247 juta) WOW.......

Jumlah penonton menyaksikan perlumbaan ini tinggi dan nilai penyiarannya di tahap memberangsangkan. Sebagai perlumbaan terakhir musim ini, ( hah.... terakhir... tak tau pun... kena tengok nih!!!) Piala Monsun lebih Istimewa kerana juara dunia akan ditentukan dikejohanan ini.


Kuota Haji

Musim haji belum berakhir, mungkin dah ada penerbangan awal pulang ke tanah air sudah tiba. Selamat menunaikan Ibadah Haji. Semoga haji kita diterima oleh Allah S.W.T.

Kali ini saya nak berkongsi satu penjelasan yang saya dapati di suratkhabar hari ni ; mengenai KUOTA HAJI. Kenapa?? penting sangat ker kuota ni?? Dah tu sapa yang layak?? Hok sulong doh pernoh gi haji ni bila layak?? Asyik-asyik muka sama jer dapat gi haji..... perbagai persoalan timbul bila dikaitkan dengan haji.


Thursday, November 18, 2010

Selamat Hari raya AidilAdha 17.11.2010

Hari raya datang lagi..... Selamat hari raya Aidil Adha buat kenalan di luar sana... Moga sihat semuanya.... Hari raya korban saban tahun menemui kita. Adakah kita sedar atau tidak terpulang.... Tapi kini dah tak semeriah dulu la kan... Dipantai timur cutinya 2 hari di lain-lain kawasan pulak 1 hari jer... Pasti terkejar-kejar kalu yang balik kampung....Apa pun berhati-hati balik kampung ya... drive carefully... omputih kata,....

Bersiap-siap bukan nak bekwoh.... Baju pakai berwarna merah...
bukan nak vi lembu marah.... tapi nak v sama kaler merah... he he


Monday, November 15, 2010

Cara guna video

Nak letak apa ya dalam blog kali nie.... Abih perah otok.... Ada cadangan dok ????

Nak masuk se abad doh aku berkecimpung dalam blog ni..... hampir setahun aaa..... barabad tu..... koya guh.... har har....

Ada sesapa tak pandai guna video..... tengok video.... contohnya video You tube... lening ramai doh awok-awok sakan tengok citer pendek2 kat you tube.... kat blog ni apatah lagi kan.... pahtu tentu ader gok pengalaman tengok video tersekat-sekat.... kalu bab internet lambat tu... tak dapat la eden nak nolong.....


Sunday, November 14, 2010

endurance - Rebut Kerusi Guna Kuda

Tengok!!!! Acara kampung dimeriahkan lagi dengan adanya kuda.... kuda mengelilingi satu bulatan diiringi lagu mantap berkumandang...... kelihatan satu kerusi di tengah-tengah menunggu salah seorang peserta berjaya mendudukinya... siapa kah yang bertuah itu ya... Bila muzik dihentikan peserta beserta kuda yang ditunggangi melulu laju ke arah kerusi di tengah tengah gelanggang lalu peserta terjun dari kuda... dan....

YEEEEE.... saya berjaya..... anda berjaya..... BEST......


endurance ; Lari dalam guni berkuda

Lari dalam guni berkuda????? Macamana tuuuuu....... tak pernah dilihat pun..... tapi itulah salah satu acara yang dipertandingkan disini..... Menunya tak lain tak bukan hanyalah kuda..... berkumpulan....... Erm...... biasanya memang kita lari ulang alik ngan guni jer kan... kalinya kita layan aksi menggunakan kuda pulak....


endurance : SCTEC

Penganjuran tahunan kejohanan Sultan's Cup Terengganu Endurance Challenge (SCTEC) 2010, nyata merancakkan lagi perkembangan ekonomi Terengganu khususnya di sektor pelancongan.

Malah, kejohanan ini turut memberi peluang kepada anak tempatan untuk menimba lebih banyak pengalaman serta melahirkan kepakaran dalam penganjuran kejohanan sukan bertaraf dunia ini.

Melalui kejohanan ini juga, Malaysia telah diberi penghormatan sebagai tuan rumah 2008 FEI World Endurance Championship sekaligus meletakkan Terengganu dan trek perlumbaan di Lembah Bidong, Setiu sebagai lokasi terbaik di dunia.

Monday, November 8, 2010

Selamat Datang ke ' Endurance Park '

Aku and family berpeluang menghabiskan masa bersama keluarga ( sempena ulangtahun perkenalan kami berdua.... sssssss ) bertempat di Endurance Park, Lembah Bidong. Seronoknya...
sempena

Sultan's Cup - Terengganu international endurance park, lembah bidong.

Acara menarik : Karnival kuda bersongket....


Thursday, November 4, 2010

Cerpen loghat terengganu . Sambungan kisah Aming . Rekaang Faizul Faiezi.

Minggu ni jom kita sambung sambungan kisah Aming .....
La.... ada yang tak baca lagi ker kisah pertama dulu.... kalu terbaca pasti pecah perut.....
nah type atah nun link @ klik dulu sini utuk baca citer pertama

http://anime4nz.blogspot.com/2010/10/cerpen-loghat-terengganu.html

Teruja guna bahasa tranung wasaaang banyak pula minggu ni masuk citer pasal tranung.... Jom layan dulu....


Sunday, October 31, 2010

Sajak Loghat Kelate - budok jame loning

Rase nok tepek sajok kelate sekali dalam sini.... bereh.....
sempena gomo kelate gomo.... menang Piala Malaysia (2-1) Vs Nogori..
Tahniah buat Ore Kelate... penantian berbaloi.... dulu-dulu doh jadi hok tranung...loning hok kelate.... negeri pantai timur kite seme..... pege jange vi jatuh ke ore lain deh.... comei.... layan...


bahasa dialek...Pelik ker

Perkataan 'dialek' berasal daripada bahasa Yunani iaitu 'dialektos' iaitu perkataan yang pada mulanya digunakan dalam hubungannya dengan bahasa Yunani pada waktu itu. Dialek ialah variasi daripada satu bahasa tertentu yang dituturkan oleh sekumpulan penutur dalam satu-satu masyarakat bahasa. Dialek mempunyai bentuk tertentu, dituturkan dalam kawasan tertentu dan berbeza daripada bentuk yang standard/ baku dari segi sebutan, tatabahasa, dan penggunaan kata-kata tertentu, tetapi perbezaannya tidaklah begitu besar untuk dianggap sebagai satu bahasa yang lain. Dialek selalunya digunakan dalam situasi formal atau rasmi, namun terdapat kecenderungan pengguna bahasa yang mencampurkan unsur dialek dalam penggunaan pada situasi formal.


Tuesday, October 26, 2010

Komik Niaga Edisi 2

Saya celoh sket.... ikut perjanjian saya dengan anda..... Saya dah habis menelaah buku komik niaga versi 2...... anda dah baca ker belum..... dah jumpa cari ker belum.... kalu belum....download ar sekarang..... free jah....rsi 2...... anda dah baca ker belum..... dah jumpa cari ker belum.... kalu belum....download ar sekarang.....

http://goo.gl/NBDG




Wednesday, October 20, 2010

Kamus Bahasa Tranung

Rase (*baser tranung ker ni ar) raser dok dang starang lening......ngoh kejo sana sini keja jabat.... kalu lah saya nie ader berpuluh-puluh tangang doh tentu aku segera siapkan semua keja dalam sekelip mata... tapi kita hanya insan yang lemah, tak mampu mengatasi yang Maha Esa.
Aku try cari bahasa tranung, kumpul sebanyak mungkin,.... mungkin campur ser dua bahase kelantan.... tapi tranung cukup power.... bahasanyer mengatasi kelantan... he he...

contoh hok aku sedang kumpul

Tuesday, October 19, 2010

komik niaga edisi 2

Kali nie aku berpeluang nak kongsi-kongsi ngan korang edisi #2 komik niaga hok baru jer dilancarkan lagi. baru preview..... saya bagi rintitan dalam dier jer lah..... untuk tatapan kawang-kawang seme di sini. post kali ini saya cedok dan terangkan serba sedikit apa kandungan dan perkara yang diketengahkan untuk edisi kali ni. :D ... aku pung dok bacer versi penuh lagi setakat ari ni.... moga baru dapat preview tadi.... rase best doh sera...
( saper-saper nok cari diri.. he he.... kalu dang aku tepek.... kalu percuma aku bagi jer... ker kawang-kawang... doh ianya berguna untuk semua.... sapa nak???? angkat tangang.....


Monday, October 18, 2010

cerpen loghat terengganu

kali nie aku tertarik cerpen loghat tranung hok di post di facebook baru-baru nih...
aku try tepek dalang nih deh.... credit pada yang menulis.... perkasakan bahasa tranung....
na na na... tranung kiter..... layang.....

KISAH AMING GI SEJID.
Ayoh ye kate doh tok bolih ikut. Ye nok ikut gok . Pah tu dalang sejid wat bising. Ye berembah ngan abang dia. Bising Bango. Ayoh dia hok tengah mayang ni nok maroh dok tau ahh. Geletik tangang rasa nok bui penampor sutir. Orang laing kiri kanang dalang sof mok’o rase gitu jugak, mesti dok kusuk semayang. Kalu ye maghi dekat, bulih junga tangang, belang-belang bace fatehoh, mesti kena keppok pale, baru ye bulih dudok diang. Base anok dok rajing mari sejid, ye ingat sejid ning macang padang tepat maing. Ye berembah, ye berembah jugak nge abang dia. Nok buwak gane , budok dua taung , dok tahu ke mende. Orang paka baju melayu nok gi sejid, ye derah-derah gi ambek baju retek dalang robok. Tak dok pioh, ye buke abih sorok dalang rumah cari pioh, bulih ke dia pioh besar, paka jugak, paka jugak walaupung dok lekat di pale. Tengelang separuh dahi napok butir mate je dua butir, kelit-kelit. Ayoh ye kate “Aming doh ayoh gi ahhh, kek gi aming bising, dok dudok diang, kaca orang mayang”. Panda ye jawak “Aming uduk je, Aming diang je, Aming mayang nge ayoh”. Uhh, jawak bukang maing juruh. Ayoh dia pong ajoklah, nok try ,bulih ke dok dia duduk molek-molek mase orang semayang jumaat. Kalu dok ajok kang ye nangis guling hanyar depang mok dia, sapa orang abih mayang. Rohoklah mok dia nok suruh senyap kekgi.
Mase khetbah tu ye start doh, iyah-iyah ye fire ke abang dia. Abang ye senyak je, dok layang. Ayoh ye keling-keling dari jauh, pah tu cerelong ngan wat mulut cettum gitu. Marohlah tu .Ye senyak kejap. Pah tu ye segok-segok pulak abang dia, iyah-iyah, koya jadi ultrameng lawang raksakse. Ayoh ye cerelong lagi, ambek jari tunjuk bubuh dekat nge bibir, wat gerok kiri kanang. Perit meto , takutlah tu konong. Derah-derah ye gi duduk bira abang dia, terkising-kising senyung. Dok dan dua minit ye segok pulak abang dia, maing pogong-pogong pulak, iyah-iyah..
Ayoh dia buat isyarat ke abang dia ,suruh maghi dekat. Ayoh dia bisik “koho teruk adik mung ning, mung ajok adik mung gi blakang, tepat orang buh lipar nung, mung layang ye berembah, kot panda ye ah nok begocoh ke, nak berguling ke, nok teranding di dinding ke.Dok bolih jadi gining, ye kaca orang nok mayang kekgi.” Abang dia ajoklah gi blakang. Ye pong derah-derah ikut.
Amanglah sementor. Bulihlah dengar khetbah molek skit. Tok imang perabih khetbah dia, pas tu sedia nok semayang. Pah takbir je , bace patehoh, eh-eh tubik mari duane dok tahu, ye mari pulok nge abang dia. Duk selit celoh sof. Ye akat takbir jugak pah tu wat mulut bebet-bebet, pecih-pecih, pecih-pecih bunyi, bace mende dok tau. Ekseng je lebih.Mase abang dia sujud ye buwak pulok, tengok molek ngat abang dia sujud, kabat lallu atah blakang wat macang kuda. Keduk-keduk , bising bango. Mase abang dia duduk , ye pelok tekok abang dia , lepah tunju dua tige butir, debih-debih bunying. Gitulah sapa orang abih semayang.
Lepah bagi salang, kiri dan kanang, ayoh dia cerrelong slalu, bulat gete mate dia macang nok sembul , maroh tahap gajah naik minyok. Ye kejut ke mate sembul ayoh dia , Ye lari gi nusuk blakang abang dia, tahu nye saloh sebab ayoh ye pesang benor doh jangang wat bising dalang sejid. Ayoh dia saoung slow-slow “Sape maing masae mayang takdi hahhh ?”. Dalang takut-takut dia jawak “Bukang Aming”. Kebetulang tok imang tengah bace doa lepah mayang, tok makmung pulak jawak rama – rama “Aminggggg”. Ye kejut , watpe semua orang kata Aming. Ayoh dia kate lagi “Sape bising bango main gocoh dalang sejid hahhh” . Tok Imang bace doa .Makmung jawab aminggggg. Ye pucat lesi doh muke, ye jawak “Bukang Amingggggg, bukang Amingggg.. muke paling kiri kanang tengok ke makmung, mintak kasihang belas. Abang dia doh dok tahan suke tengok keaadaang dia hok pucat lesi. Ayoh dia wat lolok tanye lagi “ sape hok maing berembah dalang sejid ahhhh?”. Tok Imang perabih doanya, hok akhir dia kate “Ya Rabbal Alaminnnnnn”, kuat skit dari biase. Makmung-makmung sume pakat perabih amingkan doa tok imang, kate kuat skit dari biase “Amin Ya Rabbal Alamin”. Ye kejut hanyar. Bukang Aming, Bukang Aming, selok ye nangis takutan. Makmung sume tengok ke dia . Derah-derah Ye gi jerba ke ayoh dia. Reboh nungging ayoh dia sapa sellok kaing-kaing. Abang dia dok tahan, suke sampai guling bating depang sof.
Bersambung….

Sunday, October 17, 2010

Longhat Terengganu

Bahasa ganu hebat. hebat sungguh ti.... tengok... awal mula pertama mula dah tubik penambahan ....setiap ayat ada kelebihan... ada penambahan... contoh nya: reboh.... guling. guling... bating.... setok karung.... pahang dok.... he he..
Aku baru jer berjinak-jinak kumpul kamus bahasa terengganu.... boleh ker tak tak tau agi... nok kata banyok boleh la.... tentu ramai doh tahu bahasa terengganu nie sohor doh.... bahasa yang kedua sohor... ye ker.... bangga sera jadi orang ganu.... kalu boleh aku nak tepek kamus ni kat sini jer... sesaper jer leh tengok.... ramai doh sera napok orang-orang ganu v ayat-ayat ganu untuk tatapan semua... aku pun nak jadi salah seorang dari mereka..... saper tahu program untuk wujudkan kamus ( bahasa ganu - bahasa melayu standard) tolong war-warkan/ bagitau saya ye.... boleh kita sama-sama share..... insyaAllah.... kalu ader yang dengor orang cakak ganu.... tak pahang.....leh bukak kamus ni jugok.... dewan bahasa dan pustaka tak try terbitkan bahasa ganu ni ker???.... mungkin ada yang tercari-cari okk.....
layang dulu...
video

Wednesday, October 6, 2010

Cara Membancuh Simen

Syawal dah nak sampai ke penghujung... rumah terbuka dah banyak yang terpergi dan yang terlepas.... Kini bermula misi saya untuk siapkan rumah ayahanda tercinta... Almaklumla akan ada majlis keraian nanti... Majlis Perkahwinan adeqku.... Jadi... dah trend la pulak wak pembaikan sebelum tu..... mana yang tak terpasang kita pasangkan.. mana yang tak tercat kita catkan... mana yang tak bersimen kita simenkan...

Misi terbaru saya adalah memplaster simen.... Nak jugak kongsi cara bancuh simen kat korang semua.... rujukan saya nanti tua pun boleh.... kita bukannya reti sangat benda-benda alah gini.... tua-tua lupa.... kita jadikan tua-tua kita berisi... ilmu penuh didada.... boleh bangga anak cucu kita... InsyaAllah...

Perkara paling asas untuk bancuh simen cara kali ini adalah....

Thursday, September 23, 2010

Cara Melapah Kambing

Assalamualaikum....
Kali ini aku nak kongsikan cerita di sebalik kambing. Kambing yang saya maksudkan kambing aqiqah. cukur jambul @ cukur kepala @ cukur rambut.

Peristiwa nie berlaku pada raya keenam baru ini. Apa yang saya nak coretkan cuma cara penyediaan @ cara melapah kambing.

Monday, September 20, 2010

Yeaaa... Raya dah lepas....

Ahakss..... Raya dah lepas..... Raya nam pun dah.... (Bagi yang puasa enam la....)
Bila gamaknya kita nak start..... saya.... he he... cuba-cuba puasa hari nie....

Banyaknya kerja bila dah bercuti panjang nie.... sempat lagi rest sekejab....
Dah banyak ker dapat duit raya.... ker belum kira lagi.... banyak tak kenangan manis semasa hari raya.... boleh cerita nak dengar....

Sebut pasal cerita ader ser nak kongsi.... pasal kambing..... bukan pasal raya.... tapi berlaku di minggu raya..... kalu ikut hari raya enam la..... hari jumaat.... pasal apa yaa.... tengokla 2@ tiga hari lagi, saya cerita..... harapnya minggu ni nak masukkan..... menarik ker.... tunggu ar kisahnya....

Thursday, September 9, 2010

Lemang & Buluh Tak Dapat Dipisahkan

Assalamualaikum Semua.....
Dah dengar pengumuman malam tadi..... nak tersemput dada naknya diberitahu jatuh raya hari jumaat..... kalu ler tersalah umum hari khamis ....abis pelan asal kiter semua.... aperpun..... raya tetap bersambut... kita rakyat malaysia ikut perkiraan kita ilmu rukyah & hisab... jangan ikut dakyah lain... bahaya..... Dengarnya warga asing dah kena "berigat" (kena tangkap) sebab raya awal sangat ... wak kacau fikiran orang jadi ajaran sesat.... cukup-cukuplah.....

Hari nie dapat lagi kita berpuasa sari.... bahagian penutup disamping buat persediaan esok raya...
Esok Raya.... Esok Raya!!!!!!
SELAMAT HARI RAYA SEMUA......!!!!


Aku kini di kampung...sambut raya pertama kat rumah mak mertua,..... dang jugak aku garap cerita sambil tenang selepas sembahyang asar.........

Api, kayu siap dibakar.... lemang separuh dah mengambil tempat....... nanti giliran api dijaga.....barulah syok ari raya.....

kemeriahan hari raya bersambut lagi....
buluh , lemang takkan tertinggal lagi...
baju baru masih berjahit lagi...
.selamat hari raya aidilfitri...



sebut hari raya tahun nie belanja SAKAN aku tahun nie... beli baju 2 @ tiga... lebih lagi gamaknya... sebabnya... duit ciput tapi leh belanja SAKAN..... kes kena gaya baju aku dapat beli ngan rega murah... alhamdulillah.... jumpa lubuk beli baju raya... he he....

Lemang kat sini guna perisa asli.... buat sendiri... beras pulut sejati.... santan perahan sendiri... lemak lemak buleh ukur sendiri....daun , buluh... masuk hutan, masuk kebun..... sendiri....
tapi bab jaga api... alahai... lama la.... dah start dari awal.... hingga kini..... 5 @ enam jam belum tentu masak lagi.... tapi bila dah jadi... alahai.... Sapa yang tak puas hati... !!!!

Sunday, September 5, 2010

Kad Raya Digital 2010 versi baru.....(**jualan ditutup)

Sunday, August 29, 2010

Kad Raya Digital Cun Dari Team Kreatif (** jualan ditutup)

Assalamualaikum...

Saya nak kongsi dengan anda satu produk berkualiti dari Team Kreatif, siapa Team Kreatif tu? Hahaha...saya pun tak kenal sangat! Tapi saya dah dapatkan produk Kad Raya Digital dari diorang. Memang cantik! Saya memang berpuas hati!

Awak macam mana pulak? Ada pergi ke kedai2 beli kad raya untuk tahun ni ker? Ehem..nasihat saya, baik awak beli dari Team Kreatif. Murah jer, banyak pulak tu! Ada lebih dari 100 design dengan ucapan yang berbeza-beza!

Kad Raya Digital diorang semuanya dalam bentuk lukisan kartun yang comel, apa tidaknya..ada 6 orang pelukis dan 4 orang designer yang buat kad raya ni! Baik awak beli cepat sebab tak lama lagi diorang akan naikkan harga! Ni hah link produk diorang:

http://www.kadraya.kedaikreatif.com/index.php?ref=naim750

Rugi tau kalau tak beli! Diaorang bukan saja bagi kad raya tu dalam 1 saiz, tapi ada 3 saiz! Untuk h/p, email dan juga untuk print! Ada 100 lebih design, buat apa nak beli kat kedai lagi! Print jer..hantar kat kawan2 semua!

http://www.kadraya.kedaikreatif.com/index.php?ref=naim750

Ok la..apa-apa hal lain kali saya cerita lagi. Selamat berpuasa sekali lagi, semoga puasa kita bulan ni lebih baik dari puasa-puasa kita yang lepas dan takut tak dang... Selamat Berhari Raya.....!
Memolek jalan kalu balik kampung.....Sekian saja...

http://www.kadraya.kedaikreatif.com/index.php?ref=naim750

Thursday, August 26, 2010

Air Katira Asli

Khas buat teman-teman kali nie saya nak share resepi Air Katira....
Kalu nak ikutkan mungkin dah banyak resepi kat dalam internet ni... tapi ikut selera memasing ar..Paling banyak warna hijau... perisa pandan.... memang best la...... Lagipun kebiasaanya family buat untuk makan besar... wak jualan... sikit-sikit.... tak padan....
kebetulan bulan puasa... leh cuba.... minum air lain dari lain sekali....

Air Katira Asli ( Air Kasi Try Sekali )... he he.. ( Satu Jaq ) ; warna putih-susu asli

Bahan-bahan
Satu tin susu cair (nak kurangkan sikit tak per)
Setengah tin susu pekat (nak kurangkan sikit tak per)
Gula
Sagu (3@4 sudu memadai) - ambilkan warna putih kecil kecil dah
Cendol
Cincau (beleda hitam)
Buah kembang semangkuk (6 butir cukup)
Getah katira (3@4 batu) ikut selera
Biji selasih (secubit dah cukup)
Ais Krim Vanila (perisa banana)
Air Masak secukupnya - tak perlu sampai sejengkal kalu dalam jaq kan...

Cara Membuat
Rendam sagu kasi kembang
Rendam butir selasih kasi kembang
Rendam buah kembang semangkuk kasi kembang
Rendam getah katira kasi kembang
Potong dadu / cincang cincau
Gula - jadikan air gula/manisan

1. Masukkan air masak
2. Masukkan susu cair / pekat
3. Masukkan bahan rendaman
4. Masukkan cincau
5. Masukkan cendol
6. Titiskan ais krim vanila (banana) kasi bau ; jangan bnyk sngt...
7. Masukkan air gula ikut selera

Kacau sebati ; Masukkan Ais kosong ke dalamnya.....
Air Katira asli ini sesuai diminum dengan ais dan dalam keadaan sejuk....
Selamat mencuba....

Ps : Sesuai sangat sebagai hidangan berbuka puasa dan majlis keraian......

Saturday, August 21, 2010

Puasa 10

Dah masuk bulan posa ya...
per lagi memang dah masuk bulan posa...
setakat nie tak miss lagi zahur... walaupun kadang2 lambat bangun.... walau ku kunci penggera .... tak kedengaran jugak.... nak kena gerak jugak... bangun jer... baru la penggera berbunyi... alahai..... hebat lagi suara manuasia.... boleh terus bangkit.....

aktiviti b ulan posa.... erm.... petang petang lo ni ku jual main-main kat depan rumah.... ader ker kuih 'main;main' har har......
tolong keluarga sket petang petang wak galok tunggu bukak posa... balik keja aku terus bukak kedai... biasanya kul 5 - waktu buka.....
best la jugak....
menu utama : Air Katira.... per tu.... Air ni asal nya boleh dikatakan dari johor..... orang-orang johor tahu ker pasal ni... entahla....
air asli dari johor hok aku jual... still warna putih dier.... warna susu....

tapi la ni orang-orang baru dah upgrade dier punya taste..... kat terengganu pun.... dah banyak demand... tak nak yang asli..... dah banyak sangat perisa lain... siap kaler hijau... perisa pandan.... pelbagai perisa pun ader....
tapi hok ku jual still lagi yang asli... warna putih...
harga... murah beng orang ganu kater...
RM 1.00 saja....
mana nak dapat... he he.....lagipun aku jual bulan posa jer.... hari lain... kalu adee keraian kat umah ... wak minum biasa biasa ajer....
banyak dah ku citer pasal air katira ni kan... menu lain takder ker....
ader.... ikan keli percik ngan ayam percik..... tu ajer ..... selebihnya... sampingan jer la...
kalu ader nak tanya pasal air katira ni bolehla tanya..... boleh gak bukak pasal air katira ni aja..... har har.... amacam

Saturday, July 17, 2010

temperator naik

tiba -tiba jer pagi nie...... tengah berjalan ku terasa aircond ku tak menjadi....
puas aku bukak tutup aircond tak jadi.... adusss.... panas tul...... pasala ek.....
separuh perjalanan terpandang termometer naik mencacang.... wah..... tinggi oooooo....
bahaya bahaya...... nak buat lagu mana ni....... nak buat lagu mana nie...... tolong......

Tuesday, July 6, 2010

anak kesayangan papa dan mama


Inilah anak kesayangan papa dan mama.... sungguh manja. pandai pulak posing sesama....
si adeq dah pandai duduk... si abang dah pandai berkata kata... jenuh nak menjawabnya...
harapan kita semua untuk menjadi insan yang berguna,....

Wednesday, June 16, 2010

Majlis Pertunangan adeqku akan datang

Dah seminggu persiapan telah dibuat.... kelengakapan penghantaran untuk majlis pertunangan adeqku... annasai...... walaupun dia tak balik lagi coz duduk di kejauhan , lumut, perak.
majlis akan berlangsung pada hari jumaat ni dah 18.6.2010 malam....
Semoga majlis pertunangan berjalan dengan lancar..., amin...

Monday, May 10, 2010

saja menyepi

Huss..... dah lama tak buka... pasal per ek....
sibuk sangat ker aku ni...., sampai blog sendiri pun terabai dah... apa la....
sesapa yang tarbaca ... dan lambat baca jenuh nak nunggu tu... hor hor....
minggu nie perancangan tak da mana...... biasa biasa saja....
kena tukar nie dari biasa biasa ker luar biasa.....
nanti kan kemunculannya.... yeeeeee

Sunday, March 7, 2010

Penyamaran


terbelek-belek album lama... teringat masa berkursus..... masa untuk penyamaran.....
penyamaran penting untuk berlindung dari musuh.... bukan dari gambar ni.... he he....
apabila buat penyamaran.... pastikan tak kelihatan... sukar nak cam... kalu jadi pokok tu... jadi betul-betul... kalu tak... mampus ko...... tak yah buat penyamaran la.... ni basic penyamaran yang kami buat.... gambar ni kira bila dah habis buat penyamaran... la....
boleh cam tak saya dalam ni..... hor hor..... muka tak comor celoreng... muka putih berseri... so senang nak cam... har har.....

Sunday, February 7, 2010

Derma Darah

Yes....... Bederma darah jugek aku akhirnya.........
lasst dulu tahun sebelum 2000 dah gie sekali kat hospital besar, kuala terengganu tapi masa tu.... darah tak cukup umur... ha ha... dok tor cakap cukup cukup untuk diri sendiri je.... tak yah derma lagi laa... tapi bedal jugak telor separuh masak 4 biji sana....
Ingatkan bila sekali tak cukup , tak cukup selamanya la kan.... apa punya fikiran la.....
Hari jumaat baru ni....5.02.2010 ada program derma darah... aku gie la... kawan kawan pun gie jugak....... test , cek... semua clear... maknanya aku boleh menjadi penderma...... yes..........
Alkisahnya kena kat aku.... misi saloh cocok aku punya urat daroh daa.... {darah tak kuar laju dang 1/2 pek} buat pe nak marah.... kita memang nak bagi darah kat orang kang.... misi tak puas hati dicocok kali kedua kat tangan kiri aku.... boleh penuh pek..... jadi kes aku ari tu... 1 1/2pek.....darah banyak tul......( harap ianya dapat membantu sesiapa yang memerlukan) kiri kanan kena... hari nie pun masih terasa lagi....

Tuesday, January 19, 2010

Tragedi Bubur Asyura

Bestnya masak bubur asyra baru baru ni... meriahnya..... tapi kelainannya terletak pada kawahnya...
kini kitaorang tak pakai kawah dah... pakai periuk biasa pakai api gas aja....
best tetap best..... masak 4 periuk..... banyak jugak la...
bahan bahan dia serupa masuk dalam kawah jugak...
LICIN>>>>>>
tapi semasa kejadian... ada satu terakam kejadian... ha ha nak tahu.... boleh cek link ni... download kalu nak tengok.... kalu tak nak boleh tengok live jugak kut.... silakan
http://www.ziddu.com/download/8227037/bubur2.MP4.html

Thursday, January 14, 2010

Gi jalan jalan

hari ni...keja tak seberapa banyak keluar...
orang ajok gi jalan jalan beli barang..... barangt hamper di giant terengganu lagi.....
pah tu kena hantar lagi.... hu hbu... lotih den.....

Tuesday, January 5, 2010

Bateri Kering RM 195.00

Alkisahnya.... hari nie aku nak pi City Link ambil surat kawan aku....
Tolong member..... baik punya... tiada masalah..... sampai sana... ambil surat.... ok...
Sampai kat kereta... start... tak hidup.... start tak hidup.... { ai... buat pulak dah... beberapa hari lepas buat dah hari sabtu rasanya malam hujan lebat menggila sampai ke pagi .... hari tu pagi... semalam hujan lebat... start tak hidup..... last aku cek bateri.... cabut dan pasang ... menjadi - abang aku pulak kalu jadi sekali lagi baik tukar baru ja... ingatkan beres doh }
Buat supe yang ari tu.. pecat pasang semula.... start tak jadi jugak... hu hu.... pikir pikir...
tepon bos kat pejabat..... minta maaf la bos minta tolong.... [ Terima kasih kepada bosku En. Sayed dan anak buah kesayangannya datang menolong, En. Faiz ]
tukar bateri kereta pejabat ke kereta aku... wayar jumper tiada... dapat hidup jadi la.... So direct terus gi PERODUA service... sampai sana ... mati enjin.. start balik... uih tak hidup dah... maknanya memang bateri aku kong.... kalu la keta mapuh tengah jalan pulak.... 2 kali keja aku hari ni....
Cerita punya cerita ... tukar bateri baru.. amil bateri kering punya.... Kata nya yang berair kos nya dalam RM185 gak... tingkah sepuluh ngan kering... sambar yang kering ja la... aku pun tak tau la pulak kat pasaran luar berapa harga.... malah nak pening kepala.... bagi wang.... kereta ku siap..... VROMMMM>>>>>> sekian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah

Lazada : Kedai Online Top

Popular Posts

Harimau Malaya

harimau malaya 728x90 Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Wordlinx - Klik Bayaran Anda

WordLinx - Get Paid To Click

'Traffic' Percuma

The Best Traffic Exchange

Denaihati - Hidup Untuk Memberi

 Banner

EmailCash - Terima Duit Dengan Email

http://www.emailcashpro.com

Iklankan Perniagaan Anda Di Sini

Best of The Best Blog

leaderboard2 denaihati Banner

Lazada : Kedai Online

Lazada Malaysia

Penaja Bersama